09 okt 2014 18:30

23 jan 2015 14:43

Utställare vill skänka glädje

Anna-Carin Janssons målningar visas på Stallet

Länge syntes Anna-Carin Janssons omfångsrika målningar enbart i hennes egen frisersalong. Men sedan hon tog steget ut till ”riktiga” utställningar har det rullat på. På lördag har hon vernissage på Stallet.

Glatt, färgrikt och abstrakt. Anna-Carin Jansson blir glad av att måla och vill att hennes bilder ska skänka glädje till betraktaren.

– Och eftertanke såklart; mina bilder behöver man titta på en stund för att ta in, tillägger hon.

Under två veckor i oktober, med start nu på lördag, fyller hon Stallet med sina målningar i vattenbaserad olja. Hon uttrycker sig bäst i stora format, säger hon, men försöker ur försäljningssynpunkt att åstadkomma även mindre tavlor. Inspirationen hämtar hon ofta från fritidshuset vid Gullmarsfjorden, där hon tillbringar 80 procent av sin vardag. Men avbildande konst är inte Anna-Carins melodi. I stället fångas hon ofta av en färg som sätter i gång inspirationen.

Stallets nästa utställare har arbetat som frisör hela sitt vuxna liv, men är numera pensionerad. Hon har ”alltid målat”, säger hon, men det var när hon som 30-åring behövde ny konst på sina väggar som hon kom i gång på allvar.

I många år använde hon den egna salongen som utställningslokal. Men längre än så kom inte hennes tavlor, förrän hon flyttade till Alingsås och en granne fick upp ögonen för hennes verk.

Sedan dess har det rullat på med utställningar här och där, konstaterar Anna-Carin Jansson – nästan lite för fort emellanåt. Kanske får hon lugna ner sig något med måleriet snart – efter den här utställningen.

Glatt, färgrikt och abstrakt. Anna-Carin Jansson blir glad av att måla och vill att hennes bilder ska skänka glädje till betraktaren.

– Och eftertanke såklart; mina bilder behöver man titta på en stund för att ta in, tillägger hon.

Under två veckor i oktober, med start nu på lördag, fyller hon Stallet med sina målningar i vattenbaserad olja. Hon uttrycker sig bäst i stora format, säger hon, men försöker ur försäljningssynpunkt att åstadkomma även mindre tavlor. Inspirationen hämtar hon ofta från fritidshuset vid Gullmarsfjorden, där hon tillbringar 80 procent av sin vardag. Men avbildande konst är inte Anna-Carins melodi. I stället fångas hon ofta av en färg som sätter i gång inspirationen.

Stallets nästa utställare har arbetat som frisör hela sitt vuxna liv, men är numera pensionerad. Hon har ”alltid målat”, säger hon, men det var när hon som 30-åring behövde ny konst på sina väggar som hon kom i gång på allvar.

I många år använde hon den egna salongen som utställningslokal. Men längre än så kom inte hennes tavlor, förrän hon flyttade till Alingsås och en granne fick upp ögonen för hennes verk.

Sedan dess har det rullat på med utställningar här och där, konstaterar Anna-Carin Jansson – nästan lite för fort emellanåt. Kanske får hon lugna ner sig något med måleriet snart – efter den här utställningen.

  • Carin Söder