09 okt 2014 06:00

23 jan 2015 14:43

Hallå där ...

... Niklas Carlsson, trombonist och vokalist i Second Line Jazzband, som ger en egenarrangerad konsert i Missionskyrkan i Mariestad nästa torsdag den 16 oktober. Varför bara "second" line?

– Vi har hållit på i 25 år och var bara små knattar när vi började. Vi hade fått ett gig på nån fritidsgård och skulle desperat komma på ett bra namn. Så vi döpte oss efter den enda låten vi kunde: ”Second line”. För den som kan sin jazzhistoria är det faktiskt ett ganska bra namn; det finns en trumstil, flera spelställen och andra band med det namnet. Men vet man inget om jazz är det förstås helt värdelöst och det är kanske lite synd.

Ni är en sextett av välrenommerade jazzmusiker – berätta om bandet och er musik!

– Vi började spela ihop när vi var runt 14 år och 25 år senare är fyra av sex medlemmar fortfarande kvar. Vi åker runt i Europa på ett 100-tal spelningar varje år, spelar in skivor och så. Vi utgår från den traditionella New Orleans-jazzen, full av blues och gospel, men lägger också in en hel del ”moderna” låtar – Bob Dylan och Willie Nelson till exempel – och ger dem en New Orleansk touch. Det finns en tendens att jazzmusik blir väldigt likartad och det försöker vi motverka.

Hur fick ni korn på Mariestad?

– Vi är ute på turné, kommer från Eskilstuna och är på väg mot Danmark. Vi kom fram till att Mariestad ligger typ mittemellan och att vi aldrig spelat i Mariestad, däremot i de flesta andra städer runtomkring. Så nu kör vi en konsert där i egen regi. Det är skönt att vara sin egen arrangör även om det innebär lite mer jobb.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Konserten heter ”Jazz och gospel i en salig blandning” och det är precis vad det blir. Det ger oss stor frihet – det kan kort sagt bli vad tusan som helst. Vi brukar bestämma strax innan vad vi ska spela, men det kan sedan ändra sig under resans gång.

– Vi har hållit på i 25 år och var bara små knattar när vi började. Vi hade fått ett gig på nån fritidsgård och skulle desperat komma på ett bra namn. Så vi döpte oss efter den enda låten vi kunde: ”Second line”. För den som kan sin jazzhistoria är det faktiskt ett ganska bra namn; det finns en trumstil, flera spelställen och andra band med det namnet. Men vet man inget om jazz är det förstås helt värdelöst och det är kanske lite synd.

Ni är en sextett av välrenommerade jazzmusiker – berätta om bandet och er musik!

– Vi började spela ihop när vi var runt 14 år och 25 år senare är fyra av sex medlemmar fortfarande kvar. Vi åker runt i Europa på ett 100-tal spelningar varje år, spelar in skivor och så. Vi utgår från den traditionella New Orleans-jazzen, full av blues och gospel, men lägger också in en hel del ”moderna” låtar – Bob Dylan och Willie Nelson till exempel – och ger dem en New Orleansk touch. Det finns en tendens att jazzmusik blir väldigt likartad och det försöker vi motverka.

Hur fick ni korn på Mariestad?

– Vi är ute på turné, kommer från Eskilstuna och är på väg mot Danmark. Vi kom fram till att Mariestad ligger typ mittemellan och att vi aldrig spelat i Mariestad, däremot i de flesta andra städer runtomkring. Så nu kör vi en konsert där i egen regi. Det är skönt att vara sin egen arrangör även om det innebär lite mer jobb.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Konserten heter ”Jazz och gospel i en salig blandning” och det är precis vad det blir. Det ger oss stor frihet – det kan kort sagt bli vad tusan som helst. Vi brukar bestämma strax innan vad vi ska spela, men det kan sedan ändra sig under resans gång.

  • Carin Söder