25 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Ny variant av guidad tur

KULTUR- OCH SKÖRDEFEST

Den vana stadsguiden Ulla-Britt Westelius har hittat en ny form för att förmedla lokal historia. Och dottern Karin får vara med på ett hörn.

I stället för att leda runt åhörarna mellan gator och gränder i Gamla stan väljer Ulla-Britt Westelius den här gången att stå stilla. På lördag finns hon vid hörnet Kyrkogatan-Prästgårdsgatan, där hon snabbt vrider klockan tillbaka till 1875.

I två föreställningar gestaltar Ulla-Britt den pratiga mamsellen Ulrika – anställd hos fabrikör Adam Friberg, som bor i nyss nämnda hörn. Hon vill gärna hjälpa den nya pigan Anna tillrätta i kvarteret. Anna – spelad av Karin Westelius-Stöckel – får, mer eller mindre motvilligt, lyssna till viktigt och oviktigt om husen och grannarna.

”Samtalet” avslutas inne på gården bakom huset, där de gamla kyrkstallarna från den tiden fortfarande finns kvar.

I stället för att leda runt åhörarna mellan gator och gränder i Gamla stan väljer Ulla-Britt Westelius den här gången att stå stilla. På lördag finns hon vid hörnet Kyrkogatan-Prästgårdsgatan, där hon snabbt vrider klockan tillbaka till 1875.

I två föreställningar gestaltar Ulla-Britt den pratiga mamsellen Ulrika – anställd hos fabrikör Adam Friberg, som bor i nyss nämnda hörn. Hon vill gärna hjälpa den nya pigan Anna tillrätta i kvarteret. Anna – spelad av Karin Westelius-Stöckel – får, mer eller mindre motvilligt, lyssna till viktigt och oviktigt om husen och grannarna.

”Samtalet” avslutas inne på gården bakom huset, där de gamla kyrkstallarna från den tiden fortfarande finns kvar.

  • Jenni Ahlin