25 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Musikbranschen kallar på 17-åriga Esther

KULTUR- OCH SKÖRDEFESTEN

Hon hoppade av gymnasiet för att satsa på musiken.
Nu är belöningen nära för Esther Ribbstedt Österman.
– Ett stort musikbolag har hört av sig. Drömmen börjar kännas verklig, säger 17-åringen.

Det strömmas musik från en källarvåning på Blomstervägen i Mariestad. Esther Ribbstedt Österman har tagit på sig hörlurarna och försvunnit in i sin egen värld.

Vad som egentligen försiggår framför datorn är svårt att förklara. Det vet hon nog bara själv.

– Jag brukar ta okända låtar och göra om dem. Sedan lägger jag på röster från någon artist. Det är ett hopplock, säger hon.

I början spelade Esther dubstep; en elektronisk genre som karakteriseras av sparsamma rytmer och mycket bas. Skapandet har dock svängt en aning och numera är det experimentell musik med mer beats inblandat.

– Jag skulle vilja kalla det för alternativ hiphop. Min ambition är att göra min egen grej och få det att låta nytt och fräscht. Det häftiga är att det inte finns några regler att förhålla sig till utan jag kan göra precis vad jag vill.

”Behövde en paus”

Esther har gott om tid att slipa på detaljerna. I november förra året valde hon att hoppa av teknikprogrammet på Vadsbogymnasiet.

– Dels behövde jag en paus från skolan, dels ville jag satsa på musiken. Nu mår jag bättre än någonsin och i dagsläget har jag inga funderingar på att återvända till skolan.

I samlingen har Estherlivia, som är hennes artistnamn, ett 40-tal låtar och den som fått störst genomslag är ”Let Me Fly Away”.

– Låten finns på Spotify och det är skitroligt. I första hand sprider jag min musik på onlineplattformen Soundcloud.

Det var på den hemsidan Mats Ahlberg fick upp ögonen för Esther. Han studerar på Music Business Program och har fått i uppdrag att ta fram en artist. Samtidigt ska han ge rätt förutsättningar för att lyckas inom branschen. Nyligen var Esther i Stockholm och tog del av de storslagna planerna.

Bryter gärna mönstret

– Jag är glad att han valde just mig. Han fastnade nog för att jag är en ung tjej och det är inte särskilt vanligt inom den här musikgenren. Det är lite märkligt att fler tjejer inte sysslar med det, men jag bryter gärna mönstret.

Som om inte det räckte. Även Universal Music Publishing har hört av sig och visat intresse för Esthers musik. Musikbolaget har artister som Robyn, Axwell och Veronica Maggio i sitt stall.

– Det känns som att jag fått in en fot i musikbranschen. Förhoppningsvis kan det leda till något stort.

I samband med kultur- och skördefesten i Mariestad ska Estherlivia på fredagskvällen uppträda på Nya torget. Det blir hennes andra offentliga spelning.

– Jag har mixat låtar i flera veckor. Självklart är det väldigt betydelsefullt att spela inför publik och inte minst på hemmaplan. Men lite läskigt är det också.

Det strömmas musik från en källarvåning på Blomstervägen i Mariestad. Esther Ribbstedt Österman har tagit på sig hörlurarna och försvunnit in i sin egen värld.

Vad som egentligen försiggår framför datorn är svårt att förklara. Det vet hon nog bara själv.

– Jag brukar ta okända låtar och göra om dem. Sedan lägger jag på röster från någon artist. Det är ett hopplock, säger hon.

I början spelade Esther dubstep; en elektronisk genre som karakteriseras av sparsamma rytmer och mycket bas. Skapandet har dock svängt en aning och numera är det experimentell musik med mer beats inblandat.

– Jag skulle vilja kalla det för alternativ hiphop. Min ambition är att göra min egen grej och få det att låta nytt och fräscht. Det häftiga är att det inte finns några regler att förhålla sig till utan jag kan göra precis vad jag vill.

”Behövde en paus”

Esther har gott om tid att slipa på detaljerna. I november förra året valde hon att hoppa av teknikprogrammet på Vadsbogymnasiet.

– Dels behövde jag en paus från skolan, dels ville jag satsa på musiken. Nu mår jag bättre än någonsin och i dagsläget har jag inga funderingar på att återvända till skolan.

I samlingen har Estherlivia, som är hennes artistnamn, ett 40-tal låtar och den som fått störst genomslag är ”Let Me Fly Away”.

– Låten finns på Spotify och det är skitroligt. I första hand sprider jag min musik på onlineplattformen Soundcloud.

Det var på den hemsidan Mats Ahlberg fick upp ögonen för Esther. Han studerar på Music Business Program och har fått i uppdrag att ta fram en artist. Samtidigt ska han ge rätt förutsättningar för att lyckas inom branschen. Nyligen var Esther i Stockholm och tog del av de storslagna planerna.

Bryter gärna mönstret

– Jag är glad att han valde just mig. Han fastnade nog för att jag är en ung tjej och det är inte särskilt vanligt inom den här musikgenren. Det är lite märkligt att fler tjejer inte sysslar med det, men jag bryter gärna mönstret.

Som om inte det räckte. Även Universal Music Publishing har hört av sig och visat intresse för Esthers musik. Musikbolaget har artister som Robyn, Axwell och Veronica Maggio i sitt stall.

– Det känns som att jag fått in en fot i musikbranschen. Förhoppningsvis kan det leda till något stort.

I samband med kultur- och skördefesten i Mariestad ska Estherlivia på fredagskvällen uppträda på Nya torget. Det blir hennes andra offentliga spelning.

– Jag har mixat låtar i flera veckor. Självklart är det väldigt betydelsefullt att spela inför publik och inte minst på hemmaplan. Men lite läskigt är det också.