25 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Livslånga intresset har övergått i affärer

KULTUR- OCH SKÖRDEFESTEN

Bisonburgarna är beställda och svampen plockad.
En speciell matupplevelse väntar när Victor Nikolajeff och Sammy Helgesson dukar fram.
– Det blir startskottet för vår affärsidé, konstaterar Victor.

Ätbara läckerheter finns det gott om i naturen. Det vet vännerna Victor Nikolajeff, 34, och Sammy Helgesson, 37, som sedan barnsben haft svampskogen som sitt andra hem.

Flera gånger i veckan fyller Mariestadskillarna sina korgar med kantareller och karljohansvamp. Att vräka i sig allt själva är inte att tänka på. Därför delar gärna Victor och Sammy med sig av de smakfulla svamparna – samtidigt som de kan tjäna en hacka.

Victor driver sedan en tid tillbaka företaget Skogsprimörerna där vass- och skogsröjning, trädfällning och trädgårdsarbete ingår i sysslorna. Nu ger han sig också in i matbranschen.

– Jag älskar naturliga råvaror och föredrar om de är lokala. Svampen plockas i Mariestad med omnejd och funkar till det mesta. Bland annat gör vi egna såser av de, säger Victor.

Första försöket

När Victor och Sammy slog ihop sina kloka skallar kom de fram till att de ville satsa på bisonburgare med den smörstekta svampen som främsta ingrediens. Allt är fortfarande i sin linda och ett första säljförsök sker på Kultur- och skördefesten.

– Vi har beställt 200 burgare från bisonfarmen i Gate utanför Hjo. Det kan hända att fler vill äta vår mat under helgen, men då åker vi och hämtar mer.

Till bisonburgarna serveras bröd från Lundstedts konditori och lokalproducerad ost. För den vegetariska publiken finns egengjorda rödbetsburgare från en lokal odlare och till veganer erbjuds råsaftcentrifug med färskpressade juicer.

Smakrikt

– Bisonsmaken i sig är helt otrolig och det behövs inte alls mycket kryddor, säger Sammy.

Förhoppningen är att helgens test ska ge mersmak för framtiden. Victor och Sammy räknar med att besöka fler skördefester i landet. Men de vill även finnas på plats under julmarknader och andra publika händelser.

– Vi vill göra ett seriöst försök och jag är tämligen övertygad om att det kommer att gå hem. Önskan är att så många som möjligt ska känna till oss och därför är bland annat en hemsida på gång, förklarar Victor.

Vinnande koncept

Just att råvarorna är lokalt producerade och ekologiska ser duon som ett vinnande koncept.

– Det är det bästa för djurens och miljöns skull. Och mig veterligen finns det inga konkurrenter i närområdet, säger Victor.

Victor och Sammy kommer att stå utanför stadshusets entré på fredagskvällen och vid matstråket på gågatan under lördagen.

Ätbara läckerheter finns det gott om i naturen. Det vet vännerna Victor Nikolajeff, 34, och Sammy Helgesson, 37, som sedan barnsben haft svampskogen som sitt andra hem.

Flera gånger i veckan fyller Mariestadskillarna sina korgar med kantareller och karljohansvamp. Att vräka i sig allt själva är inte att tänka på. Därför delar gärna Victor och Sammy med sig av de smakfulla svamparna – samtidigt som de kan tjäna en hacka.

Victor driver sedan en tid tillbaka företaget Skogsprimörerna där vass- och skogsröjning, trädfällning och trädgårdsarbete ingår i sysslorna. Nu ger han sig också in i matbranschen.

– Jag älskar naturliga råvaror och föredrar om de är lokala. Svampen plockas i Mariestad med omnejd och funkar till det mesta. Bland annat gör vi egna såser av de, säger Victor.

Första försöket

När Victor och Sammy slog ihop sina kloka skallar kom de fram till att de ville satsa på bisonburgare med den smörstekta svampen som främsta ingrediens. Allt är fortfarande i sin linda och ett första säljförsök sker på Kultur- och skördefesten.

– Vi har beställt 200 burgare från bisonfarmen i Gate utanför Hjo. Det kan hända att fler vill äta vår mat under helgen, men då åker vi och hämtar mer.

Till bisonburgarna serveras bröd från Lundstedts konditori och lokalproducerad ost. För den vegetariska publiken finns egengjorda rödbetsburgare från en lokal odlare och till veganer erbjuds råsaftcentrifug med färskpressade juicer.

Smakrikt

– Bisonsmaken i sig är helt otrolig och det behövs inte alls mycket kryddor, säger Sammy.

Förhoppningen är att helgens test ska ge mersmak för framtiden. Victor och Sammy räknar med att besöka fler skördefester i landet. Men de vill även finnas på plats under julmarknader och andra publika händelser.

– Vi vill göra ett seriöst försök och jag är tämligen övertygad om att det kommer att gå hem. Önskan är att så många som möjligt ska känna till oss och därför är bland annat en hemsida på gång, förklarar Victor.

Vinnande koncept

Just att råvarorna är lokalt producerade och ekologiska ser duon som ett vinnande koncept.

– Det är det bästa för djurens och miljöns skull. Och mig veterligen finns det inga konkurrenter i närområdet, säger Victor.

Victor och Sammy kommer att stå utanför stadshusets entré på fredagskvällen och vid matstråket på gågatan under lördagen.