12 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Köttfri bok inspirerar vuxna

MERA VEGO
Sara Ask och Lisa Bjärbo
Ordfront

Helt ovetenskapligt, utan empirisk grund, men med en stor skopa erfarenhet av småttingar vet jag: Vi är många, många föräldrar där ute som då och då oroas över att våra barn äter för lite grönsaker. Hand upp den som aldrig uttalat orden ”Du måste äta grönsaker också”. Fast jag vet att det hjälper föga säger jag det – varför liksom?

Därför är det milt sagt dundersmart att som Sara Ask och Lisa Bjärbo skriva en bok full av vegetariska, ”familjeanpassade” recept och marknadsföra den mot alla drömmande småbarnsföräldrar. Rätter att svänga ihop en stressig torsdagseftermiddag varvas med helgrätter, plockmat, mellanmål och efterrätter, allt i vegetarisk modell (och med tips om hur rätterna görs veganvänliga). Blir inte det här en storsäljare, då vet jag ärligt talat inte vad som blir det.

Men håller författarna vad de lovar? I mitt tycke blir svaret ja – och lite nej. Mera vego innehåller en mängd trevliga, enkla och lockande recept uppdelade i kapitlen Kaos, Vanlig vardag, Äntligen helg och Sött och plock. Jag provar ett par och blir sugen på ännu fler – det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att välja bort köttet då och då.

Det enda smolket i bägaren är möjligen att småttingarna, alltså själva upprinnelsen till att boken kom i min hand, inte är lika förtjusta. I deras värld är zucchini alltid zucchini, det spelar ingen roll om den framträder panerad och till pumpackompanjemang.

Nej, barnamunnar låter sig inte omvändas i det rödaste. Men det kan man knappast lasta kokboksförfattare för.

Helt ovetenskapligt, utan empirisk grund, men med en stor skopa erfarenhet av småttingar vet jag: Vi är många, många föräldrar där ute som då och då oroas över att våra barn äter för lite grönsaker. Hand upp den som aldrig uttalat orden ”Du måste äta grönsaker också”. Fast jag vet att det hjälper föga säger jag det – varför liksom?

Därför är det milt sagt dundersmart att som Sara Ask och Lisa Bjärbo skriva en bok full av vegetariska, ”familjeanpassade” recept och marknadsföra den mot alla drömmande småbarnsföräldrar. Rätter att svänga ihop en stressig torsdagseftermiddag varvas med helgrätter, plockmat, mellanmål och efterrätter, allt i vegetarisk modell (och med tips om hur rätterna görs veganvänliga). Blir inte det här en storsäljare, då vet jag ärligt talat inte vad som blir det.

Men håller författarna vad de lovar? I mitt tycke blir svaret ja – och lite nej. Mera vego innehåller en mängd trevliga, enkla och lockande recept uppdelade i kapitlen Kaos, Vanlig vardag, Äntligen helg och Sött och plock. Jag provar ett par och blir sugen på ännu fler – det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att välja bort köttet då och då.

Det enda smolket i bägaren är möjligen att småttingarna, alltså själva upprinnelsen till att boken kom i min hand, inte är lika förtjusta. I deras värld är zucchini alltid zucchini, det spelar ingen roll om den framträder panerad och till pumpackompanjemang.

Nej, barnamunnar låter sig inte omvändas i det rödaste. Men det kan man knappast lasta kokboksförfattare för.

  • Carin Söder