28 aug 2014 13:19

23 jan 2015 14:41

"Barnens paradis" avslutar jätteprojekt

Mer än 600 ungdomar har varit involverade

36 delprojekt, 600–700 aktiva barn, 2,3 miljoner kronor och en himla massa jobb. Nu kan det treåriga konstprojektet Unga Panncentralen summeras.

Det började med en igelkott och slutade med lego och en äppelskrutt. Panncentralens stora barn- och ungdomsprojekt Unga Panncentralen är slut. Tre år har gått och de 2,3 miljoner kronorna man fått har använts. Att projektet över huvud taget blev av hängde ju på att Allmänna arvsfonden bidrog med drygt två miljoner. Cirka 250 000 kom från kommunen, region och lokala fonder.

– Ett jäkla billigt projekt, konstaterar huvudprojektledaren Gert Winberg och räknar upp vad man fått för pengarna:

36 projekt av olika slag, fyra seminarier, mer än 600 barn och ungdomar involverade, en rad yrkesverksamma konstnärer.

Skulpturer och slöjd

På onsdag är det ”grand finale” för Unga Panncentralen. Då hoppas arrangören att såväl politiker som tjänstemän, föräldrar, lärare och ungdomar kommer för att se allt som åstadkommits.

I Panncentralens ”mellanrum” kan man följa projektet i någorlunda kronologisk ordning; från ungdomarnas första skulpturer i metall, betong och glasfiber – via film- och bilduppdrag, slöjd och att göra om utställningar – till de sittvänliga äppelskrutten som inom kort kommer att pryda skolgården i Gullspång. Rummet domineras av resultatet av sommarens legoaktivitet där 57 barn – trots värmen – under 14 dagar kom till galleriet för att tillsammans skapa ett fantasifullt ”barnens paradis”.

Glädje och sorg

– Det kommer att bli väldigt konstigt när vi har slutredovisat Unga Panncentralen, konstaterar projektledare Winberg. Jag kommer troligen att vara både tom och sorgsen, men det är ju en naturlig känsla när man avslutar något.

– Men det finns en glädje i det också. Vi får väl se om det blir gravöl eller champagne, skojar han.

– Mest av allt är man ju stolt över att Panncentralen som fristående aktör genomfört allt detta, säger Monica Gallon som också ingått i projektledningen.

Hon hoppas att projektet har satt sina spår i Mariestad, inte minst hos alla dem som varit med.

– Man har ju kunnat se hur skolelever har vuxit i arbetet, säger Gert Winberg. Och innehållet i arbetsprocessen är något de bär med sig – ett led i deras utveckling.

Ser framåt

Att Unga Panncentralen är slut innebär på intet sätt att konstföreningen nu stänger dörren för minderåriga.

Redan i september dras ett samarbete med Ekhamra- och Lillängsskolan i gång inom ramen för Skapande skola (samverkan mellan skolor och det professionella kulturlivet med medel från Kulturrådet). Barn mellan sex och 16 år kommer då att få lära sig mer om konst, både teoretiskt och praktiskt.

Det började med en igelkott och slutade med lego och en äppelskrutt. Panncentralens stora barn- och ungdomsprojekt Unga Panncentralen är slut. Tre år har gått och de 2,3 miljoner kronorna man fått har använts. Att projektet över huvud taget blev av hängde ju på att Allmänna arvsfonden bidrog med drygt två miljoner. Cirka 250 000 kom från kommunen, region och lokala fonder.

– Ett jäkla billigt projekt, konstaterar huvudprojektledaren Gert Winberg och räknar upp vad man fått för pengarna:

36 projekt av olika slag, fyra seminarier, mer än 600 barn och ungdomar involverade, en rad yrkesverksamma konstnärer.

Skulpturer och slöjd

På onsdag är det ”grand finale” för Unga Panncentralen. Då hoppas arrangören att såväl politiker som tjänstemän, föräldrar, lärare och ungdomar kommer för att se allt som åstadkommits.

I Panncentralens ”mellanrum” kan man följa projektet i någorlunda kronologisk ordning; från ungdomarnas första skulpturer i metall, betong och glasfiber – via film- och bilduppdrag, slöjd och att göra om utställningar – till de sittvänliga äppelskrutten som inom kort kommer att pryda skolgården i Gullspång. Rummet domineras av resultatet av sommarens legoaktivitet där 57 barn – trots värmen – under 14 dagar kom till galleriet för att tillsammans skapa ett fantasifullt ”barnens paradis”.

Glädje och sorg

– Det kommer att bli väldigt konstigt när vi har slutredovisat Unga Panncentralen, konstaterar projektledare Winberg. Jag kommer troligen att vara både tom och sorgsen, men det är ju en naturlig känsla när man avslutar något.

– Men det finns en glädje i det också. Vi får väl se om det blir gravöl eller champagne, skojar han.

– Mest av allt är man ju stolt över att Panncentralen som fristående aktör genomfört allt detta, säger Monica Gallon som också ingått i projektledningen.

Hon hoppas att projektet har satt sina spår i Mariestad, inte minst hos alla dem som varit med.

– Man har ju kunnat se hur skolelever har vuxit i arbetet, säger Gert Winberg. Och innehållet i arbetsprocessen är något de bär med sig – ett led i deras utveckling.

Ser framåt

Att Unga Panncentralen är slut innebär på intet sätt att konstföreningen nu stänger dörren för minderåriga.

Redan i september dras ett samarbete med Ekhamra- och Lillängsskolan i gång inom ramen för Skapande skola (samverkan mellan skolor och det professionella kulturlivet med medel från Kulturrådet). Barn mellan sex och 16 år kommer då att få lära sig mer om konst, både teoretiskt och praktiskt.

  • Jenni Ahlin