15 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Hyggligt spännande

DEN FALLANDE DETEKTIVEN/Christoffer Carlsson/Piratförlaget

Detta är den andra och fristående delen i serien om polisen Leo Junker. Första delen, ”Den osynlige mannen från Salem”, utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

En man som forskar om extremrörelser, på både vänster- och högerkanten, hittas död och den Sobrilknaprande Junker får utredningen på sitt bord. Men snart kommer Säpo in i bilden och tar över ruljansen och de ursprungliga utredarna får så att säga frilansa lite vid sidan om.

Beskrivningarna av hur lätt det kan vara att som aningslös ungdom glida in i extrema organisationer är trovärdiga. Leo Junker är en skadeskjuten och halvtrasig individ som man lätt känner sympati för.

Spänningen är hygglig rakt igenom, med koncentrerade korta cliffhangers som gör boken svår att lägga ifrån sig även om klockan visar midnatt och du vet att du ska upp klockan sex och dra till jobbet.

Detta är den andra och fristående delen i serien om polisen Leo Junker. Första delen, ”Den osynlige mannen från Salem”, utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

En man som forskar om extremrörelser, på både vänster- och högerkanten, hittas död och den Sobrilknaprande Junker får utredningen på sitt bord. Men snart kommer Säpo in i bilden och tar över ruljansen och de ursprungliga utredarna får så att säga frilansa lite vid sidan om.

Beskrivningarna av hur lätt det kan vara att som aningslös ungdom glida in i extrema organisationer är trovärdiga. Leo Junker är en skadeskjuten och halvtrasig individ som man lätt känner sympati för.

Spänningen är hygglig rakt igenom, med koncentrerade korta cliffhangers som gör boken svår att lägga ifrån sig även om klockan visar midnatt och du vet att du ska upp klockan sex och dra till jobbet.

  • C. Lundh