15 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

En underlig liten bok

MT har läst

SALLADSNÄTTER/Vanessa Barbara/Natur & Kultur

Jag pendlar hit och dit i mina åsikter när jag läser Salladsnätter. Ena stunden är det riktigt roligt och underhållande, andra blir det för mycket – för konstigt. Den har charm, det har den.

I centrum för bokens handling finns Otto – änklingen som älskar blomkål och dokumentärfilmer på tv. Runt honom kretsar grannarna i den lilla staden på berget. (Boken utspelar sig i författarens hemland Brasilien.) När hustrun Ada – som kände alla och var ”kittet” i kvarteret – går bort, sitter Otto och lyssnar på sina grannar genom tunna väggar. Han träffar dem förstås också i levande livet.

Vi möter Nico, som är besatt av olika mediciners bipacksedlar och framför allt listan med biverkningar. Vi får bland annat också lära känna Teresa och hennes hundar, brevbäraren Aníbal som medvetet delar ut posten till fel adresser, den halvdöva Iolanda som vrålande kommunicerar med sin brorson och Senhor Taniguchi, japanen som deltog i andra världskriget men förstod att det tog slut först över 30 år senare.

Ja, det finns gott om personligheter i boken. Och det finns, vilket kanske är tur, också en intrig som för handlingen framåt. Otto misstänker nämligen att grannarna döljer något, som även hustrun varit inblandad i.

Jag pendlar hit och dit i mina åsikter när jag läser Salladsnätter. Ena stunden är det riktigt roligt och underhållande, andra blir det för mycket – för konstigt. Den har charm, det har den.

I centrum för bokens handling finns Otto – änklingen som älskar blomkål och dokumentärfilmer på tv. Runt honom kretsar grannarna i den lilla staden på berget. (Boken utspelar sig i författarens hemland Brasilien.) När hustrun Ada – som kände alla och var ”kittet” i kvarteret – går bort, sitter Otto och lyssnar på sina grannar genom tunna väggar. Han träffar dem förstås också i levande livet.

Vi möter Nico, som är besatt av olika mediciners bipacksedlar och framför allt listan med biverkningar. Vi får bland annat också lära känna Teresa och hennes hundar, brevbäraren Aníbal som medvetet delar ut posten till fel adresser, den halvdöva Iolanda som vrålande kommunicerar med sin brorson och Senhor Taniguchi, japanen som deltog i andra världskriget men förstod att det tog slut först över 30 år senare.

Ja, det finns gott om personligheter i boken. Och det finns, vilket kanske är tur, också en intrig som för handlingen framåt. Otto misstänker nämligen att grannarna döljer något, som även hustrun varit inblandad i.

  • Jenni Ahlin