01 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Köp in till skolbiblioteken

SVENSK POLITIK

Per T Ohlsson
Historiska media

Det är april 1917 och framför riksdagshuset är det tusentals demonstrerande arbetare. De är hungriga och arga. Första världskriget pågår och Sverige är avspärrat. När polismästaren skall ge signal till sina styrkor att anfalla folkmassan ingriper en kommissarie Kempe och förhindrar därmed ett blodbad, möjligen också ett inbördeskrig.

Det är öppningsscenen i Per T Ohlssons 564 sidor redan rosade berättelse om svensk politik från 1809 fram till våra dagar.

Ohlsson är senior columnist i Sydsvenskan och har tidigare skrivit flera böcker om svensk politik. Att skildra drygt 200 år av politik på ganska få sidor, trots allt, är förstås en konst i sig – men författaren har ett bra öga för de händelser som sticker ut en aning, vid sidan om de viktigaste grejerna som förstås måste vara med.

En av Per T Ohlssons poänger är att visa på den svenska kompromissviljan – och han förklarar också dess ursprung.

Inte kunde man ana att en bok om politik skulle vara så lättläst och intressant.

Den borde omgående köpas in till alla gymnasiebibliotek som ett slags standardverk.

Det är april 1917 och framför riksdagshuset är det tusentals demonstrerande arbetare. De är hungriga och arga. Första världskriget pågår och Sverige är avspärrat. När polismästaren skall ge signal till sina styrkor att anfalla folkmassan ingriper en kommissarie Kempe och förhindrar därmed ett blodbad, möjligen också ett inbördeskrig.

Det är öppningsscenen i Per T Ohlssons 564 sidor redan rosade berättelse om svensk politik från 1809 fram till våra dagar.

Ohlsson är senior columnist i Sydsvenskan och har tidigare skrivit flera böcker om svensk politik. Att skildra drygt 200 år av politik på ganska få sidor, trots allt, är förstås en konst i sig – men författaren har ett bra öga för de händelser som sticker ut en aning, vid sidan om de viktigaste grejerna som förstås måste vara med.

En av Per T Ohlssons poänger är att visa på den svenska kompromissviljan – och han förklarar också dess ursprung.

Inte kunde man ana att en bok om politik skulle vara så lättläst och intressant.

Den borde omgående köpas in till alla gymnasiebibliotek som ett slags standardverk.

  • C. Lundh