25 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:40

Raffinerad thriller om kidnappning

Em yxa åt Alice

Inger Frimansson
Norstedts

En stressad bankdirektör, en tablettmissbrukande journalist, en dödssjuk flicka (Alice) och hennes kompis Evelina är några av huvudkaraktärerna i Frimanssons senaste thriller. Journalisten vill ha hämnd på direktören, som nekat honom ett nödvändigt lån, kidnappar dottern Evelina och ställer ett oerhört högt krav.

Innan bortförandet har Evelina och Alice fått bra kontakt. Att Evelina dessutom är kär i Alice bror samt att hennes katt Cox försvinner ökar hennes frustration och komplicerar på ett raffinerat sätt historien ytterligare.

När väl bankdirektör Malm börjar agera för att rädda sin dotter inleds en rad händelser. Det ologiska blir logiskt och misstagen som görs får stora konsekvenser.

Historien kan verka rörig men Frimansson skriver glasklart, finessrikt och pricksäkert.

Den som tror sig veta hur den härliga berättelsen, som dock kunde ha varit 50 sidor kortare, slutar blir grymt dragen vid näsan.

En stressad bankdirektör, en tablettmissbrukande journalist, en dödssjuk flicka (Alice) och hennes kompis Evelina är några av huvudkaraktärerna i Frimanssons senaste thriller. Journalisten vill ha hämnd på direktören, som nekat honom ett nödvändigt lån, kidnappar dottern Evelina och ställer ett oerhört högt krav.

Innan bortförandet har Evelina och Alice fått bra kontakt. Att Evelina dessutom är kär i Alice bror samt att hennes katt Cox försvinner ökar hennes frustration och komplicerar på ett raffinerat sätt historien ytterligare.

När väl bankdirektör Malm börjar agera för att rädda sin dotter inleds en rad händelser. Det ologiska blir logiskt och misstagen som görs får stora konsekvenser.

Historien kan verka rörig men Frimansson skriver glasklart, finessrikt och pricksäkert.

Den som tror sig veta hur den härliga berättelsen, som dock kunde ha varit 50 sidor kortare, slutar blir grymt dragen vid näsan.