19 jun 2014 13:06

23 jan 2015 14:38

Konstnärens hyllning till naturen

NATURLÄRA
Lars Lerin
Albert Bonniers förlag

Lars Lerin har kommit ut med en ny bok, en stor och tung ”Naturlära”. Många ser Lerin som i första hand konstnär, och visst är han det men han är också en gudabenådad författare. Han har gett ut närmare 50 böcker, säger förvisso är det egentligen är samma bok, att han bara byter ut lite text och lite bilder. Vi som följt honom vet att det inte alls är så. Klart är att Naturläran är något alldeles speciellt.

Från sin utsiktspunkt på Hammarö i Värmland följer han årstidernas växlingar i ord och bild. Många egna funderingar, men också med citat från olika författare såväl som från Statens jordbruksverk och länsstyrelsen i Värmland.

”Genom kärleken till naturen återvann jag livet” skriver han på ett ställe och den kärlekshyllning till naturen som bokens text är varvas med Lerins akvareller. Och inte bara akvareller, utan också fotografier och ibland en blandning av båda.

Vinter, vår, sommar, höst och vinter igen. Genom alla årstiderna får läsaren följa författaren/konstnären. ”Som vanligt lever jag i min egen årstid, där det råder konstant snålblåst med inslag av dimma och regn, mot kvällen dock som oftast uppklarnande”, skriver han vidare. Men det är inte dysterhet som präglar text och bilder i boken. Det är mer vemod, och en stor kärlek till, och förundran inför, naturen.

Fotnot: Flera bilder ur boken visas i sommar på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. ”Kulisser”heter utställningen.

Lars Lerin har kommit ut med en ny bok, en stor och tung ”Naturlära”. Många ser Lerin som i första hand konstnär, och visst är han det men han är också en gudabenådad författare. Han har gett ut närmare 50 böcker, säger förvisso är det egentligen är samma bok, att han bara byter ut lite text och lite bilder. Vi som följt honom vet att det inte alls är så. Klart är att Naturläran är något alldeles speciellt.

Från sin utsiktspunkt på Hammarö i Värmland följer han årstidernas växlingar i ord och bild. Många egna funderingar, men också med citat från olika författare såväl som från Statens jordbruksverk och länsstyrelsen i Värmland.

”Genom kärleken till naturen återvann jag livet” skriver han på ett ställe och den kärlekshyllning till naturen som bokens text är varvas med Lerins akvareller. Och inte bara akvareller, utan också fotografier och ibland en blandning av båda.

Vinter, vår, sommar, höst och vinter igen. Genom alla årstiderna får läsaren följa författaren/konstnären. ”Som vanligt lever jag i min egen årstid, där det råder konstant snålblåst med inslag av dimma och regn, mot kvällen dock som oftast uppklarnande”, skriver han vidare. Men det är inte dysterhet som präglar text och bilder i boken. Det är mer vemod, och en stor kärlek till, och förundran inför, naturen.

Fotnot: Flera bilder ur boken visas i sommar på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. ”Kulisser”heter utställningen.

  • Anita Lycken