19 jun 2014 14:27

23 jan 2015 14:38

Högspänning med dramatiskt djup

BJÖRNDANSENRoslund-Thunberg
Piratförlaget

Anders Roslund är känd som ena halvan i den framgångsrika, prisbelönta och synnerligen begåvade författarduon Roslund & Hellström. (Deras ”Tre sekunder” är oförglömlig spänningslitteratur i världsklass)

Stefan Thunberg är manusförfattare till biofilmer som Hamilton och Jägarna 2. Han är dessutom bror till flera av de dömda medlemmarna i Militärligan som rånade banker i Sverige i början av 1990-talet. Stefan Thunberg var inte med i Militärligan som boken handlar om.

Låt mig omgående konstatera att ”Björndansen” är årets hittills mest högoktaniga svenska kriminalroman – fullt i klass med Roslund & Hellströms succéer.

Ett extra plus för de barndomsskildringar som möjligen kan förklara ett och annat varför vissa blir som de blir. Boken växlar hela tiden på ett suveränt smidigt och logiskt sätt mellan nutid och dåtid.

Med superprecision genomför ligan sina rån. De övar varje tänkt scenario som vore det en filminspelning. De är disciplinerade och fullständigt hänsynslösa på en och samma gång.

”Björndansen” är mer än en traditionell spänningsroman, den är också berättelsen om utanförskap, en krackelerande familj, ett annat Sverige och ett slags hederskultur. Och därför brännande aktuell när vi skriver 2014.

Anders Roslund är känd som ena halvan i den framgångsrika, prisbelönta och synnerligen begåvade författarduon Roslund & Hellström. (Deras ”Tre sekunder” är oförglömlig spänningslitteratur i världsklass)

Stefan Thunberg är manusförfattare till biofilmer som Hamilton och Jägarna 2. Han är dessutom bror till flera av de dömda medlemmarna i Militärligan som rånade banker i Sverige i början av 1990-talet. Stefan Thunberg var inte med i Militärligan som boken handlar om.

Låt mig omgående konstatera att ”Björndansen” är årets hittills mest högoktaniga svenska kriminalroman – fullt i klass med Roslund & Hellströms succéer.

Ett extra plus för de barndomsskildringar som möjligen kan förklara ett och annat varför vissa blir som de blir. Boken växlar hela tiden på ett suveränt smidigt och logiskt sätt mellan nutid och dåtid.

Med superprecision genomför ligan sina rån. De övar varje tänkt scenario som vore det en filminspelning. De är disciplinerade och fullständigt hänsynslösa på en och samma gång.

”Björndansen” är mer än en traditionell spänningsroman, den är också berättelsen om utanförskap, en krackelerande familj, ett annat Sverige och ett slags hederskultur. Och därför brännande aktuell när vi skriver 2014.

  • C. Lundh