09 maj 2014 06:00

23 jan 2015 14:36

Upptäcktsfärd i mackornas förlovade land

Mackor/Jonas Cramby/Kultur & Natur

Frilansskribenten och krogrecensenten Jonas Cramby går på jakt i mackornas förlovade land. Han går grundligt tillväga och beskriver sitt förhållande till smörgåsar, hur de förvandlades från ”snabb kärlekslös mat” till något som författaren menar handlar om en ”existensiell dimension”.

Han ger recept på 100 olika mackor, via utförliga beskrivningar kompletterat med lockande bilder. Klassikern ”Club sandwich”, amerikanska ”Breakfast biscuits” och kinesiska ”Prok buns” är bara några exempel. Prägeln är internationell och Cramby konstaterar att vi inte - ännu - har någon lunchmackekultur i Sverige. De största smörgåskickarna har han fått utomlands.

Det finns även recept för den som vill göra allting själv och inget lämnas åt slumpen. Det handlar verkligen om från ax till limpa.

En matkunnig familjmedlem konstaterar, efter att ha läst och granskat boken:

”Inspirerande och annorlunda, men den som lagar mackorna i boken måste vara väldigt matintresserad. Det handlar bland annat om att göra egen bacon, mozzarella och jordnötssmör.”

Frilansskribenten och krogrecensenten Jonas Cramby går på jakt i mackornas förlovade land. Han går grundligt tillväga och beskriver sitt förhållande till smörgåsar, hur de förvandlades från ”snabb kärlekslös mat” till något som författaren menar handlar om en ”existensiell dimension”.

Han ger recept på 100 olika mackor, via utförliga beskrivningar kompletterat med lockande bilder. Klassikern ”Club sandwich”, amerikanska ”Breakfast biscuits” och kinesiska ”Prok buns” är bara några exempel. Prägeln är internationell och Cramby konstaterar att vi inte - ännu - har någon lunchmackekultur i Sverige. De största smörgåskickarna har han fått utomlands.

Det finns även recept för den som vill göra allting själv och inget lämnas åt slumpen. Det handlar verkligen om från ax till limpa.

En matkunnig familjmedlem konstaterar, efter att ha läst och granskat boken:

”Inspirerande och annorlunda, men den som lagar mackorna i boken måste vara väldigt matintresserad. Det handlar bland annat om att göra egen bacon, mozzarella och jordnötssmör.”

  • Alf Ehn