22 nov 2017 16:16

22 nov 2017 16:16

Metoo visar vägen

KRÖNIKA: OLLE KARLSSON

”Vinden är vresig, kölden sträng!”

Så skrev skalden Nils Ferlin, inledningsvis i dikten ”En liten konstnär.”

Eftersom vare sig skriftställaren eller Karl Fredrik i något avseende kan ståta med några som helst konstnärliga talanger får det ibland tas till klingande strofer, citat ur vår rikliga flora av lyrik och annan skönlitteratur. Att samtalet denna dag kom att stryka tätt intill ovan citerade rad, hade sin grund i att vinden var just vresig. Kölden dock inte sträng. Bara nån futtig grad under nollan.

Men, Karl Fredrik hävdade med bestämdhet att den vind som drar genom tid och rum just nu, de sena dagarna i november, är minst sagt vresig. För att inte säga rent förgörande! Och därmed anlände också den otrevliga kölden till de innersta hjärterummen.


Ingen sunt tänkande medborgare, vare sig här hemma i de nordliga landen eller ute runt klotet, kan annat än med bävan åse att kompassen mot framtiden pekar ut en minst sagt felaktig kurs. Media ger oss i denna mörka höst ”nyheter” som minst sagt är skakande och i all mening larmklockor, budskap som kräver omedelbara insatser. Så är det, sa Karl Fredrik. Se bara vad kampanjen metoo resulterat i. När det skamliga täcket dras av visar det sig att högt ansedda makthavare gjort sig skyldiga till övergrep mot kvinnliga kollegor och medarbetare. Här finns på de anklagades bänk mängder av män (de flesta är män) som misstänks för olika brottsliga handlingar mot kvinnor. Allt med sexistiska förtecken. Politiker, chefspersoner inom näringslivet, föreningslivet och inte minst inom den kulturella sektorn, figurerar i den skamliga hopen av veritabla kvinnoförtryckare som nu tvingas komma fram i ljuset.

Toppen av ett isberg! Det är frågan. Sannolikt får vi se en ännu mer bedrövlig bild i det träsk som tydligt nu har avslöjats! Alla resurser måste sättas sin för att bekämpa skamligheterna. Kampen måste också inrikta sig på de medier som dagligen vräker ut sitt degenererade utbud. Våld, osedlighet, lögnaktiga så kallade underhållningsprogram erbjuds. Titta bara på programtablåerna i våra tidningar. Då framstår en bild som talar sitt språk, tydligt. Det osar illa!


Tusentals kvinnliga journalister har hittills markerat krig mot eländet. Må de bli fler! Annars riskerar hela den viktiga och seriösa mediebranschen att möta en allt mer rotad misstro från allmänheten. Ett hot mot en hörnsten i en fungerande demokrati.

Vinden är vresig, sa Karl Fredrik. Det är med skammens rodnad på kinderna man tvingas erkänna att man tillhör det manliga inslaget i vårt trasiga samhälle. Men metoo visar vägen. Väckelsen är på gång...

”Vinden är vresig, kölden sträng!”

Så skrev skalden Nils Ferlin, inledningsvis i dikten ”En liten konstnär.”

Eftersom vare sig skriftställaren eller Karl Fredrik i något avseende kan ståta med några som helst konstnärliga talanger får det ibland tas till klingande strofer, citat ur vår rikliga flora av lyrik och annan skönlitteratur. Att samtalet denna dag kom att stryka tätt intill ovan citerade rad, hade sin grund i att vinden var just vresig. Kölden dock inte sträng. Bara nån futtig grad under nollan.

Men, Karl Fredrik hävdade med bestämdhet att den vind som drar genom tid och rum just nu, de sena dagarna i november, är minst sagt vresig. För att inte säga rent förgörande! Och därmed anlände också den otrevliga kölden till de innersta hjärterummen.


Ingen sunt tänkande medborgare, vare sig här hemma i de nordliga landen eller ute runt klotet, kan annat än med bävan åse att kompassen mot framtiden pekar ut en minst sagt felaktig kurs. Media ger oss i denna mörka höst ”nyheter” som minst sagt är skakande och i all mening larmklockor, budskap som kräver omedelbara insatser. Så är det, sa Karl Fredrik. Se bara vad kampanjen metoo resulterat i. När det skamliga täcket dras av visar det sig att högt ansedda makthavare gjort sig skyldiga till övergrep mot kvinnliga kollegor och medarbetare. Här finns på de anklagades bänk mängder av män (de flesta är män) som misstänks för olika brottsliga handlingar mot kvinnor. Allt med sexistiska förtecken. Politiker, chefspersoner inom näringslivet, föreningslivet och inte minst inom den kulturella sektorn, figurerar i den skamliga hopen av veritabla kvinnoförtryckare som nu tvingas komma fram i ljuset.

Toppen av ett isberg! Det är frågan. Sannolikt får vi se en ännu mer bedrövlig bild i det träsk som tydligt nu har avslöjats! Alla resurser måste sättas sin för att bekämpa skamligheterna. Kampen måste också inrikta sig på de medier som dagligen vräker ut sitt degenererade utbud. Våld, osedlighet, lögnaktiga så kallade underhållningsprogram erbjuds. Titta bara på programtablåerna i våra tidningar. Då framstår en bild som talar sitt språk, tydligt. Det osar illa!


Tusentals kvinnliga journalister har hittills markerat krig mot eländet. Må de bli fler! Annars riskerar hela den viktiga och seriösa mediebranschen att möta en allt mer rotad misstro från allmänheten. Ett hot mot en hörnsten i en fungerande demokrati.

Vinden är vresig, sa Karl Fredrik. Det är med skammens rodnad på kinderna man tvingas erkänna att man tillhör det manliga inslaget i vårt trasiga samhälle. Men metoo visar vägen. Väckelsen är på gång...