28 sep 2017 10:42

28 sep 2017 10:42

Hurrarop i mörkret trots våldets hot

KRÖNIKA: OLLE KARLSSON

Må hurraropen runga! Visserligen har vi passerat den magiska punkten i årstidernas puls, nämligen höstdagjämningen.

Vi har således passerat stunden då solen står rätt över ekvatorn. Därmed är vi inne i den tid då nätterna blir längre och dagarna med sitt höstljus blir kortare. Vi får på vårt norra halvklot traska vidare mot vintersolståndet.

Då, strax innan ljusets högtid Julen, får vi försöka överleva årets längsta natt. Egentligen inte så mycket att oja sig över! Det är tidens gång sa Karl Fredrik, och menar att det faktiskt finns saker som gör livet både ljusare och själva mörkret mera uthärdligt. Läs bara i vår lokala avisa där det nyssens meddelades stora framgångar för våra kommuner i norra delen av den region som numera tycks styras helt och hållet från staden vid kanten av det mäktiga västerhavet.

Som sagt, låt hurraropen runga! Det behövs! I den mörka och minst sagt i politiskt hänseende förvirrade tid, vi lever i. Det är inte helt utan stolthet skriftställaren och Karl Fredrik kan konstatera att våra lokala politiker i både Mariestad, Töreboda och Gullspång framgångsrikt jobbat med företagsklimatet i de tre nämnda kommunerna.

Det visar på fingertoppskänsla, sunt förnuft och dessutom till viss del ett samarbete med berörda parter som resulterat i snyggt och viktigt resultat. Nu kan det sannolikt också framhållas att resurser via kunniga tjänstemän, lyhörda företagare, o s v har bidragit till framgångarna.

Att såväl Skövde som Lidköping rasat kraftig i rankingen är ingenting som ska hälsas med hurrarop. De båda kommunernas negativa resultat har givetvis flera orsaker. Kan det möjligen bero på för mycket snack och för lite verkstad? Vem vet? Många äro frågetecknen. Många försöker räta ut dem. Mitt under detta lovvärda arbete riskerar vi dock att stundtals gripas av tvivel. Myndighetspersoners bristande ärlighet och politikers luddiga förklaringar känns mörkare och farligare än det allra mörkaste höstmörkret. Allt oftare ser vi hur de som har ansvaret ohämmat försöker skylla ifrån sig och kasta över bevisfrågan och skulden till någon annan.

I dessa dagar samlas kulturieliten, författare och annat kunnigt folk i Göteborg, där årets upplaga av Bok- och biblioteksmässa genomförs. Ingen kan ha undgått att höra att det nazistiska våldsbejakande gänget med beteckningen ”Nordiska motståndsrörelsen” fått myndigheternas tillstånd att samlas under våldets fanor i ett demonstrationståg i Göteborg. Fascismens lakejer får basunera ut sitt våldsbudskap, mitt i vårt, som vi trodde, säkra samhälle vilande på demokrati och kristna värderingar. Myndigheternas agerande är hittills (i skrivande stund onsdag eftermiddag) både fegt och skamligt! Alltså inget att hurra för!

Vi har således passerat stunden då solen står rätt över ekvatorn. Därmed är vi inne i den tid då nätterna blir längre och dagarna med sitt höstljus blir kortare. Vi får på vårt norra halvklot traska vidare mot vintersolståndet.

Då, strax innan ljusets högtid Julen, får vi försöka överleva årets längsta natt. Egentligen inte så mycket att oja sig över! Det är tidens gång sa Karl Fredrik, och menar att det faktiskt finns saker som gör livet både ljusare och själva mörkret mera uthärdligt. Läs bara i vår lokala avisa där det nyssens meddelades stora framgångar för våra kommuner i norra delen av den region som numera tycks styras helt och hållet från staden vid kanten av det mäktiga västerhavet.

Som sagt, låt hurraropen runga! Det behövs! I den mörka och minst sagt i politiskt hänseende förvirrade tid, vi lever i. Det är inte helt utan stolthet skriftställaren och Karl Fredrik kan konstatera att våra lokala politiker i både Mariestad, Töreboda och Gullspång framgångsrikt jobbat med företagsklimatet i de tre nämnda kommunerna.

Det visar på fingertoppskänsla, sunt förnuft och dessutom till viss del ett samarbete med berörda parter som resulterat i snyggt och viktigt resultat. Nu kan det sannolikt också framhållas att resurser via kunniga tjänstemän, lyhörda företagare, o s v har bidragit till framgångarna.

Att såväl Skövde som Lidköping rasat kraftig i rankingen är ingenting som ska hälsas med hurrarop. De båda kommunernas negativa resultat har givetvis flera orsaker. Kan det möjligen bero på för mycket snack och för lite verkstad? Vem vet? Många äro frågetecknen. Många försöker räta ut dem. Mitt under detta lovvärda arbete riskerar vi dock att stundtals gripas av tvivel. Myndighetspersoners bristande ärlighet och politikers luddiga förklaringar känns mörkare och farligare än det allra mörkaste höstmörkret. Allt oftare ser vi hur de som har ansvaret ohämmat försöker skylla ifrån sig och kasta över bevisfrågan och skulden till någon annan.

I dessa dagar samlas kulturieliten, författare och annat kunnigt folk i Göteborg, där årets upplaga av Bok- och biblioteksmässa genomförs. Ingen kan ha undgått att höra att det nazistiska våldsbejakande gänget med beteckningen ”Nordiska motståndsrörelsen” fått myndigheternas tillstånd att samlas under våldets fanor i ett demonstrationståg i Göteborg. Fascismens lakejer får basunera ut sitt våldsbudskap, mitt i vårt, som vi trodde, säkra samhälle vilande på demokrati och kristna värderingar. Myndigheternas agerande är hittills (i skrivande stund onsdag eftermiddag) både fegt och skamligt! Alltså inget att hurra för!