28 feb 2017 06:00

06 mar 2017 16:45

Brev till ett slödder

KRÖNIKA

Det här är ett uppriktigt brev skrivet till en feg liten människa.

Klockan hade inte hunnit bli 15 på eftermiddagen tisdagen den 21 februari när du spanade in det svagaste offret du kunde hitta. Du attackerade en äldre dam på Stockholmsvägen, slog ner henne bakifrån, och tog hennes handväska.

En person upptäckte den gamla kvinnan som låg utslagen på marken och larmade. Du kom över en mobiltelefon och plånboken med bland annat bankkort, samt 42 kronor i kontanter.

Jag menar, vi pratar om en ensam äldre kvinna med handväska, runt 65 och 70 år gammal. Ett försvarslöst offer som kom i vägen för din desperata jakt efter pengar. Det var någons mamma, mormor eller farmor, som straffades för dina egoistiska planer.

Fegt är bara förnamnet.

Än i dag är det ingen som gripits för överfallet och rånet, men det är bara att hoppas på att polisen får in något avgörande tips och att det avslöjas vem du är.

Hur lågt får man egentligen sjunka? Jag tror du slog ner i botten med detta fega, empatilösa dåd. Du slog ner kvinnan bakifrån (!) och stal hennes handväska. Den chockade kvinnan hann knappt reagera innan du var försvunnen.

Nu uttrycker jag mig i affekt, men det är svårt att hålla igen i detta brev:

 

Jag hoppas du själv får dig en riktig läxa. Åren går snabbt och en dag är du gammal och går ut på stan med käpp, eller rollator, för att handla lite varor. Tänk dig vilken skräckkänsla att helt plötsligt bli nedslagen bakifrån och ligga där med ansiktet tryckt mot trottoaren, förnedrad, blåslagen, rädd och ängslig. Då skriker du säkert själv på hjälp.

 

Du läser förmodligen inte det här brevet, men om så skulle vara fallet vill jag att du tar dig i kragen. Ryck upp dig och bli något bättre.

Du har lyckats med att sätta skräck i en medmänniska och hennes anhöriga. Du har satt skräck i en hel stad och skapat mycket ilska.

Här är några råd som du bör följa:

Ta snabbt tag i din mörka tillvaro. Sluta med drogerna, för det är säkert något du håller på med. Ring till polisen och ange dig själv. Ring sedan till kvinnan och be om förlåtelse.

Gottgör allt det onda du gjort med ditt liv, borsta skiten från dina axlar – gör något bra av din stund på jorden! Du är just nu en av dem som förstör tillvaron för oss alla här i Mariestad. Det finns nämligen inga förmildrande omständigheter för den som våldför sig och rånar andra personer i samhället – speciellt inte försvarslösa som äldre människor och barn.

Till sist några fakta: Jag vet att statistiken talar om en minskning av åldringsbrotten under 2016 jämfört med föregående år. Intrång i bostad och fickstölder mot funktionsnedsatta och äldre minskade med 16 respektive 20 procent i riket. I Västra Götaland var minskningen ännu större, 23 respektive 25 procent.

Men varje gång det händer är det en förlust för samhället och en personlig tragedi för den drabbade.

Klockan hade inte hunnit bli 15 på eftermiddagen tisdagen den 21 februari när du spanade in det svagaste offret du kunde hitta. Du attackerade en äldre dam på Stockholmsvägen, slog ner henne bakifrån, och tog hennes handväska.

En person upptäckte den gamla kvinnan som låg utslagen på marken och larmade. Du kom över en mobiltelefon och plånboken med bland annat bankkort, samt 42 kronor i kontanter.

Jag menar, vi pratar om en ensam äldre kvinna med handväska, runt 65 och 70 år gammal. Ett försvarslöst offer som kom i vägen för din desperata jakt efter pengar. Det var någons mamma, mormor eller farmor, som straffades för dina egoistiska planer.

Fegt är bara förnamnet.

Än i dag är det ingen som gripits för överfallet och rånet, men det är bara att hoppas på att polisen får in något avgörande tips och att det avslöjas vem du är.

Hur lågt får man egentligen sjunka? Jag tror du slog ner i botten med detta fega, empatilösa dåd. Du slog ner kvinnan bakifrån (!) och stal hennes handväska. Den chockade kvinnan hann knappt reagera innan du var försvunnen.

Nu uttrycker jag mig i affekt, men det är svårt att hålla igen i detta brev:

 

Jag hoppas du själv får dig en riktig läxa. Åren går snabbt och en dag är du gammal och går ut på stan med käpp, eller rollator, för att handla lite varor. Tänk dig vilken skräckkänsla att helt plötsligt bli nedslagen bakifrån och ligga där med ansiktet tryckt mot trottoaren, förnedrad, blåslagen, rädd och ängslig. Då skriker du säkert själv på hjälp.

 

Du läser förmodligen inte det här brevet, men om så skulle vara fallet vill jag att du tar dig i kragen. Ryck upp dig och bli något bättre.

Du har lyckats med att sätta skräck i en medmänniska och hennes anhöriga. Du har satt skräck i en hel stad och skapat mycket ilska.

Här är några råd som du bör följa:

Ta snabbt tag i din mörka tillvaro. Sluta med drogerna, för det är säkert något du håller på med. Ring till polisen och ange dig själv. Ring sedan till kvinnan och be om förlåtelse.

Gottgör allt det onda du gjort med ditt liv, borsta skiten från dina axlar – gör något bra av din stund på jorden! Du är just nu en av dem som förstör tillvaron för oss alla här i Mariestad. Det finns nämligen inga förmildrande omständigheter för den som våldför sig och rånar andra personer i samhället – speciellt inte försvarslösa som äldre människor och barn.

Till sist några fakta: Jag vet att statistiken talar om en minskning av åldringsbrotten under 2016 jämfört med föregående år. Intrång i bostad och fickstölder mot funktionsnedsatta och äldre minskade med 16 respektive 20 procent i riket. I Västra Götaland var minskningen ännu större, 23 respektive 25 procent.

Men varje gång det händer är det en förlust för samhället och en personlig tragedi för den drabbade.

  • Per Warvlin