21 jul 2015 05:00

21 jul 2015 07:31

Ovanligt vanliga Super-Zara

JENNIE HILLI SJÖQVIST

Zara Larsson är tok-känd, tok-smart, tok-snygg och tok-hatad. Tänk vad tokigt det har blivit. Tilltrasslat och tanklöst. Egentligen vill jag skriva tusen utropstecken, ett par frågetecken och ingenting mer.

De senaste veckornas debatt startade med att Zara kritiserade Bråvallafestivalens genustänk, de hade noll kvinnliga huvudakter och totalt var 78 procent av akterna manliga. Till följd av Zaras kritik och kvällspressens vinkling av den, så gick artisten Günther ut i media och sa att Zara är en av alla fjortisbrudar, och vet du Günther? Det är precis det som gör henne till världens bästa förebild. Det finns tusentals ungdomar i det här landet som ser upp till Zara, just för att hon är den hon är. En helt vanlig 17-åring, fjortisbrud om Günther vill kalla det så, men hon är samtidigt både världsstjärna och geni. Samtidigt som Zara är 17 år med alla tonårsjobbigheter som det innebär: skola, relationsdrama och identitetskris, så går hon längst fram i ungdomens feministiska tåg. Eller nej, hon går inte. Hon springer. Kutar. Studsar fram.

Zara pratar om strukturella förtryck, patriarkatet och kvinnohat som genererar manshat med ord som når öron lika gamla som hennes egna. I hennes meningar finns ord som typ, alltså och liksom och på hennes blogg finns inlägg om kläder och fester från ett vanligt tonårsliv. Genom att vara en helt vanlig tonåring når hon andra vanliga tonåringar. Zara är tunneln mellan högskolefeminismen och vardagsfeminismen.

Jag är arg på alla som är elaka mot sjuttonåringar som står upp för människovärde och förklarar samhällsstrukturer på ett enkelt sätt. Jag hatar varenda en av er som hatar och hotar med våldtäkt. Jag är så förbaskat trött på er som ser ner på Zara för att hennes feministiska tankar inte har en färgad kvinnas perspektiv. Om ni måste hata, hata inte Zara. Det finns våldtäktsmän, mördare, människor helt utan feministiskt perspektiv och människor som vägrar att se en enda samhällsstruktur.

Tack högre makter för att Zara finns och för att hon är en av alla fjortisbrudar. Hon behövs. Vita, medelålders män har svårare att vara förebilder för unga tjejer. Det gör Zara bäst. Fjortisbruden som är ovärderlig för feminismen. En klok och modig fjortisbrud med mycket makt. Hon är uppenbarligen både klokare, modigare och har mer makt än du har, Günther. Fortsätt spring längst fram i tåget Zara, vi studsar efter så snabbt vi kan. Günther ligger lite på efterkälken, men så småningom kommer nog han också.

Zara Larsson är tok-känd, tok-smart, tok-snygg och tok-hatad. Tänk vad tokigt det har blivit. Tilltrasslat och tanklöst. Egentligen vill jag skriva tusen utropstecken, ett par frågetecken och ingenting mer.

De senaste veckornas debatt startade med att Zara kritiserade Bråvallafestivalens genustänk, de hade noll kvinnliga huvudakter och totalt var 78 procent av akterna manliga. Till följd av Zaras kritik och kvällspressens vinkling av den, så gick artisten Günther ut i media och sa att Zara är en av alla fjortisbrudar, och vet du Günther? Det är precis det som gör henne till världens bästa förebild. Det finns tusentals ungdomar i det här landet som ser upp till Zara, just för att hon är den hon är. En helt vanlig 17-åring, fjortisbrud om Günther vill kalla det så, men hon är samtidigt både världsstjärna och geni. Samtidigt som Zara är 17 år med alla tonårsjobbigheter som det innebär: skola, relationsdrama och identitetskris, så går hon längst fram i ungdomens feministiska tåg. Eller nej, hon går inte. Hon springer. Kutar. Studsar fram.

Zara pratar om strukturella förtryck, patriarkatet och kvinnohat som genererar manshat med ord som når öron lika gamla som hennes egna. I hennes meningar finns ord som typ, alltså och liksom och på hennes blogg finns inlägg om kläder och fester från ett vanligt tonårsliv. Genom att vara en helt vanlig tonåring når hon andra vanliga tonåringar. Zara är tunneln mellan högskolefeminismen och vardagsfeminismen.

Jag är arg på alla som är elaka mot sjuttonåringar som står upp för människovärde och förklarar samhällsstrukturer på ett enkelt sätt. Jag hatar varenda en av er som hatar och hotar med våldtäkt. Jag är så förbaskat trött på er som ser ner på Zara för att hennes feministiska tankar inte har en färgad kvinnas perspektiv. Om ni måste hata, hata inte Zara. Det finns våldtäktsmän, mördare, människor helt utan feministiskt perspektiv och människor som vägrar att se en enda samhällsstruktur.

Tack högre makter för att Zara finns och för att hon är en av alla fjortisbrudar. Hon behövs. Vita, medelålders män har svårare att vara förebilder för unga tjejer. Det gör Zara bäst. Fjortisbruden som är ovärderlig för feminismen. En klok och modig fjortisbrud med mycket makt. Hon är uppenbarligen både klokare, modigare och har mer makt än du har, Günther. Fortsätt spring längst fram i tåget Zara, vi studsar efter så snabbt vi kan. Günther ligger lite på efterkälken, men så småningom kommer nog han också.