14 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:34

På västfronten intet nytt

insändare:

Jag var ute och sprang Snapens milspår för några dagar sedan. Det har alltid varit ett naturskönt spår; i mina ögon det trevligaste staden haft att erbjuda. Till min stora sorg sprang jag uppenbarligen fel, fruktansvärt och obeskrivligt fel. Tid och rum spelade mig ett grymt spratt?

Innan jag hann förstå vad som hände befann jag mig i främmande land. Somme, Verdun. Trakter jag endast läst om tidigare. Lera, skyttegravsdjupa spår efter skoningslös skövling. Mina vilsna fötter ledde mig vidare. Alltför medveten om att jag inte var rätt klädd för detta oväntade äventyr kämpade jag på. Fienden kunde ligga dold i närmaste dike. Ingen natur i sikte. Den sjunkande solen satte himlen i väster i brand och illusionen var komplett. Västfronten låg framför mig, runt mig; helvetet från forna tider var plötsligt i högsta grad levande.

Nåväl, jag klarade mig. Jag kom hem helskinnad. Om jag återvänder till slagfältet, vågar jag måhända hoppas på ett hav av blommande vallmo?

Ulver

Jag var ute och sprang Snapens milspår för några dagar sedan. Det har alltid varit ett naturskönt spår; i mina ögon det trevligaste staden haft att erbjuda. Till min stora sorg sprang jag uppenbarligen fel, fruktansvärt och obeskrivligt fel. Tid och rum spelade mig ett grymt spratt?

Innan jag hann förstå vad som hände befann jag mig i främmande land. Somme, Verdun. Trakter jag endast läst om tidigare. Lera, skyttegravsdjupa spår efter skoningslös skövling. Mina vilsna fötter ledde mig vidare. Alltför medveten om att jag inte var rätt klädd för detta oväntade äventyr kämpade jag på. Fienden kunde ligga dold i närmaste dike. Ingen natur i sikte. Den sjunkande solen satte himlen i väster i brand och illusionen var komplett. Västfronten låg framför mig, runt mig; helvetet från forna tider var plötsligt i högsta grad levande.

Nåväl, jag klarade mig. Jag kom hem helskinnad. Om jag återvänder till slagfältet, vågar jag måhända hoppas på ett hav av blommande vallmo?

Ulver