30 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:29

Negativ rubriksättning

Insändare: Kinnekullebanan

I MT den 17/12 står den glädjande nyheten att Kinnekullebanan rustas upp för nästan 60 miljoner kronor. Men rubriken på tidningens förstasida väljer att fokusera på det negativa, istället för att glädjande ropa ut att banan äntligen ska rustas upp.

Vidare: Artikeln inuti tidningen basunerar ut: Kraftiga förseningar att vänta.

I själva reportaget – som i och för sig är balanserat och vederhäftigt – kan man förvisso inse det positiva med de åtgärder som nu planeras. Men min fundering är: Måste tidningens rubriksättare alltid fokusera på det negativa?

Rubriken kunde ju lika gärna ha varit Äntligen: Kinnekullebanan rustas upp.

Jag menar naturligtvis inte att man ska undanhålla att det blir förseningar, men att så starkt framhålla det negativa torde väl ändå inte vara nödvändigt. Det här är ju något positivt och som många - inte minst kommunpolitiker - velat få åtgärdat länge.

Dock: Att åtgärderna först nu vidtages, där kan man tala om försening. Det borde ha skett för länge sedan.

Kjell Eriksson

Skagersvik

Svar: Planerna att Kinnekullebanan ska rustas upp är i sig ingen nyhet - underhållsarbetet sker kontinuerligt och det har vi skrivit om förut. Den främsta nyheten nu var att Trafikverket fattade det drastiska beslutet att sänka maxhastigheten till 40 km/h utan förvarning och med omedelbar verkan, med kraftiga konsekvenser för resenärerna. Därav rubriksättningen.

Redaktionen

I MT den 17/12 står den glädjande nyheten att Kinnekullebanan rustas upp för nästan 60 miljoner kronor. Men rubriken på tidningens förstasida väljer att fokusera på det negativa, istället för att glädjande ropa ut att banan äntligen ska rustas upp.

Vidare: Artikeln inuti tidningen basunerar ut: Kraftiga förseningar att vänta.

I själva reportaget – som i och för sig är balanserat och vederhäftigt – kan man förvisso inse det positiva med de åtgärder som nu planeras. Men min fundering är: Måste tidningens rubriksättare alltid fokusera på det negativa?

Rubriken kunde ju lika gärna ha varit Äntligen: Kinnekullebanan rustas upp.

Jag menar naturligtvis inte att man ska undanhålla att det blir förseningar, men att så starkt framhålla det negativa torde väl ändå inte vara nödvändigt. Det här är ju något positivt och som många - inte minst kommunpolitiker - velat få åtgärdat länge.

Dock: Att åtgärderna först nu vidtages, där kan man tala om försening. Det borde ha skett för länge sedan.

Kjell Eriksson

Skagersvik

Svar: Planerna att Kinnekullebanan ska rustas upp är i sig ingen nyhet - underhållsarbetet sker kontinuerligt och det har vi skrivit om förut. Den främsta nyheten nu var att Trafikverket fattade det drastiska beslutet att sänka maxhastigheten till 40 km/h utan förvarning och med omedelbar verkan, med kraftiga konsekvenser för resenärerna. Därav rubriksättningen.

Redaktionen