12 jan 2018 06:00

12 jan 2018 06:00

Kultur för bygdens scener

GULLSPÅNG: Riksteaterföreningen dukar upp för våren

Även denna vår förgylls av en hel rad teaterföreställningar. Variationen är stor för att matcha publikens önskemål.

Starten för teatervåren 2018 är den 20 februari. Då spelas Missionären på Hantverkshuset i Hova. Skådespelerskorna Louise Löwenberg och Sofia Rönnegård bjuder på ett relationsdrama.

– Man kan liksom se hur kärleken uppstår mellan dem, säger Kerstin Johansson som sedan 20 år är ordförande i Gullspångs riksteaterförening.

Årets första teater utmärker sig då den inte är tänkt för en stor publik. Åskådarna ska sitta i en ring tillsammans med de som spelar två lesbiska kristna missionärer under 1900-talets första hälft. Det utlovas en historisk resa som bryter mot normer och konventioner.

– Riksteatern pratar mycket om mångfald och jämställdhet. Jag tror att vad man än har för inställning till temat, så kommer det att bli spännande samtal efter föreställningen, säger Kerstin.

Fredagen den 9 mars är det Sångglädje på två platser i Gullspångs kommun. På förmiddagen gästas Mogården och på eftermiddagen Amnegården av sångerskan Negar Zarassi. Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson framför den iranska operasångerskan en personlig konsert med all möjlig musik.

– Hon är en helt otroligt karismatisk kvinna med en fantastisk repertoar, säger Kerstin och tillägger att det inte är många andra klassiskt skolade som kan sjunga visor och musikal på ett övertygande sätt.

Kvällen den 16 mars är det ett musikaliskt drömdrama som gästar Södra Råda Bygdegård. Har tåget gått, eller...? – spelar på ett gammalt öde stationshus som slumrar i slingrande sly. Musik och skådespeleri förenas när tre vänner som aldrig tidigare har träffats möts.

– Det är så skickliga musiker att jag skulle nästan önskar mig ännu mer musik av dem, säger Kerstin.

Fredagen den 23 mars gästas Centrumbion i Gullspång av Häxor, hjältinnor och listiga kvinnor. Kvällen innehåller ett program med körpartier och solon från olika operor.

– Det är 19 sångerskor ur Göteborgsoperans damkör, en konferencier och en pianist som står för underhållningen, säger Kerstin.

Ordföranden hoppas att få höra arian Habanera ur operan Carmen eller ett stycke ur La traviata.

Vårens sista show ges den 17 april. Scenen är återigen Centrumbion i Gullspång. Rubriken denna gång är Säg Algots det räcker. Fyra artister framför en handling som utspelar sig 1955. Solveigs pappa, gruvfogden, får i uppdrag att starta en ny gruva och familjen måste flytta. Byborna är nyfikna på de nyanlända. Musiken från 1950- och 60-talet väcker nostalgi.

– Vi har haft gruppen på besök flera gånger och är väldigt nöjda med dem så det ska bli kul att få se en ny uppsättning.

Starten för teatervåren 2018 är den 20 februari. Då spelas Missionären på Hantverkshuset i Hova. Skådespelerskorna Louise Löwenberg och Sofia Rönnegård bjuder på ett relationsdrama.

– Man kan liksom se hur kärleken uppstår mellan dem, säger Kerstin Johansson som sedan 20 år är ordförande i Gullspångs riksteaterförening.

Årets första teater utmärker sig då den inte är tänkt för en stor publik. Åskådarna ska sitta i en ring tillsammans med de som spelar två lesbiska kristna missionärer under 1900-talets första hälft. Det utlovas en historisk resa som bryter mot normer och konventioner.

– Riksteatern pratar mycket om mångfald och jämställdhet. Jag tror att vad man än har för inställning till temat, så kommer det att bli spännande samtal efter föreställningen, säger Kerstin.

Fredagen den 9 mars är det Sångglädje på två platser i Gullspångs kommun. På förmiddagen gästas Mogården och på eftermiddagen Amnegården av sångerskan Negar Zarassi. Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson framför den iranska operasångerskan en personlig konsert med all möjlig musik.

– Hon är en helt otroligt karismatisk kvinna med en fantastisk repertoar, säger Kerstin och tillägger att det inte är många andra klassiskt skolade som kan sjunga visor och musikal på ett övertygande sätt.

Kvällen den 16 mars är det ett musikaliskt drömdrama som gästar Södra Råda Bygdegård. Har tåget gått, eller...? – spelar på ett gammalt öde stationshus som slumrar i slingrande sly. Musik och skådespeleri förenas när tre vänner som aldrig tidigare har träffats möts.

– Det är så skickliga musiker att jag skulle nästan önskar mig ännu mer musik av dem, säger Kerstin.

Fredagen den 23 mars gästas Centrumbion i Gullspång av Häxor, hjältinnor och listiga kvinnor. Kvällen innehåller ett program med körpartier och solon från olika operor.

– Det är 19 sångerskor ur Göteborgsoperans damkör, en konferencier och en pianist som står för underhållningen, säger Kerstin.

Ordföranden hoppas att få höra arian Habanera ur operan Carmen eller ett stycke ur La traviata.

Vårens sista show ges den 17 april. Scenen är återigen Centrumbion i Gullspång. Rubriken denna gång är Säg Algots det räcker. Fyra artister framför en handling som utspelar sig 1955. Solveigs pappa, gruvfogden, får i uppdrag att starta en ny gruva och familjen måste flytta. Byborna är nyfikna på de nyanlända. Musiken från 1950- och 60-talet väcker nostalgi.

– Vi har haft gruppen på besök flera gånger och är väldigt nöjda med dem så det ska bli kul att få se en ny uppsättning.

  • Birthe Wetter