14 nov 2017 12:58

14 nov 2017 12:58

"Jag är väl en kreativ person"

STOCKHOLM/OTTERBÄCKEN: Daniel Rudell visade sina alster

Daniel Rudell, Stockholm, har haft en uppmärksammad utställning hemma i Otterbäcken.

Undersköterska, kock och konstnär, Daniel Rudell, född och uppväxt i Otterbäcken, har hunnit få till ett långt CV trots sin ringa ålder, 29 år.

I helgen visade han 76 tavlor i folkets hus.

– Det var jättekul, dels att göra det hemma i Otterbäcken, dels att det kom så mycket folk, hundra personer.

Grand hotell

Daniel Rudell bor i Stockholm och jobbar som kock på Grand hotell. Vägen dit har varit fascinerande krokig; Daniel berättar att han först gick omsorgsprogrammet på Vadsbogymnasiet.

– Sedan flyttade jag till Skövde och började jobba på strokeenheten på KSS. Under den här tiden så började jag tycka att det var roligt att laga mat, upptäckte att det behöver inte vara spagetti och köttbullar. Och efter lumpen, också det i Skövde, började jag på Grythyttan, läste i tre år till måltidskreatör.

– År 2012 flyttade jag till Stockholm och jobbade fyra år på restaurang Gondolen. År 2016 tog jag ett fyra månader långt sommaruppehåll, sedan såg jag att de sökte en kock på Grand hotell.

Abstrakt konst

Hemma i femrumslägenheten i Västerhaninge har Daniel tillgång till ett rum och en stor garderob för sitt måleri.

– Jag har väl alltid tyckt om konst och att teckna men det jag gör nu handlar om något helt annat. Jag täcker väggar och golv i målarrummet med byggpapp. Spänner sedan upp dukar och tillför färg, kastar på färg, i olika kombinationer och lager. Jag är ute efter kontraster.

– Men allt hänger på vad jag är ute efter. Jag använder penslar men också spackelskrapor och mina händer. Jag testar mig fram, som till exempel när jag fyllde en spritspåse med färg. Tekniken är abstrakt.

Tre utställningar

År 2015 hade Daniel, efter att ha skickat in arbetsprover, sin första utställning.

– Det var på Farbror Nikos, jag sålde kanske inte så mycket men det gav blodad tand.

I maj 2017 ställde Daniel ut på Galleri Soonfamous, Stockholm, och i november alltså i Otterbäcken.

– Jag är verkligen supernöjd och tacksam över att det kom så mycket folk. Jag sålde 31 tavlor.

Tiden som hobbykonstnär och tekniken ”action painting” är kort.

– Jag testar fortfarande och känner att jag blir säkrare i det jag gör.

Framtiden?

Daniels dröm är att slå igenom – självklart – och under tiden fortsätter han att måla och laga mat.

– Jag jobbar på timmar på Grand Hotell så jag kan säga att nu behöver jag vara ledig fem dagar inför en utställning, det är perfekt, säger Daniel Rudell.

Nästa utställning?

– Vet inte, men troligtvis i Stockholm. Kanske hyr jag in mig, finns lite lokaler i Gamla stan.

Laga mat är väl också kreativt?

– Absolut, jag vill nog påstå att jag tar med mig det kreativa från konsten när jag lagar mat. Dessutom har jag nyligen även gått en kurs: ”Kreativt skrivande”, så jag är väl en kreativ person.

Och relationen till Otterbäcken?

– Den finaste platsen på jorden

Undersköterska, kock och konstnär, Daniel Rudell, född och uppväxt i Otterbäcken, har hunnit få till ett långt CV trots sin ringa ålder, 29 år.

I helgen visade han 76 tavlor i folkets hus.

– Det var jättekul, dels att göra det hemma i Otterbäcken, dels att det kom så mycket folk, hundra personer.

Grand hotell

Daniel Rudell bor i Stockholm och jobbar som kock på Grand hotell. Vägen dit har varit fascinerande krokig; Daniel berättar att han först gick omsorgsprogrammet på Vadsbogymnasiet.

– Sedan flyttade jag till Skövde och började jobba på strokeenheten på KSS. Under den här tiden så började jag tycka att det var roligt att laga mat, upptäckte att det behöver inte vara spagetti och köttbullar. Och efter lumpen, också det i Skövde, började jag på Grythyttan, läste i tre år till måltidskreatör.

– År 2012 flyttade jag till Stockholm och jobbade fyra år på restaurang Gondolen. År 2016 tog jag ett fyra månader långt sommaruppehåll, sedan såg jag att de sökte en kock på Grand hotell.

Abstrakt konst

Hemma i femrumslägenheten i Västerhaninge har Daniel tillgång till ett rum och en stor garderob för sitt måleri.

– Jag har väl alltid tyckt om konst och att teckna men det jag gör nu handlar om något helt annat. Jag täcker väggar och golv i målarrummet med byggpapp. Spänner sedan upp dukar och tillför färg, kastar på färg, i olika kombinationer och lager. Jag är ute efter kontraster.

– Men allt hänger på vad jag är ute efter. Jag använder penslar men också spackelskrapor och mina händer. Jag testar mig fram, som till exempel när jag fyllde en spritspåse med färg. Tekniken är abstrakt.

Tre utställningar

År 2015 hade Daniel, efter att ha skickat in arbetsprover, sin första utställning.

– Det var på Farbror Nikos, jag sålde kanske inte så mycket men det gav blodad tand.

I maj 2017 ställde Daniel ut på Galleri Soonfamous, Stockholm, och i november alltså i Otterbäcken.

– Jag är verkligen supernöjd och tacksam över att det kom så mycket folk. Jag sålde 31 tavlor.

Tiden som hobbykonstnär och tekniken ”action painting” är kort.

– Jag testar fortfarande och känner att jag blir säkrare i det jag gör.

Framtiden?

Daniels dröm är att slå igenom – självklart – och under tiden fortsätter han att måla och laga mat.

– Jag jobbar på timmar på Grand Hotell så jag kan säga att nu behöver jag vara ledig fem dagar inför en utställning, det är perfekt, säger Daniel Rudell.

Nästa utställning?

– Vet inte, men troligtvis i Stockholm. Kanske hyr jag in mig, finns lite lokaler i Gamla stan.

Laga mat är väl också kreativt?

– Absolut, jag vill nog påstå att jag tar med mig det kreativa från konsten när jag lagar mat. Dessutom har jag nyligen även gått en kurs: ”Kreativt skrivande”, så jag är väl en kreativ person.

Och relationen till Otterbäcken?

– Den finaste platsen på jorden