14 sep 2017 12:28

14 sep 2017 12:28

Filmstudio visar fyra rullar

GULLSPÅNG: Kvalitetsfilmer som ska locka i höst

– Vi kör i gång med en väldigt bra film, Sameblod, och märklig, det är ju inte så länge sedan det hände, säger Anders Wallgren, Bio Gullspång.

Wallgren talar alltså om Sameblod, ett drama som visas onsdagen den 20 september. Filmen handlar om Elle Marja som går på samisk internatskola med sin lillasyster och som ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdisciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Den 1 oktober visas Päron och lavendel. En dramakomedi. När Louise man går bort blir livet minst sagt besvärligt, med två barn och en stor vacker gård att ta hand om i hjärtat av Frankrike. Men livet tar en ny vändning när hon kör på en främling med bilen. Trots att han inte verkar skadad bestämmer hon sig för att ta hand om främlingen, som presenterar sig som Pierre.

Indien

Den 1 november visas Lion. I detta drama ser vi Saroo, en ovanligt klok och äventyrslysten 5-åring som bor i en liten by i centrala Indien. Hans storebror Guddu är hans idol och han vill precis som sin bror bidra till familjens försörjning. En natt så tappar de två bröderna bort varandra på en tågstation och Saroo hamnar på ett tåg som för honom hundratals mil bort till Calcutta där ingen förstår hans språk. Efter en tid som gatubarn hamnar han på ett statligt barnhem där man resultatlöst försöker hitta hans familj.

Passionerad Alicia

Säsongen avslutas den 22 november med ytterligare en dramafilm: Tulpanfeber. I 1600-talets Amsterdam skenar handeln med tulpanlökar, och den så kallade tulpanmanin är ett faktum. Den välbärgade handelsmannen Cornelis Sandvoort vill skapa den ultimata familjelyckan med sin mycket yngre fru Sophia (Alicia Vikander). När de inte lyckas få barn anlitar Cornelis en ung lovande konstnär att måla deras porträtt som ett arv till eftervärlden. Ett ödesdigert beslut som resulterar i oväntad passion, svek och lögner.

– Jag tycker att hela programmet känns bra, det handlar ju om att bli underhållen, på något sätt, när man går på bio, och det lär publiken bli, säger Wallgren som nu i helgen visar skräckfilmen Annabelle 2: Creation.

Wallgren talar alltså om Sameblod, ett drama som visas onsdagen den 20 september. Filmen handlar om Elle Marja som går på samisk internatskola med sin lillasyster och som ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdisciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Den 1 oktober visas Päron och lavendel. En dramakomedi. När Louise man går bort blir livet minst sagt besvärligt, med två barn och en stor vacker gård att ta hand om i hjärtat av Frankrike. Men livet tar en ny vändning när hon kör på en främling med bilen. Trots att han inte verkar skadad bestämmer hon sig för att ta hand om främlingen, som presenterar sig som Pierre.

Indien

Den 1 november visas Lion. I detta drama ser vi Saroo, en ovanligt klok och äventyrslysten 5-åring som bor i en liten by i centrala Indien. Hans storebror Guddu är hans idol och han vill precis som sin bror bidra till familjens försörjning. En natt så tappar de två bröderna bort varandra på en tågstation och Saroo hamnar på ett tåg som för honom hundratals mil bort till Calcutta där ingen förstår hans språk. Efter en tid som gatubarn hamnar han på ett statligt barnhem där man resultatlöst försöker hitta hans familj.

Passionerad Alicia

Säsongen avslutas den 22 november med ytterligare en dramafilm: Tulpanfeber. I 1600-talets Amsterdam skenar handeln med tulpanlökar, och den så kallade tulpanmanin är ett faktum. Den välbärgade handelsmannen Cornelis Sandvoort vill skapa den ultimata familjelyckan med sin mycket yngre fru Sophia (Alicia Vikander). När de inte lyckas få barn anlitar Cornelis en ung lovande konstnär att måla deras porträtt som ett arv till eftervärlden. Ett ödesdigert beslut som resulterar i oväntad passion, svek och lögner.

– Jag tycker att hela programmet känns bra, det handlar ju om att bli underhållen, på något sätt, när man går på bio, och det lär publiken bli, säger Wallgren som nu i helgen visar skräckfilmen Annabelle 2: Creation.