Trine har blivit pensionär – gott och väl

HOVA: Exotisk sköldpadda från Madagaskar

Hon luffar runt på gräsmattan i allsköns ro, familjens ca 61-åriga strålsköldpadda från Madagaskar.

Ingen vet hur gammal Trine är, bara att hon – eller hen – är gammal.

– Min före detta make, Kalle, fick den i samband med att han konfirmerades år 1956, och då var sköldpannan minst ett år, jag kom in i bilden 1965, berättar Kerstin Lyberg-Gustafsson och berättar om den märkliga sköldpaddans bakgrund.

Norgehistoria

– Vad jag har hört, och vad som är sant eller inte vet jag inte, så hade en norsk lastbilschaufför med sig sköldpaddan till Katrinefors. Kalle, vars far satt i vakten på pappersbruket, hade pensionat Strandgården. Så kanske övernattade lastbilschauffören på pensionatet. Det pågick ett bygge på K-fors. På så sätt kan han ha kommit över denna sköldpadda, som redan då, för övrigt, hette Trine.

Kerstin har en bok från 1980-talet där det berättas om norsk sjökapten som hade för vana att vid färd till Madagaskar ta med sig unga sköldpaddor hem för att sälja i Norge.

Ovanlig

I samma bok står att i fångenskap i världen finns endast 43 honor och 45 hannar i 32 olika djurparker. Men också att det finns ett mörkertal beroende på att det finns ett okänt antal strålsköldpaddor i Norge just tack vare denne sjökapten.

En gång har Trine träffat andra sköldpaddor. Det slutade illa. De började bråka och sedan den dagen har Trine fått gå med de övriga djuren hos familjen Gustafsson. Katter och hundar, allt har fungerat bra.

Bespisningen består i huvudsak av gräs

– Och så får hon lite Keso. Det tycker hon om.

Mycket gammal

– Kommer det barn blir hon nyfiken, då kommer hon fram.

Ingen vet hur gammal en strålsköldpadda kan bli. Wikipedia berättar om en ett exemplar som gavs till Tongas kungliga familj omkring år 1777. Den, dog år 1965 och blev alltså 188 år gammal.

Trine har varit hälsan själv, sjuk blott när en geting gav Trine ett stick på halsen.

– Trine svullna så att hon fick svårt att dra in halsen under skalet. En annan gång var när vi gödslat gräset, då mådde hon dåligt hela sommaren. Annars har hon varit frisk. Blir det för varmt vill Trine ha en dusch.

Sälja? Nä, förbjudet

Med tanke på Trines ålder, 61 år, har Kerstin, 72 år, redan hört sig för hur intresset är bland sina barn och barnbarn.

– De är jätteintresserade och lär få ärva henne.

Vad är Trine värd?

– Jag får inte sälja henne, då kommer Jordbruksverket. Det får inte finnas en marknad för exotiska djur. Men jag kan ge bort henne.

Kille eller tjej?

Det visar sig att Kerstin Lyberg-Gustafsson är osäker på könet.

– Egentligen tror jag att det är en hanne, säger hon och vänder på Trine.

– De här skålarna i skalet är troligtvis för att han ska kunna ligga still på honan.

Men tills dessa annat är bevisat döps inte Trine om.

– Nej, hon känns som en Trine och här i Norden har vi ett klimat som gör att de inte förökar sig så det spelar ingen roll.

Framåt höstkanten kommer Trine, som alla tidigare år, att lugna ner sig, lägga sig vid kökselementet och dra ner på matintaget.

– Vi tycker hon är väldigt fin och väger i dag drygt elva kilo.

30 aug 2017 15:01

30 aug 2017 15:01