Ack Södra Råda du sköna

SÖDRA RÅDA: Hembygdsfest fick celebert besök

Vädret brukar vara bra på Rådadagen, men vad kvittade inte det, för åtminstone Lance och Helen Ericson var allt vackert och skönt.

Tipspromenad, lotterier, Kristinehamns dragspelsklubb musicerade och så klassikern, våfflor. Allt var sig likt under årets Rådadag. Nisse Johansson hade i år hängt upp bilder – skulle man känna igen byggnaderna?

Och så var det ju celebert besök.

– Det är första gången jag är i Södra Råda, faktiskt första gången som vi överhuvudtaget är i Sverige, sa Lance Erikson som berättade att han, tillsammans med sin fru Helen, vistas två veckor i Södra Råda för att träffa släkten.

Lance och Helen bor i Philadelphia, USA, och var överväldigade över Sverige och svenskarna. Vackert i Stockholm, vackert överhuvudtaget i landet. Lance och Helen hade också upptäckt att alla var så duktiga på engelska. Som om inte detta var nog fick de alltså uppleva även Rådadagen, där hans kusiner i högst grad var involverade.

Inne i huset hade Lance kusin Anita Ericson tillsammans med maken Lennart arrangerat en utställning – passande nog då Lance var på besök – över emigrationen från Södra Råda till Nordamerika.

– Enligt de officiella siffrorna emigrerade 857 personer men siffran är högre, det har vi märkt under vår släktforskning, kanske 1 200, vi vet inte exakt, sa Anita som även hade arrangerat lite skolkort och övriga fotografier som intresserade besökarna.

12 aug 2017 18:33

12 aug 2017 18:37