02 jun 2017 06:00

02 jun 2017 06:00

Lina sätter Gullspång på kartan

STOCKHOLM/GULLSPÅNG: Lina Bengtsdotter gör succé i sin författardebut

Snart kommer Gullspång att vara på allas läppar. Tacka Lina Bengtsdotter-Gustavsson och Annabelle för detta.

När MT når Lina sitter hon på tåget från Borås. Hon har träffat bokfolk. Det snurrar fort nu.

– Man debuterar ju bara en gång, så det gäller att vara extra tillgänglig. Och självklart ställer jag upp när bokförlaget satsar på mig, det känns jättelyxigt. Jag har ju dessutom ett bra gäng runt mig.

Om två veckor, den 13 juni, släpps Lina Bengtsdotter-Gustavssons debutbok: ”Annabelle”. Den släpps inte bara i Sverige utan i ytterligare tio länder. En deckare i Gullspångsmiljö.

”En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland.”

Skrev om snabbt

Hur har det gått till? Lina berättar en fantastisk historia. Hur hon först skrev en fiktiv roman som – hon säger – ”inte funkade ända ut”. Men att hon då genast satte sig att skriva en ny bok, i ett rasande tempo.

– Jag behöll platsen och tema som skuld, utsatthet och psykisk ohälsa och gjorde om den till en deckare, då föll allt på plats.

– En agent tittade på mitt manus och frågade varför jag inte skriver det riktiga namnet på orten. Jag skrev nämligen Silverbro. Känns fånigt nu. När jag började skriva Gullspång gick allt mycket lättare, dessutom var det roligare.

”Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver.”

Fem förlag

– Jag skickade in manuset till fem förlag, det första hörde av sig inom ett dygn. Det slutade med budgivning.

En del av boken översattes till engelska – och släpps senare i bland annat hela Norden samt Polen, Holland, Tyskland och Israel.

Blir det även en fortsättning, får vi veta med om kriminalinspektör Charlie Lager?

– Det svenska förlaget har köpt två böcker, så det blir garanterat ytterligare en bok. Andra länder har faktiskt skrivit kontrakt för tre böcker i samma serie. Så Charlie kommer att återvända till Gullspång. Det lovar jag.

TV med syster Petra

Bokförlaget marknadsför Lina stort och snart får vi se henne i TV 4:s Nyhetsmorgon.

– Dessutom ska min syster Petra (Brohäll) och gruppen Erato vara med och sjunga låten Annabelle. Det måste ske snart, Petra höggravid, men exakt datum har jag inte.

Ofta i Gullspång

Lina Gustavsson har föräldrarna kvar i Gullspång, och de besöks varje långhelg och när andan faller på.

– Jag har ju tre barn, och de älskar att komma till en annan värld, där det finns djur, inte minst hästar. Jag har dessutom flera av mina bästa vänner i Gullspång. En tid hade jag dessutom sommarhus vid Skagern. Jag trivs i Gullspång, säger Lina och berättar att hon flyttade för gott efter gymnasiet, år 1997.

– Jag bodde i England en tid, flyttade sedan till Stockholm. Jag är lärare i svenska och psykologi.

När kommer du till Gullspång och möter dina läsare?

– Tidig höst, det händer så mycket i sommar, och dessutom är det ju bra om de som vill hinner läsa den först. Men i höst kommer jag och berättar om boken. Den som inte kan vänta till dess får komma till bokhandeln i Mariestad den 17 juni.

Hinner du jobba kvar som lärare?

– Nej, även om jag jobbar halvtid i dag så måste jag gå ner ytterligare i tid. Det blir en paus fram till oktober.

Jag tycker boken är rena rama filmmanuset, har du fått några förfrågningar från filmfolk?

– Roligt att höra. Det vore ju en dröm. När jag besökte Gullspång och såg en ung tjej, tänkte jag ”hon kunde vara en Annabelle”. Visst har även jag fått bilder i huvudet. Men nej, jag har inte hört något.

Lina Bengtsdotter-Gustavssons bok om Annabelle kommer att gå som en följetong i MT i sommar från den 26 juni.

När MT når Lina sitter hon på tåget från Borås. Hon har träffat bokfolk. Det snurrar fort nu.

– Man debuterar ju bara en gång, så det gäller att vara extra tillgänglig. Och självklart ställer jag upp när bokförlaget satsar på mig, det känns jättelyxigt. Jag har ju dessutom ett bra gäng runt mig.

Om två veckor, den 13 juni, släpps Lina Bengtsdotter-Gustavssons debutbok: ”Annabelle”. Den släpps inte bara i Sverige utan i ytterligare tio länder. En deckare i Gullspångsmiljö.

”En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland.”

Skrev om snabbt

Hur har det gått till? Lina berättar en fantastisk historia. Hur hon först skrev en fiktiv roman som – hon säger – ”inte funkade ända ut”. Men att hon då genast satte sig att skriva en ny bok, i ett rasande tempo.

– Jag behöll platsen och tema som skuld, utsatthet och psykisk ohälsa och gjorde om den till en deckare, då föll allt på plats.

– En agent tittade på mitt manus och frågade varför jag inte skriver det riktiga namnet på orten. Jag skrev nämligen Silverbro. Känns fånigt nu. När jag började skriva Gullspång gick allt mycket lättare, dessutom var det roligare.

”Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver.”

Fem förlag

– Jag skickade in manuset till fem förlag, det första hörde av sig inom ett dygn. Det slutade med budgivning.

En del av boken översattes till engelska – och släpps senare i bland annat hela Norden samt Polen, Holland, Tyskland och Israel.

Blir det även en fortsättning, får vi veta med om kriminalinspektör Charlie Lager?

– Det svenska förlaget har köpt två böcker, så det blir garanterat ytterligare en bok. Andra länder har faktiskt skrivit kontrakt för tre böcker i samma serie. Så Charlie kommer att återvända till Gullspång. Det lovar jag.

TV med syster Petra

Bokförlaget marknadsför Lina stort och snart får vi se henne i TV 4:s Nyhetsmorgon.

– Dessutom ska min syster Petra (Brohäll) och gruppen Erato vara med och sjunga låten Annabelle. Det måste ske snart, Petra höggravid, men exakt datum har jag inte.

Ofta i Gullspång

Lina Gustavsson har föräldrarna kvar i Gullspång, och de besöks varje långhelg och när andan faller på.

– Jag har ju tre barn, och de älskar att komma till en annan värld, där det finns djur, inte minst hästar. Jag har dessutom flera av mina bästa vänner i Gullspång. En tid hade jag dessutom sommarhus vid Skagern. Jag trivs i Gullspång, säger Lina och berättar att hon flyttade för gott efter gymnasiet, år 1997.

– Jag bodde i England en tid, flyttade sedan till Stockholm. Jag är lärare i svenska och psykologi.

När kommer du till Gullspång och möter dina läsare?

– Tidig höst, det händer så mycket i sommar, och dessutom är det ju bra om de som vill hinner läsa den först. Men i höst kommer jag och berättar om boken. Den som inte kan vänta till dess får komma till bokhandeln i Mariestad den 17 juni.

Hinner du jobba kvar som lärare?

– Nej, även om jag jobbar halvtid i dag så måste jag gå ner ytterligare i tid. Det blir en paus fram till oktober.

Jag tycker boken är rena rama filmmanuset, har du fått några förfrågningar från filmfolk?

– Roligt att höra. Det vore ju en dröm. När jag besökte Gullspång och såg en ung tjej, tänkte jag ”hon kunde vara en Annabelle”. Visst har även jag fått bilder i huvudet. Men nej, jag har inte hört något.

Lina Bengtsdotter-Gustavssons bok om Annabelle kommer att gå som en följetong i MT i sommar från den 26 juni.