"Vi trivs här"

GULLSPÅNG: Efterlängtad gård har åter öppnat

Det var många som andades ut när fritidsgården Smältverket öppnade för två veckor sedan. Men inte riktigt alla.

När MT besöker gården står ett gäng utanför och är smått irriterade. Felix Andersson, Samuel Sandberg och Kevin Ohlin är besvikna över regelverket.

– Nu får bara högstadiet gå in, vi går i ettan på gymnasiet. Gullspång är inte stort, nu finns det ännu mindre för oss att göra, säger de.

– Jag förstår att de är besvikna, vi har pratat med dem, de kommer att accepterar reglerna men det tar lite tid, säger fritidsledare Lars Löfgren som ser gänget utanför fönstret.

– Visst, en fritidsgård för ungdomar mellan 13 och 18 år vore perfekt. Men då krävs det större lokaler och mer personal. Å andra sidan, varför inte, politikerna har ju skrivit på ett medborgarlöfte. Men nu handlar det om att skapa en trygg miljö utifrån de resurser vi har.

Hela kvällen

Kajsa och Angelika, vid biljardbordet, säger att fritidsgården varit saknad.

– Vi trivs här och kommer vid fem och går hem vid niotiden.

Efter en stund går Kajsa och Angelica, tillsammans med Elina Sjögren, till Ica och inhandlar något ätbart.

I ”Mysrummet” sitter Jonatan Salminen, Julius Höijer och Kidden Nordgren och softar. Teven står på men det hindrar inte att Eddie Meduza-musik strömmar från en anläggning. De räknar med att tillbringa hela kvällen på fritidsgården. De är glada att gården åter är öppen.

I köket, fritidsgårdens hjärta, finns Johan Wolffbrandt. Smörgåsgrillen går varm.

– Toast är populära, säger han och ler.

Många äter både en och två toast. Som Hampus Andersson, Oscar Hurtig-Johansson och Emil Helge.

– Det är gôtt, säger de.

Lars Löfgren, som ungdomarna även träffar på Gullstensskolan under skoltid, betonar att de nu fått tillbaka den lugna och trygga fritidsgården.

– Alla ska känna sig bekväma och då får det inte vara för stökigt. Men vår ambition, som jag sagt till politikerna, vore att ha gården öppen även en fredagskväll i månaden, säger han och försäkrar att det inte gick en dag under den period gården var stängd utan frågor: ”när öppnar Smältverket?”

– Det är nog många som inte mått bra när fritidsgården varit stängd, nu kommer vi att ha öppet hela maj och kanske även två veckor efter midsommar, säger Lars Löfgren.

20 apr 2017 06:00

20 apr 2017 06:43