09 jan 2017 20:00

09 jan 2017 20:00

Traditionen förs vidare

KVINNLIGA FÖRETAGARE: Anna Danielsson är tredje generation i Hova rör

Någon tidpunkt är inte satt men det är Anna Danielsson som ska ta över styret i familjeföretaget. – Ja, och det är verkligen inte så dramatiskt, säger hon.

Hova rörledningsaffär, verksamt i en mansdominerad bransch, får alltså på sikt en kvinnlig vd. Och det är inget konstigt med det menar Anna.

– Inte alls. Det handlar om att leda ett företag, jag ska inte rycka ut om det är täppt i ett avlopp och jag ska inte byta värmepumpar. Det finna andra i företaget som gör det, säger Anna som idag mest sysslar mest med kontor, butik och lager.

I övrigt har hon en fri roll, Anna är vice vd och förbereder sig för den dagen hon träder in på vd-posten, efter sin far Arne.

Företaget har fyra delägare: Arne Danielsson, Anna Danielsson, Nils-Anders Danielsson och Ann-Marie Gustafsson

Många kvinnor

– Jag lite av en spindel i nätet, är lite överallt, har inget specifikt ansvarsområde. Och jag tycker väl egentligen inte att det är ett så mansdominerat arbete, åtminstone inte här. På kontoret och företagsledningen finns flera kvinnor. Vi har förvisso inga kvinnliga montörer, men de kommer. Energiprogrammet med vvs-inriktning har varje år kvinnliga elever. Så totalt sett har vi många kvinnor i företaget.

Hova rörledningsaffär rekryterar nya montörer från VVS och Fastighetsprogrammet.

– Det har traditionellt varit från Kavelbrogymnasiet i Skövde men i dag är det lätt att pendla mellan Hova och Hallsberg vilket gör att vi även får elever från Alléskolan.

Och detta med kvinnligt och manligt, så tänker inte Anna.

– Jag ser mig mer som en företagare, inte att jag råkar vara ”kvinnlig företagare”.

Var det självklart att du skulle ta över?

– Nej, absolut inte. Jag skulle inte ta över. Direkt efter gymnasiet var jag au-pair i USA ett år, i Washington DC, följt att ett halvår i Oslo, också som barnflicka. Gick sedan turismprogrammet på högskolan i Östersund.

– När jag skulle göra c-uppsatsen, valde jag titeln: Generationsskiftets problematik.

Om uppsatsen hjälpt till är osagt men Anna valde att flytta hem till Hova efter utbildningen i Östersund.

– Jag hade ekonomi och bland annat marknadsföring när jag läste turism, det var ju bra. Och det här med generationsskiftet, mycket handlar om att vara överens, och här finns de absolut ingen tidpunkt. Jag är glad så länge pappa tycker det är roligt att vara kvar.

Föreningsmänniska

Anna Danielsson missar inte gärna när kommunen bjuder in till en företagarfrukost.

– Tycker det är viktigt att vara med, hålla sig informerad, jag tycker att vi har en bra sammanhållning mellan företagen, alla vill hjälpas åt.

Anna är föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Är med i ”alla” lokala föreningar.

– Nästan i alla fall, jag är också engagerad i Köpmannaföreningen, vi måste ju se till att det händer saker, det är likadant med Hova riddarvecka.

Anna Danielsson har hand om informationskiosken och biljettförsäljningen till tornerspelet under riddarveckan. Sköter också alla utskick till knallarna under vintern. Jodå, hon tror att riddarveckan kommer att överleva.

– Det är en väldigt rolig vecka och jag tror att den kommer att finnas kvar under överskådlig tid. Tror inte att Hova har råd att förlora riddarveckan. Det har dessutom kommit fler yngre på senare år. Feriearbetare, som kommunen bidragit med, har fått till följd att fler ungdomar engagerat sig i Riddarveckan över lag. Det är jätteroligt.

Anna är engagerad i samhällsutvecklingen men har svårt att se sig inte som en politiker.

– Jag tror att vi även behöver engagerade påtryckare som inte är politiker.

Vad tror du om landsbygden?

– Jag tror att det parti som i nästa val väljer att satsa på landsbygden vinner många röster, varför ska till exempel statliga jobb ligga i storstäder?!

Intressen?

– Jag gillar att resa, inget favoritmål, ser gärna nya platser, säger Anna och avslöjar att målsättningen, som en kul grej, är att se ett nytt land varje år.

– Jag har varit i ett 30-tal och jag är 34 så jag håller det nästan.

Hova rörledningsaffär, verksamt i en mansdominerad bransch, får alltså på sikt en kvinnlig vd. Och det är inget konstigt med det menar Anna.

– Inte alls. Det handlar om att leda ett företag, jag ska inte rycka ut om det är täppt i ett avlopp och jag ska inte byta värmepumpar. Det finna andra i företaget som gör det, säger Anna som idag mest sysslar mest med kontor, butik och lager.

I övrigt har hon en fri roll, Anna är vice vd och förbereder sig för den dagen hon träder in på vd-posten, efter sin far Arne.

Företaget har fyra delägare: Arne Danielsson, Anna Danielsson, Nils-Anders Danielsson och Ann-Marie Gustafsson

Många kvinnor

– Jag lite av en spindel i nätet, är lite överallt, har inget specifikt ansvarsområde. Och jag tycker väl egentligen inte att det är ett så mansdominerat arbete, åtminstone inte här. På kontoret och företagsledningen finns flera kvinnor. Vi har förvisso inga kvinnliga montörer, men de kommer. Energiprogrammet med vvs-inriktning har varje år kvinnliga elever. Så totalt sett har vi många kvinnor i företaget.

Hova rörledningsaffär rekryterar nya montörer från VVS och Fastighetsprogrammet.

– Det har traditionellt varit från Kavelbrogymnasiet i Skövde men i dag är det lätt att pendla mellan Hova och Hallsberg vilket gör att vi även får elever från Alléskolan.

Och detta med kvinnligt och manligt, så tänker inte Anna.

– Jag ser mig mer som en företagare, inte att jag råkar vara ”kvinnlig företagare”.

Var det självklart att du skulle ta över?

– Nej, absolut inte. Jag skulle inte ta över. Direkt efter gymnasiet var jag au-pair i USA ett år, i Washington DC, följt att ett halvår i Oslo, också som barnflicka. Gick sedan turismprogrammet på högskolan i Östersund.

– När jag skulle göra c-uppsatsen, valde jag titeln: Generationsskiftets problematik.

Om uppsatsen hjälpt till är osagt men Anna valde att flytta hem till Hova efter utbildningen i Östersund.

– Jag hade ekonomi och bland annat marknadsföring när jag läste turism, det var ju bra. Och det här med generationsskiftet, mycket handlar om att vara överens, och här finns de absolut ingen tidpunkt. Jag är glad så länge pappa tycker det är roligt att vara kvar.

Föreningsmänniska

Anna Danielsson missar inte gärna när kommunen bjuder in till en företagarfrukost.

– Tycker det är viktigt att vara med, hålla sig informerad, jag tycker att vi har en bra sammanhållning mellan företagen, alla vill hjälpas åt.

Anna är föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Är med i ”alla” lokala föreningar.

– Nästan i alla fall, jag är också engagerad i Köpmannaföreningen, vi måste ju se till att det händer saker, det är likadant med Hova riddarvecka.

Anna Danielsson har hand om informationskiosken och biljettförsäljningen till tornerspelet under riddarveckan. Sköter också alla utskick till knallarna under vintern. Jodå, hon tror att riddarveckan kommer att överleva.

– Det är en väldigt rolig vecka och jag tror att den kommer att finnas kvar under överskådlig tid. Tror inte att Hova har råd att förlora riddarveckan. Det har dessutom kommit fler yngre på senare år. Feriearbetare, som kommunen bidragit med, har fått till följd att fler ungdomar engagerat sig i Riddarveckan över lag. Det är jätteroligt.

Anna är engagerad i samhällsutvecklingen men har svårt att se sig inte som en politiker.

– Jag tror att vi även behöver engagerade påtryckare som inte är politiker.

Vad tror du om landsbygden?

– Jag tror att det parti som i nästa val väljer att satsa på landsbygden vinner många röster, varför ska till exempel statliga jobb ligga i storstäder?!

Intressen?

– Jag gillar att resa, inget favoritmål, ser gärna nya platser, säger Anna och avslöjar att målsättningen, som en kul grej, är att se ett nytt land varje år.

– Jag har varit i ett 30-tal och jag är 34 så jag håller det nästan.