03 okt 2016 16:04

03 okt 2016 18:31

Tappade däck på E20

HOVA: Mötte Yvonne den person som lossade bilens hjulbultar?

– Vi skulle åka till Askersund och köpa en båttrailer men i höjd med Finnerödja small det till, säger Yvonne Mohlinder.

Yvonne är en av de som vet hur det är att tappa ett bildäck. Hon har med fasa noterat att ytterligare bilägare har blivit drabbade. I förra veckan berättade vi om Peter Smedberg Fredriksson som kom undan med blotta förskräckelsen.

Samma tur hade inte Yvonne.

– Men det är två år sedan, jag hade jobbat natt på gruppboendet Björkebo. Bilen stod parkerad utanför. När jag åkte hem till Gullspång på morgonen märkte jag inget speciellt. Men när min man satte sig vid ratten, vi skulle ju åka till Askersund, och vi kom ut på väg 200, då började det skaka lite. ”Varför säger du inte till att bilen inte går bra”, sa han.

Yvonne försvarade sig med att detta måste ha kommit nyss.

Vajerräcke

– När vi låg på E20 var det så illa att Håkan ville stanna men det var vajerräcke så det var först när vi kom till första infarten till Finnerödja, vid Finngården, som det fanns en väg som vi kunde åka av på. Men vi hann inte.

Strax innan de påbörjade högersvängen hände det. Däcket hade åkt av och hamnat i diket hos den mötande trafiken.

– Man blir ju chockad när något sådan här händer men jag minns smällen och lukten av det brända. En kille som låg bakom oss stannade och frågade om vi ville ha hjälp. Det var lite tur i oturen, han kände igen oss.

Med förenade krafter kunde de få på däcket så hjälpligt att bilen kunde köras av E20.

Sålde bilen

– Det var bara att ringa en bärgningsfirma.

Bilen hamnade på en bilfirma och lagades.

– Bilen blev som ny men jag satte mig inte i den igen, jag tyckte händelsen var så otäck så vi sålde bilen.

Vad som orsakade haveriet behövde Yvonne och maken bara grubbla på några få dagar.

– Ann-Christine, min arbetskamrat, berättade att hon hade haft samma problem, då förstod vi att det var någon som hade saboterat däcken.

Såg något skumt

Detta hände maj 2014. Efter händelsen drog sig Yvonne Mohlinder sig till minnes en episod cirka en månad tidigare.

– Jag och en boende var ute och gick. Det var halvmörkt men vi såg någon som böjde sig ner vid bakre däcket på en bil. Vi var på ingång och vid grinden hörde personen oss. Han reste sig upp och skulle gå vidare. Men det är en vändplats och han valde att gå runt parkeringen. Jag gensköt honom och när vi möttes, utan att vi var jättenära, drog han ner kepsen i ansiktet.

Två års paus?

– En mansröst som på klockren svenska sa hej och försvann. En relativt lång karl.

Yvonne har ju haft sina funderingar sedan dess, inte minst det faktum att han av allt att döma haft två års paus.

– En tredje bil på vår parkering, utöver mig och Ann-Christine, hade nämligen lösa muttrar nu i höstas. Arbetskamraten var mycket nära att tappa däcket på E20. Det slog i ratten, han stannade och en bult var så lös att den hamnade på vägen. Nej, det är väldigt otäckt, och alla gånger är det vänster framdäck. Är det för att det ska göra så stora skada som möjligt?

”Min bil vobblade”

Tre arbetskamraters bilar på samma arbetsplats har alltså drabbats.

– Otäckt att vi inte får ha våra bilar i fred, det vore inte fel om något vaktbolag kunde göra en sväng i området, säger Ann-Christine Isaksson, Lyrestad, vars historia är som tidigare berättelser, det började med att hon kände att bilen uppträdde konstigt.

– Det kunde skrapa till i hjulhuset, så jag sade till min man att det kanske behövde fyllas på luft. Men han sparkade på däcket och konstaterade att det var luft.

Förvärrades

Dagen efter, när Ann-Christine åkte hem från jobbet hade problemen förvärrats, bilen gungade.

– Den vobblade, men då mötte jag min måg när jag parkerade. Och när jag berättade för honom om bilen så kunde han konstatera att hjulbultarna var lösa, en bult var till och med borta.

Vad kunde ha hänt?

Då blev Ann-Christine rädd, i två dagar hade hon åkte med detta på E20 mellan Hova och Lyrestad. Vad hade hänt om hjulet lossat i hög fart?

Men även Ann-Christine har sett skumma saker vid gruppboendets parkering.

– Vi är ju utsatta eftersom det inte är något mer hus, vi ligger ju sist på gatan, säger hon samtidigt som det konstaterar att det är relativt mörkt. Jag har också sett en person uppträda skumt på parkeringen men om det har något samband det vet jag ju inte.

Enhetschef på lss ditt gruppboende Björkebo är Jennie Lans.

– Vi har tagit upp det med kommunen säkerhetssamordnare och vi får rådet att alla drabbade ska polisanmäla. Vi har också fått rådet att man ska vaksamma och att kolla bultarna innan man åker hem.

Yvonne är en av de som vet hur det är att tappa ett bildäck. Hon har med fasa noterat att ytterligare bilägare har blivit drabbade. I förra veckan berättade vi om Peter Smedberg Fredriksson som kom undan med blotta förskräckelsen.

Samma tur hade inte Yvonne.

– Men det är två år sedan, jag hade jobbat natt på gruppboendet Björkebo. Bilen stod parkerad utanför. När jag åkte hem till Gullspång på morgonen märkte jag inget speciellt. Men när min man satte sig vid ratten, vi skulle ju åka till Askersund, och vi kom ut på väg 200, då började det skaka lite. ”Varför säger du inte till att bilen inte går bra”, sa han.

Yvonne försvarade sig med att detta måste ha kommit nyss.

Vajerräcke

– När vi låg på E20 var det så illa att Håkan ville stanna men det var vajerräcke så det var först när vi kom till första infarten till Finnerödja, vid Finngården, som det fanns en väg som vi kunde åka av på. Men vi hann inte.

Strax innan de påbörjade högersvängen hände det. Däcket hade åkt av och hamnat i diket hos den mötande trafiken.

– Man blir ju chockad när något sådan här händer men jag minns smällen och lukten av det brända. En kille som låg bakom oss stannade och frågade om vi ville ha hjälp. Det var lite tur i oturen, han kände igen oss.

Med förenade krafter kunde de få på däcket så hjälpligt att bilen kunde köras av E20.

Sålde bilen

– Det var bara att ringa en bärgningsfirma.

Bilen hamnade på en bilfirma och lagades.

– Bilen blev som ny men jag satte mig inte i den igen, jag tyckte händelsen var så otäck så vi sålde bilen.

Vad som orsakade haveriet behövde Yvonne och maken bara grubbla på några få dagar.

– Ann-Christine, min arbetskamrat, berättade att hon hade haft samma problem, då förstod vi att det var någon som hade saboterat däcken.

Såg något skumt

Detta hände maj 2014. Efter händelsen drog sig Yvonne Mohlinder sig till minnes en episod cirka en månad tidigare.

– Jag och en boende var ute och gick. Det var halvmörkt men vi såg någon som böjde sig ner vid bakre däcket på en bil. Vi var på ingång och vid grinden hörde personen oss. Han reste sig upp och skulle gå vidare. Men det är en vändplats och han valde att gå runt parkeringen. Jag gensköt honom och när vi möttes, utan att vi var jättenära, drog han ner kepsen i ansiktet.

Två års paus?

– En mansröst som på klockren svenska sa hej och försvann. En relativt lång karl.

Yvonne har ju haft sina funderingar sedan dess, inte minst det faktum att han av allt att döma haft två års paus.

– En tredje bil på vår parkering, utöver mig och Ann-Christine, hade nämligen lösa muttrar nu i höstas. Arbetskamraten var mycket nära att tappa däcket på E20. Det slog i ratten, han stannade och en bult var så lös att den hamnade på vägen. Nej, det är väldigt otäckt, och alla gånger är det vänster framdäck. Är det för att det ska göra så stora skada som möjligt?

”Min bil vobblade”

Tre arbetskamraters bilar på samma arbetsplats har alltså drabbats.

– Otäckt att vi inte får ha våra bilar i fred, det vore inte fel om något vaktbolag kunde göra en sväng i området, säger Ann-Christine Isaksson, Lyrestad, vars historia är som tidigare berättelser, det började med att hon kände att bilen uppträdde konstigt.

– Det kunde skrapa till i hjulhuset, så jag sade till min man att det kanske behövde fyllas på luft. Men han sparkade på däcket och konstaterade att det var luft.

Förvärrades

Dagen efter, när Ann-Christine åkte hem från jobbet hade problemen förvärrats, bilen gungade.

– Den vobblade, men då mötte jag min måg när jag parkerade. Och när jag berättade för honom om bilen så kunde han konstatera att hjulbultarna var lösa, en bult var till och med borta.

Vad kunde ha hänt?

Då blev Ann-Christine rädd, i två dagar hade hon åkte med detta på E20 mellan Hova och Lyrestad. Vad hade hänt om hjulet lossat i hög fart?

Men även Ann-Christine har sett skumma saker vid gruppboendets parkering.

– Vi är ju utsatta eftersom det inte är något mer hus, vi ligger ju sist på gatan, säger hon samtidigt som det konstaterar att det är relativt mörkt. Jag har också sett en person uppträda skumt på parkeringen men om det har något samband det vet jag ju inte.

Enhetschef på lss ditt gruppboende Björkebo är Jennie Lans.

– Vi har tagit upp det med kommunen säkerhetssamordnare och vi får rådet att alla drabbade ska polisanmäla. Vi har också fått rådet att man ska vaksamma och att kolla bultarna innan man åker hem.