29 sep 2016 06:00

29 sep 2016 06:00

Ger fler konserter i kulturhus

SÖDRA RÅDA: Förening arrangerar fler högtidsstunder för musikälskare

I somras gavs nio konserter i Södra Råda Kulturhus – nu kommer ytterligare två.

Tidigt på lördag eftermiddag besöker två framstående polska musiker, Teresa Kaban, piano och Henryk Blazej flöjt, den före detta missionskyrkan i Södra Råda. De båda är utbildade vid Musikaliska Akademin i Krakow.

– Teresa räknas till de stora Chopin-tolkarna och har som lärare bland annat haft Stefan Askenase som bland annat fick pianoutbildning av sin mor. Hon var i sin tur elev till Karol Mikuli som var elev till Frederic Chopin. Teresa är med andra ord musikaliskt sett arvtagare till Frederic Chopin i raktnedstigande led, säger Jan Holmstrand, ordförande i kulturhusföreningen.

Henryk Blazej, flöjt, vann redan under studietiden en nationell flöjttävling i Polen. Både Teresa och Henryk har spelat på kända konsertscener världen över, och har även haft den goda vanan att då och då turnera i Sverige och Norge.

Två veckor senare är det höstfinal i Södra Råda kulturhus. Det blir familjeföreställning med Kibom, fem trunnande kvinnor från Roslagen.

Tidigt på lördag eftermiddag besöker två framstående polska musiker, Teresa Kaban, piano och Henryk Blazej flöjt, den före detta missionskyrkan i Södra Råda. De båda är utbildade vid Musikaliska Akademin i Krakow.

– Teresa räknas till de stora Chopin-tolkarna och har som lärare bland annat haft Stefan Askenase som bland annat fick pianoutbildning av sin mor. Hon var i sin tur elev till Karol Mikuli som var elev till Frederic Chopin. Teresa är med andra ord musikaliskt sett arvtagare till Frederic Chopin i raktnedstigande led, säger Jan Holmstrand, ordförande i kulturhusföreningen.

Henryk Blazej, flöjt, vann redan under studietiden en nationell flöjttävling i Polen. Både Teresa och Henryk har spelat på kända konsertscener världen över, och har även haft den goda vanan att då och då turnera i Sverige och Norge.

Två veckor senare är det höstfinal i Södra Råda kulturhus. Det blir familjeföreställning med Kibom, fem trunnande kvinnor från Roslagen.