05 jul 2016 06:00

05 jul 2016 06:00

Maria sadlade om rejält

KVINNLIGA FÖRETAGARE: Från Electrolux till skoaffären

Efter 30 år på Electrolux är det nu skor för hela slanten för Maria Nordström.
– Förr då tittade jag på vitvaror i olika lägen, nu tittar jag på skor.

År 2013 fick Maria besked om att hon var övertalig på Electrolux. Arbetsuppgifterna, att koppla kontrollenheter på kyl och frys, flyttades till ny fabrik i Ungern. Efter 30 år var hon inte sist in. Hon hade kunnat stanna kvar. Maria fick erbjudande att byta arbetsuppgifter.

– Men det kändes som en tidsfråga, hur många skulle gå nästa gång? säger Maria som kom till den slutsatsen att hon var klar med Electrolux.

– Det var bättre att gå i en tidig fas.

Bagare

Vid semestern gick hon hem och i augusti knackade hon på vid Kanalskolan i Töreboda. Maria hade sökt en grundläggande yrkesutbildning inom bageri och konditori, 40 veckor.

– Vi gjorde allt möjligt, från smörgåsar till bakelser, lärde oss allt om hygien och experimenterade med att göra egna recept. Mitt mål var att bli bagare.

Men trots – eller tack vare – flera praktikperioder kom Maria Nordström på att hon inte ville bli bagare.

– Nej, det var inte min grej, säger hon kort.

Ruta ett

Så ett år efter att hon gått hem från Electrolux stod Maria på samma ruta. Och nu väntade arbetslösheten. En nyttig period menar hon. Hon fick omvärdera mycket.

– Det var ingen roligt tid, jag var 52 år, som arbetssökande ska du helst vara ung och har bred arbetslivserfarenhet. Men så dök det här upp med skoaffären, Margareta Ivarhag skulle gå i pension och jag hörde mig för.

Våren 2015 blev en period då Maria gick starta-eget-kurs en kortare kurs i bokföring samt gjorde besök i skoaffären.

– Jag ville vara väl förberedd och veta vad jag gav mig in på. Inte minst att ställa in sig på att jobba sex dagar i veckan, och från klockan nio till klockan sex. Jag har intalat mig själv att jag kör så i några år får vi se vad som händer. På sikt kanske jag kan ta in någon, och få ledigt en dag i veckan.

Snabba dagar

– Men visst är det konstigt dagarna går mycket fortare nu än på Electrolux. Då såg varje dag likadan ut. Här vet du inte vad som händer, varje dag är en ny dag. Olika uppgifter. Och framför allt är det ingen här som säger till mig: ”Gör det”. Men en sak har jag med mig från den tiden, ordning och reda och planera. Man måste man ha pli på sig själv.

Hova skoaffär är även ombud för Systembolaget. En service som många utnyttjar. Fast någon rådgivare på det området är inte Marie Nordström.

– Det vill jag nog inte kalla mig, kommer det frågor förlita jag mig på ett bra broschyrmaterial, själv är jag ingen expert.

Snart blir det sjudagarsvecka för familjen Nordström. När Hova riddarvecka inleds kommer övriga familjen och hjälper till. Man, dotter och två söner. Alla bor i Töreboda.

– De finns och kan hjälpa till, även Margareta Ivarhag kommer under riddarveckan att hjälpa till.

Även om det är mycket jobb så ser Maria fram emot denna vecka, fattas bara annat. Mycket folk, inte minst hemvändare.

Stamkunder

– Det är kul med just riddarveckan, då kommer många hem till Hova och många gör ett besök här, det är kul, stamkunder.

Även arbetskamrater från Electrolux-tiden har hittat till affären.

– Ja, faktiskt. jobbet i sig är inget jag saknar, så det är naturligtvis roligt när de kommer, det är ju dem man saknar från den tiden.

Service

Från fabriksgolvet till ett serviceyrke där kunden har rätt i alla lägen.

– Så är det va? Nej, det är inga konstigheter, det är bara att tänka på hur man själv vill bli bemött i affären. Vissa vill gå och titta innan de får hjälp. Andra vill bara komma in och titta och komma tillbaka.

Om de inte handlar. Vad säger man då?

– ”Välkommen tillbaka”. Det är som med äpplet som måste mogna på trädet, titta och tänka hemma i lugn och ro, säger Maria Nordström.

År 2013 fick Maria besked om att hon var övertalig på Electrolux. Arbetsuppgifterna, att koppla kontrollenheter på kyl och frys, flyttades till ny fabrik i Ungern. Efter 30 år var hon inte sist in. Hon hade kunnat stanna kvar. Maria fick erbjudande att byta arbetsuppgifter.

– Men det kändes som en tidsfråga, hur många skulle gå nästa gång? säger Maria som kom till den slutsatsen att hon var klar med Electrolux.

– Det var bättre att gå i en tidig fas.

Bagare

Vid semestern gick hon hem och i augusti knackade hon på vid Kanalskolan i Töreboda. Maria hade sökt en grundläggande yrkesutbildning inom bageri och konditori, 40 veckor.

– Vi gjorde allt möjligt, från smörgåsar till bakelser, lärde oss allt om hygien och experimenterade med att göra egna recept. Mitt mål var att bli bagare.

Men trots – eller tack vare – flera praktikperioder kom Maria Nordström på att hon inte ville bli bagare.

– Nej, det var inte min grej, säger hon kort.

Ruta ett

Så ett år efter att hon gått hem från Electrolux stod Maria på samma ruta. Och nu väntade arbetslösheten. En nyttig period menar hon. Hon fick omvärdera mycket.

– Det var ingen roligt tid, jag var 52 år, som arbetssökande ska du helst vara ung och har bred arbetslivserfarenhet. Men så dök det här upp med skoaffären, Margareta Ivarhag skulle gå i pension och jag hörde mig för.

Våren 2015 blev en period då Maria gick starta-eget-kurs en kortare kurs i bokföring samt gjorde besök i skoaffären.

– Jag ville vara väl förberedd och veta vad jag gav mig in på. Inte minst att ställa in sig på att jobba sex dagar i veckan, och från klockan nio till klockan sex. Jag har intalat mig själv att jag kör så i några år får vi se vad som händer. På sikt kanske jag kan ta in någon, och få ledigt en dag i veckan.

Snabba dagar

– Men visst är det konstigt dagarna går mycket fortare nu än på Electrolux. Då såg varje dag likadan ut. Här vet du inte vad som händer, varje dag är en ny dag. Olika uppgifter. Och framför allt är det ingen här som säger till mig: ”Gör det”. Men en sak har jag med mig från den tiden, ordning och reda och planera. Man måste man ha pli på sig själv.

Hova skoaffär är även ombud för Systembolaget. En service som många utnyttjar. Fast någon rådgivare på det området är inte Marie Nordström.

– Det vill jag nog inte kalla mig, kommer det frågor förlita jag mig på ett bra broschyrmaterial, själv är jag ingen expert.

Snart blir det sjudagarsvecka för familjen Nordström. När Hova riddarvecka inleds kommer övriga familjen och hjälper till. Man, dotter och två söner. Alla bor i Töreboda.

– De finns och kan hjälpa till, även Margareta Ivarhag kommer under riddarveckan att hjälpa till.

Även om det är mycket jobb så ser Maria fram emot denna vecka, fattas bara annat. Mycket folk, inte minst hemvändare.

Stamkunder

– Det är kul med just riddarveckan, då kommer många hem till Hova och många gör ett besök här, det är kul, stamkunder.

Även arbetskamrater från Electrolux-tiden har hittat till affären.

– Ja, faktiskt. jobbet i sig är inget jag saknar, så det är naturligtvis roligt när de kommer, det är ju dem man saknar från den tiden.

Service

Från fabriksgolvet till ett serviceyrke där kunden har rätt i alla lägen.

– Så är det va? Nej, det är inga konstigheter, det är bara att tänka på hur man själv vill bli bemött i affären. Vissa vill gå och titta innan de får hjälp. Andra vill bara komma in och titta och komma tillbaka.

Om de inte handlar. Vad säger man då?

– ”Välkommen tillbaka”. Det är som med äpplet som måste mogna på trädet, titta och tänka hemma i lugn och ro, säger Maria Nordström.