24 jun 2016 06:00

24 jun 2016 07:08

Äkta spelglädje i S Råda kulturhus

SÖDRA RÅDA: Fullt hus i före detta missionshus

Ett skyfall som vädergudarna lovat bygden uteblev utan någons saknad.

Däremot uteblev varken Ella eller hennes spelglada vänner, och inte heller de många åhörare som fyllde stora salen i Södra Råda Kulturhus. Ur det digra programmet kan nämnas duon Ralph Härnklo, riksspelmannen på fiol, och Kristina Forsberg, durspel, båda Karlskoga spelade Polska efter Pekkos Per.

Per-Uno Pettersson, klarinett, och Göran Bergman, dragspel, bägge musiklärare från Skövde, framförde Brudmarsch från Norra Råda i Värmland, den suggestiva Petite fleur av Sidney Bechet.

Ann-Marie Borgliden och Siv Karlsson, Lidköping rev av, om uttrycket tillåter, några durspelslåtar, såsom den egenkomponerade Generationsvalsen.

Britt Persson, cittra, och Ann-Mari Eriksson cittra och Hans Backström, durspel, Örebro, spelade Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän. Bror Ingman, Bäckhammar, ackompanjerade på gitarr.

Kate Aneer, Tived, bidrog tillsammans med norrmannen Arid på durspel med några norska schottisar, bland annat låten ”1:46:43” som hade att göra med ett skridskorekord slaget av en norrman förstås och ”Mette-Marit” som gissningsvis hade med norska kungahuset att göra.

Publiken, ett 85-tal, deltog med liv och lust i det tre timmar, inklusive kaffepaus, evenemanget. En del gick ut och hämtade sina egna instrument och deltog i buskspelet som i det begynnande duggregnet förlades inomhus

Ella–Elisabeth Ragneråd Malmsten, bördig från Rustningstorp i Södra Råda, som hade lockat med sig sina vänner för att göra detta gratisframträdande med insamling till förmån för föreningen och hennes gamla hembygd, spelade Värmlandsvisan på sina munspel och hanterade ibland kohornsskedar, ibland durspel i andra låtar med den äran.

Samma dag öppnades även Mats Holmstrands aldrig tidigare visade utställning. Bilder från sista arbetsdagen vid Svartå hytta 28 okt 1966.

Däremot uteblev varken Ella eller hennes spelglada vänner, och inte heller de många åhörare som fyllde stora salen i Södra Råda Kulturhus. Ur det digra programmet kan nämnas duon Ralph Härnklo, riksspelmannen på fiol, och Kristina Forsberg, durspel, båda Karlskoga spelade Polska efter Pekkos Per.

Per-Uno Pettersson, klarinett, och Göran Bergman, dragspel, bägge musiklärare från Skövde, framförde Brudmarsch från Norra Råda i Värmland, den suggestiva Petite fleur av Sidney Bechet.

Ann-Marie Borgliden och Siv Karlsson, Lidköping rev av, om uttrycket tillåter, några durspelslåtar, såsom den egenkomponerade Generationsvalsen.

Britt Persson, cittra, och Ann-Mari Eriksson cittra och Hans Backström, durspel, Örebro, spelade Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän. Bror Ingman, Bäckhammar, ackompanjerade på gitarr.

Kate Aneer, Tived, bidrog tillsammans med norrmannen Arid på durspel med några norska schottisar, bland annat låten ”1:46:43” som hade att göra med ett skridskorekord slaget av en norrman förstås och ”Mette-Marit” som gissningsvis hade med norska kungahuset att göra.

Publiken, ett 85-tal, deltog med liv och lust i det tre timmar, inklusive kaffepaus, evenemanget. En del gick ut och hämtade sina egna instrument och deltog i buskspelet som i det begynnande duggregnet förlades inomhus

Ella–Elisabeth Ragneråd Malmsten, bördig från Rustningstorp i Södra Råda, som hade lockat med sig sina vänner för att göra detta gratisframträdande med insamling till förmån för föreningen och hennes gamla hembygd, spelade Värmlandsvisan på sina munspel och hanterade ibland kohornsskedar, ibland durspel i andra låtar med den äran.

Samma dag öppnades även Mats Holmstrands aldrig tidigare visade utställning. Bilder från sista arbetsdagen vid Svartå hytta 28 okt 1966.