14 jun 2016 17:08

14 jun 2016 17:08

Agnetha avled efter ECT

SKAGERSVIK: Anhöriga mycket frustrerade

Ivo ser inget anmärkningsvärt i samband med Agnetha Karlssons död hösten 2014.
För de anhöriga är besvikelsen stor.

I oktober 2015 berättade MT att de anhöriga till avlidna Agnetha Karlsson gjort en Ivo-anmälan. De ansåg att Skaraborgs sjukhus brustit i bemötande och information till närstående och att Agnetha avlidigt i sviterna efter ECT-behandlingen.

Något stöd från inspektionen för vård och omsorg får de dock inte. Ivo finner inte annat än att patienten har givits en omsorgsfull hälso- och sjukvård och de ser inget samband mellan dödsfallet och biverkningar från behandlingen.

”Ivo finner inga hållpunkter för att hon avlidit till följd av biverkningar orsakade av ECT. Ivo bedömer att hjärnskadan uppkom i samband med patientens cirkulationsstillestånd som hade orsakats av blodproppar i lungorna.”

Extrem frustration

För de anhöriga är besvikelsen stor.

– Det känns vidrigt och skrämmande att man inte kan få rätt. Vi menar att Ivo inte sett till helheten, att det rör sig om en kombination av medicin och ECT-behandlingen, säger sonen Markus Karlsson.

Ivo:s beslut går inte att överklaga och Markus säger att familjen med all sannolikhet väljer lägga det här bakom sig.

– Trots extrem frustration så gör vi det, det tar för mycket energi och våra chanser att komma någon vart är små. Vi kan ju dessutom inte få tillbaka henne genom att klaga. Vi får trösta oss med att vi fått ut vår historia, att vi fått berättar hur illa det kan gå när man söker vård.

I oktober 2015 berättade MT att de anhöriga till avlidna Agnetha Karlsson gjort en Ivo-anmälan. De ansåg att Skaraborgs sjukhus brustit i bemötande och information till närstående och att Agnetha avlidigt i sviterna efter ECT-behandlingen.

Något stöd från inspektionen för vård och omsorg får de dock inte. Ivo finner inte annat än att patienten har givits en omsorgsfull hälso- och sjukvård och de ser inget samband mellan dödsfallet och biverkningar från behandlingen.

”Ivo finner inga hållpunkter för att hon avlidit till följd av biverkningar orsakade av ECT. Ivo bedömer att hjärnskadan uppkom i samband med patientens cirkulationsstillestånd som hade orsakats av blodproppar i lungorna.”

Extrem frustration

För de anhöriga är besvikelsen stor.

– Det känns vidrigt och skrämmande att man inte kan få rätt. Vi menar att Ivo inte sett till helheten, att det rör sig om en kombination av medicin och ECT-behandlingen, säger sonen Markus Karlsson.

Ivo:s beslut går inte att överklaga och Markus säger att familjen med all sannolikhet väljer lägga det här bakom sig.

– Trots extrem frustration så gör vi det, det tar för mycket energi och våra chanser att komma någon vart är små. Vi kan ju dessutom inte få tillbaka henne genom att klaga. Vi får trösta oss med att vi fått ut vår historia, att vi fått berättar hur illa det kan gå när man söker vård.