08 jun 2016 18:36

08 jun 2016 18:36

Försoningsgudstjänst på Myren

KRÄMARSTAN: Det hölls en högtidlig försoningsgudstjänst

Det hölls en friluftsgudstjänst under onsdagen på en – kan tyckas – ovanlig plats.
Krämarstan på Myren utanför Finnerödja.

I februari kom en budkavel till Finnerödja var budskap handlade om att lyfta fram minoritetsgruppen resandefolket. Rose-Marie Wallengren, Mölndal, medlem i Kulturgruppen för resandefolket, och som initierat budkaveln, var på plats i Finnerödja under onsdagen.

– Det var egentligen vår präst. Hans-Ove Arvidsson, i min hemförsamling, som hade en idé. Han ville göra något tillsammans med resandefolket. Det slutade med denna budkavel som vi skickade från Göteborgs stift till Mariefred.

Till Styrsö

– Nu ska den vidare till Karlstad och sedan till Styrsö, sa hon och passade på att berömma Torbjörn Burvall, kyrkoherde i Mariefred, för att han varit så positiv till att ta emot budkaveln.

Även han var, för övrigt, på plats under friluftsgudstjänsten i Finnerödja, liksom representanter från resandegruppen i Norge. Rose-Marie kunde stolt berätta att går att enligt planerna ska även de få en budkavel.

Biskopar

Onsdagens manifestation började redan vid lunchtid på Finnerödja hembygdsgård. Ett stort antal representanter från resandefolket och Svenska kyrkan passade på att ta del av en utställning som hembygdsföreningen gjort i ordning. Efter gemensam lunch väntade samåkning upp på Myren.

På Myren medverkade domprost Harald Cohén, biskop Esbjörn Hagberg samt biskopsadjunkt Åsa Lindberg från Karlstad stift samt biskop Johan Dahlman och kyrkoherde i Bodarne pastorat Janne Wallgren från Strängnäs stift. Den senare tyckte, i sin predikan, att det var positivt att kyrkan lyfte fram de resande.

Romani

– Det har funderats över hur vi har behandlat minoriteter, det här är ett sätt att lyfta fram detta, en försoningsgudstjänst, sa Janne Wallgren.

I samband budkaveln överlämnades till Caisa Leoson, resande från Karlstad, läste Ronny Andreasson, Åtorp, upp budskapet på romani.

Programmet fortsatte i Finnerödja församlingshem där Roger Thor Johansson skulle ge en personlig berättelse.

– Hur är det att växa upp utan att ha aning om att man tillhör de resande? Set ska jag tal om, sa han.

I februari kom en budkavel till Finnerödja var budskap handlade om att lyfta fram minoritetsgruppen resandefolket. Rose-Marie Wallengren, Mölndal, medlem i Kulturgruppen för resandefolket, och som initierat budkaveln, var på plats i Finnerödja under onsdagen.

– Det var egentligen vår präst. Hans-Ove Arvidsson, i min hemförsamling, som hade en idé. Han ville göra något tillsammans med resandefolket. Det slutade med denna budkavel som vi skickade från Göteborgs stift till Mariefred.

Till Styrsö

– Nu ska den vidare till Karlstad och sedan till Styrsö, sa hon och passade på att berömma Torbjörn Burvall, kyrkoherde i Mariefred, för att han varit så positiv till att ta emot budkaveln.

Även han var, för övrigt, på plats under friluftsgudstjänsten i Finnerödja, liksom representanter från resandegruppen i Norge. Rose-Marie kunde stolt berätta att går att enligt planerna ska även de få en budkavel.

Biskopar

Onsdagens manifestation började redan vid lunchtid på Finnerödja hembygdsgård. Ett stort antal representanter från resandefolket och Svenska kyrkan passade på att ta del av en utställning som hembygdsföreningen gjort i ordning. Efter gemensam lunch väntade samåkning upp på Myren.

På Myren medverkade domprost Harald Cohén, biskop Esbjörn Hagberg samt biskopsadjunkt Åsa Lindberg från Karlstad stift samt biskop Johan Dahlman och kyrkoherde i Bodarne pastorat Janne Wallgren från Strängnäs stift. Den senare tyckte, i sin predikan, att det var positivt att kyrkan lyfte fram de resande.

Romani

– Det har funderats över hur vi har behandlat minoriteter, det här är ett sätt att lyfta fram detta, en försoningsgudstjänst, sa Janne Wallgren.

I samband budkaveln överlämnades till Caisa Leoson, resande från Karlstad, läste Ronny Andreasson, Åtorp, upp budskapet på romani.

Programmet fortsatte i Finnerödja församlingshem där Roger Thor Johansson skulle ge en personlig berättelse.

– Hur är det att växa upp utan att ha aning om att man tillhör de resande? Set ska jag tal om, sa han.