16 maj 2016 15:57

16 maj 2016 16:02

Nu skriver Sigbrit i Göteborg

GÖTEBORG: Författare släpper sin fjärde bok

Sigbrit Genberg Bäcklund har kommit ut med sin fjärde bok, också den skriven i byn Smedstorp i Hova.
– Men nu har jag flyttat.

Hon och maken Björn kom till Hova år 2003, och år 2011 presenterade Sigbrit sin debutbok: ”Genom glasbjörkens öga”. Boken handlade om en norrländsk familj Sigbrits egen som läsaren får följa under ett årtionde i mitten av 1900-talet.

– Det började med att min yngre syster bad mig berätta om vår pappa. Hon hade inga minnen av honom. Sedan har det rullat på. Och det har varit roliga år, jag har fått träffa läsare genom studiecirklar och jag har varit på äldreboende i Mariestad och berättat om böckerna.

Följetong

– Biblioteket har varit engagerade och bjudit in mig. Jag har haft ett stöd som gjort att jag velat fortsätta skriva. Böckerna har dessutom gått som följetong i tidningen Kvällsstunden och den tredje boken kommer snart där också. Jag har fått fina läsarreaktioner. Och för familjen blev böckerna intressanta, det har jag fått höra många gånger.

– Den fjärde boken, ”Inte vara rädd” bryter av från de tre första då den är helt fiktiv, jag ville bryta av så att jag inte fastnade. Och då jag har träffat många ensamma i livet ville jag ha det som ett spår i boken.

Till Göteborg

Sedan en månad tillbaka bor Sigbrit och Björn i Göteborg.

– Ja, vi sålde vår gård i Smedstorp och flyttade hit. Det var dags, nu har vi det lite enklare. Istället för ett hus har vi en trerumslägenhet. Det fungerar bra men visst har det varit ett pussel. För mig som bott i Göteborg i 20 år är det som att komma hem. Björn är ju storstadsbo, uppväxt i Stockholm, så han trivs. Vi bor dessutom nära våra barn på Styrsö och i Lerum. Nu ska vi resa och ägna oss åt annat än att klippa gräs. Nu blir det teater och njuta av kulturlivet i Göteborg.

Tiden i Hova blev speciell då det var här som Sigbrit beslutade att göra sin författardebut. Men blir det även en femte bok?

– Ja, jag har redan tänkt ut en handling, så har jag arbetat med mina tidigare böcker. När jag har det mesta klart i huvudet går det fort att skriva, säger Sigbrit utan att avslöja vart handlingen kommer att förläggas.

– Men jag kommer att återvända till mina egna minnen. Så mycket kan jag säga.

Hon och maken Björn kom till Hova år 2003, och år 2011 presenterade Sigbrit sin debutbok: ”Genom glasbjörkens öga”. Boken handlade om en norrländsk familj Sigbrits egen som läsaren får följa under ett årtionde i mitten av 1900-talet.

– Det började med att min yngre syster bad mig berätta om vår pappa. Hon hade inga minnen av honom. Sedan har det rullat på. Och det har varit roliga år, jag har fått träffa läsare genom studiecirklar och jag har varit på äldreboende i Mariestad och berättat om böckerna.

Följetong

– Biblioteket har varit engagerade och bjudit in mig. Jag har haft ett stöd som gjort att jag velat fortsätta skriva. Böckerna har dessutom gått som följetong i tidningen Kvällsstunden och den tredje boken kommer snart där också. Jag har fått fina läsarreaktioner. Och för familjen blev böckerna intressanta, det har jag fått höra många gånger.

– Den fjärde boken, ”Inte vara rädd” bryter av från de tre första då den är helt fiktiv, jag ville bryta av så att jag inte fastnade. Och då jag har träffat många ensamma i livet ville jag ha det som ett spår i boken.

Till Göteborg

Sedan en månad tillbaka bor Sigbrit och Björn i Göteborg.

– Ja, vi sålde vår gård i Smedstorp och flyttade hit. Det var dags, nu har vi det lite enklare. Istället för ett hus har vi en trerumslägenhet. Det fungerar bra men visst har det varit ett pussel. För mig som bott i Göteborg i 20 år är det som att komma hem. Björn är ju storstadsbo, uppväxt i Stockholm, så han trivs. Vi bor dessutom nära våra barn på Styrsö och i Lerum. Nu ska vi resa och ägna oss åt annat än att klippa gräs. Nu blir det teater och njuta av kulturlivet i Göteborg.

Tiden i Hova blev speciell då det var här som Sigbrit beslutade att göra sin författardebut. Men blir det även en femte bok?

– Ja, jag har redan tänkt ut en handling, så har jag arbetat med mina tidigare böcker. När jag har det mesta klart i huvudet går det fort att skriva, säger Sigbrit utan att avslöja vart handlingen kommer att förläggas.

– Men jag kommer att återvända till mina egna minnen. Så mycket kan jag säga.