28 apr 2016 06:00

28 apr 2016 06:00

Ulf brinner för det lokala

HOVA: Ulf Sandberg har kontor på Torggatan

Från kontoret på Torggatan 14 i Hova administrerar Ulf Sandberg flera uppdrag. Och det är heller inte vilken lokal som helst.
– Att komma tillbaka hit var som att komma hem.

År 1989 blev Ulf Sandberg MT:s lokalredaktör med uppdrag att skildra vad som hände i stort och smått i Gullspångs kommun.

– Och det var just i den här lokalen det började, det betyder en del för mig, jag trivdes då och jag trivs nu.

Det har gått 27 år och Ulf är kvar i bygden. En förklaring är att han har lätt för att engagera sig. Ulfs roll vid initiativet till Hova riddarvecka är känd, han har också varit drivande vid Högsåsen naturreservat och dess vandlingsleder och han har varit aktiv V-lokalpolitiker såväl lokalt som på riksplanet, och varit ersättare i Sveriges riksdag. Numera är partipolitiken lagd åt sidan.

Varför berätta detta? Jo, Ulf har, som sagt, lätt för att engagera sig.

Sköna maj

Ett av dessa engagemang är Sköna maj. Det är Ulfs skötebarn från första stund. Ulf har just producerat en 64-sidig evenemangstidning där han presenterar alla de 85 platser där det arrangeras något samt de 60 föreningar/entreprenörer som engagerar sig.

– Vad är det mest bästa med Sköna maj? Det är en härlig stämning på våra möten, en genuin glädje. Folk har både upptäckt och fått en starkare känsla för sin egen bygd. Det vi gör tillsammans i stort och smått stärker både den enskilde arrangören och hela arrangemanget.

Varför hela månaden?

– Det är sjunde året och det får inte rulla på i gamla hjulspår, därför kör vi från första söndagen i maj till sista söndagen, 1-29 maj. Men det finns inget som säger att det blir så nästa år. Sköna maj är helt beroende på vad deltagarna vill. Men så här långt har det inte varit några problem att fylla månaden, tvärtom, när jag påpekat att vissa datum saknar aktivitet så har man reagerat direkt.

Växer i år

Natur- och kulturevenemanget Sköna maj har varit ett uttryck för vad gränsområdet har att bjuda på. I år är dock det geografiska området utsträckt. Nu ingår även Södra Råda och Otterbäcken i Gullspångs kommun liksom Hajstorp i Töreboda kommun. Övriga kommuner där entreprenörer och föreningar på landsbygden lever upp är Askersund, Karlsborg och Laxå.

– Nu talar vi om ”Från Vänerkust till Vätternstrand” men det är fortfarande så att de större orterna inte får vara med.

Saknar du något?

– Från första stund har syftet med Sköna maj varit att stärka lokala entreprenörer, få fler som övernattar, jag saknar boendepaket. Det är något som vi diskuterat och kanske det blir fokus på det nästa år.

Fler strängar

Som nämnts inledningsvis servar Ulf Sandberg fler från sitt kontor.

– Jag har varit engagerad i Studiefrämjandet sedan 2004 och vi har nu kurser i rytmik för ensamkommande och tanken är att vi ska öka verksamheten när det gäller integration och invandrarfrågor, säger han och nämner projekt som ”Lokalt utvecklingsarbete” och ”Vi gör det tillsammans”.

Projekt som handlar om hur man stärker bygden och de lokala entreprenörerna. Mycket har varit knutet till Tiveden eller ”Gränsbygden” som han säger.

– Och så har vi ju Högsåsenföreningen, säger Ulf Sandberg, som dessutom har svårt att hålla sig från tangentbordet.

– I nästa vecka kommer det en ny kulturturisttidning. De kommer med ojämna mellanrum. Nej, det finns ingen distribution, den lägger ut på vissa platser. Drivkraft? För det är så kul.

År 1989 blev Ulf Sandberg MT:s lokalredaktör med uppdrag att skildra vad som hände i stort och smått i Gullspångs kommun.

– Och det var just i den här lokalen det började, det betyder en del för mig, jag trivdes då och jag trivs nu.

Det har gått 27 år och Ulf är kvar i bygden. En förklaring är att han har lätt för att engagera sig. Ulfs roll vid initiativet till Hova riddarvecka är känd, han har också varit drivande vid Högsåsen naturreservat och dess vandlingsleder och han har varit aktiv V-lokalpolitiker såväl lokalt som på riksplanet, och varit ersättare i Sveriges riksdag. Numera är partipolitiken lagd åt sidan.

Varför berätta detta? Jo, Ulf har, som sagt, lätt för att engagera sig.

Sköna maj

Ett av dessa engagemang är Sköna maj. Det är Ulfs skötebarn från första stund. Ulf har just producerat en 64-sidig evenemangstidning där han presenterar alla de 85 platser där det arrangeras något samt de 60 föreningar/entreprenörer som engagerar sig.

– Vad är det mest bästa med Sköna maj? Det är en härlig stämning på våra möten, en genuin glädje. Folk har både upptäckt och fått en starkare känsla för sin egen bygd. Det vi gör tillsammans i stort och smått stärker både den enskilde arrangören och hela arrangemanget.

Varför hela månaden?

– Det är sjunde året och det får inte rulla på i gamla hjulspår, därför kör vi från första söndagen i maj till sista söndagen, 1-29 maj. Men det finns inget som säger att det blir så nästa år. Sköna maj är helt beroende på vad deltagarna vill. Men så här långt har det inte varit några problem att fylla månaden, tvärtom, när jag påpekat att vissa datum saknar aktivitet så har man reagerat direkt.

Växer i år

Natur- och kulturevenemanget Sköna maj har varit ett uttryck för vad gränsområdet har att bjuda på. I år är dock det geografiska området utsträckt. Nu ingår även Södra Råda och Otterbäcken i Gullspångs kommun liksom Hajstorp i Töreboda kommun. Övriga kommuner där entreprenörer och föreningar på landsbygden lever upp är Askersund, Karlsborg och Laxå.

– Nu talar vi om ”Från Vänerkust till Vätternstrand” men det är fortfarande så att de större orterna inte får vara med.

Saknar du något?

– Från första stund har syftet med Sköna maj varit att stärka lokala entreprenörer, få fler som övernattar, jag saknar boendepaket. Det är något som vi diskuterat och kanske det blir fokus på det nästa år.

Fler strängar

Som nämnts inledningsvis servar Ulf Sandberg fler från sitt kontor.

– Jag har varit engagerad i Studiefrämjandet sedan 2004 och vi har nu kurser i rytmik för ensamkommande och tanken är att vi ska öka verksamheten när det gäller integration och invandrarfrågor, säger han och nämner projekt som ”Lokalt utvecklingsarbete” och ”Vi gör det tillsammans”.

Projekt som handlar om hur man stärker bygden och de lokala entreprenörerna. Mycket har varit knutet till Tiveden eller ”Gränsbygden” som han säger.

– Och så har vi ju Högsåsenföreningen, säger Ulf Sandberg, som dessutom har svårt att hålla sig från tangentbordet.

– I nästa vecka kommer det en ny kulturturisttidning. De kommer med ojämna mellanrum. Nej, det finns ingen distribution, den lägger ut på vissa platser. Drivkraft? För det är så kul.