30 mar 2016 06:00

30 mar 2016 06:00

Engagerade som hjälper

GULLSPÅNG: Lööf Foundation inviger snart barnhem i Nepal

Filantroper. – Det blir förhoppningsvis en välgörenhetsgala även i höst, säger Sophie Lööf, nyss hemkommen från en resa i Sydafrika.

Ni kommer väl ihåg rapporteringen från Nepal och Lööf Foundations planer på att bygga ett barnhem i byn Ratankot? En dryg månad innan den tänka invigningen av barnhemmet skulle ske hejdades allt av en jordbävning. Barnhemmet rasade samman, liksom 120 av 122 hus i byn Ratankot.

– Men om en månad, den 30 april, ska barnhemmet invigas, säger Johan Magnusson som nyligen var på plats i Nepal och arbetade vid barnhemsbygget under fem veckor. Det var hans sjätte resa till Nepal under de senaste 18 månaderna.

Takstolar

När Johan kom till Ratankot var han lastad med ritningar och när stommen restes vid barnhemmet ”Home of Hope” var han byggledare.

– Egentligen handlade det om att vi skulle ha riktiga takstolar, och detta byggnadsätt fick faktiskt stort genomslag. Men vi har även mer cement och armeringsjärn i väggarna än vad som är vanligt i Nepal. Allt för att stå emot vid ett eventuellt jordskalv.

I bagaget fanns mycket mer: Tröjor, strumpor, skor och fröer.

– Det finns ett stort engagemang för stiftelsens arbete i Nepal säger Sophie Lööf och berättar om Elisabeth, Vanja och Ingalill från Mariestad som stickat 50 tröjor till barnen i Nepal, om insamlingar i Australien och England. Och välgörenhetsgalan i Mariestad i höstas.

– Stiftelsen Lööf Foundation har fått in 442 814 kronor från olika insamlingar under 2015 , det är fantastisk, säger Sophie Lööf som kommer att närvara vid invigningen av barnhemmet i Ratankot.

Sydafrika

Men just nu handlar engagemanget i stiftelsen Lööf Foundation lika mycket om Sydafrika.

– Vi ska stötta 1 500 elever vid högstadieskolan, Folweni High School, i kampen mot HIV och aids under tre år genom den svenska organisationen Star for Life. Det rör sig om 200 000 kronor per år, totalt 600 000 kronor, säger Sophie som i mars gästade Sydafrika, tillsammans med bland annat Ronja Lundquist från Partex, ambassadör för projektet i Sydafrika, tillsammans med Simon Hooper från Partex UK.

– Behovet av hjälp är stort och mycket handlar om att ge ungdomarna framtidstro. Star for Life är även ett utbildningsprogram med syfte att stärka just ungdomars självkänsla för att de ska kunna förverkliga sina drömmar, säger Sophie som även besökte en lejonpark i särskilt syfte under resan i Sydafrika.

Lejonprojekt

– Andi Rive, också känd som Lion Queen från en dokumentär serie på Animal Planet, som driver ”The Love Lions Alive Projekt” där man skyddar lejon från tjuvskytte eller att bli sålda till jägare som vill ha ett lejon som trofé. Lejon som annars skulle vara chanslösa eller bli väldigt dåligt omhändertagna. Går planerna i lås kommer stiftelsen att sponsra ett hägn.

Jodå, Sophie fick även chansen att träffa ett lejon i det fria.

– Jag hade ingen aning om att mina ben kunde skaka så.

Partex bakom

Historien bakom den filantropiska stiftelsen Lööf Foundation går att finna i ett projekt som Partex AB gick in i år 2013. Ett samarbete med Hand In Hand i Indien där man stöttade en by i samma storlek som Gullspång att ta sig ur extrem fattigdom.

– Året efter bildades stiftelsen Lööf Foundation, det blev ett naturligt steg för att fortsätta det filantropiska arbetet, säger Sophie Lööf.

En uttalad ambition är att två procent av märkningsföretaget Partex vinst ska gå till stiftelsen Lööf Foundation. År 2015 fick stiftelsen 750 000 kronor, vilket var, medger Sophie Lööf beredvilligt, mer än vad som var tänkt.

– Stiftelsen är ju fortfarande nystartad, därför avsatte vi mer pengar.

Ni kommer väl ihåg rapporteringen från Nepal och Lööf Foundations planer på att bygga ett barnhem i byn Ratankot? En dryg månad innan den tänka invigningen av barnhemmet skulle ske hejdades allt av en jordbävning. Barnhemmet rasade samman, liksom 120 av 122 hus i byn Ratankot.

– Men om en månad, den 30 april, ska barnhemmet invigas, säger Johan Magnusson som nyligen var på plats i Nepal och arbetade vid barnhemsbygget under fem veckor. Det var hans sjätte resa till Nepal under de senaste 18 månaderna.

Takstolar

När Johan kom till Ratankot var han lastad med ritningar och när stommen restes vid barnhemmet ”Home of Hope” var han byggledare.

– Egentligen handlade det om att vi skulle ha riktiga takstolar, och detta byggnadsätt fick faktiskt stort genomslag. Men vi har även mer cement och armeringsjärn i väggarna än vad som är vanligt i Nepal. Allt för att stå emot vid ett eventuellt jordskalv.

I bagaget fanns mycket mer: Tröjor, strumpor, skor och fröer.

– Det finns ett stort engagemang för stiftelsens arbete i Nepal säger Sophie Lööf och berättar om Elisabeth, Vanja och Ingalill från Mariestad som stickat 50 tröjor till barnen i Nepal, om insamlingar i Australien och England. Och välgörenhetsgalan i Mariestad i höstas.

– Stiftelsen Lööf Foundation har fått in 442 814 kronor från olika insamlingar under 2015 , det är fantastisk, säger Sophie Lööf som kommer att närvara vid invigningen av barnhemmet i Ratankot.

Sydafrika

Men just nu handlar engagemanget i stiftelsen Lööf Foundation lika mycket om Sydafrika.

– Vi ska stötta 1 500 elever vid högstadieskolan, Folweni High School, i kampen mot HIV och aids under tre år genom den svenska organisationen Star for Life. Det rör sig om 200 000 kronor per år, totalt 600 000 kronor, säger Sophie som i mars gästade Sydafrika, tillsammans med bland annat Ronja Lundquist från Partex, ambassadör för projektet i Sydafrika, tillsammans med Simon Hooper från Partex UK.

– Behovet av hjälp är stort och mycket handlar om att ge ungdomarna framtidstro. Star for Life är även ett utbildningsprogram med syfte att stärka just ungdomars självkänsla för att de ska kunna förverkliga sina drömmar, säger Sophie som även besökte en lejonpark i särskilt syfte under resan i Sydafrika.

Lejonprojekt

– Andi Rive, också känd som Lion Queen från en dokumentär serie på Animal Planet, som driver ”The Love Lions Alive Projekt” där man skyddar lejon från tjuvskytte eller att bli sålda till jägare som vill ha ett lejon som trofé. Lejon som annars skulle vara chanslösa eller bli väldigt dåligt omhändertagna. Går planerna i lås kommer stiftelsen att sponsra ett hägn.

Jodå, Sophie fick även chansen att träffa ett lejon i det fria.

– Jag hade ingen aning om att mina ben kunde skaka så.

Partex bakom

Historien bakom den filantropiska stiftelsen Lööf Foundation går att finna i ett projekt som Partex AB gick in i år 2013. Ett samarbete med Hand In Hand i Indien där man stöttade en by i samma storlek som Gullspång att ta sig ur extrem fattigdom.

– Året efter bildades stiftelsen Lööf Foundation, det blev ett naturligt steg för att fortsätta det filantropiska arbetet, säger Sophie Lööf.

En uttalad ambition är att två procent av märkningsföretaget Partex vinst ska gå till stiftelsen Lööf Foundation. År 2015 fick stiftelsen 750 000 kronor, vilket var, medger Sophie Lööf beredvilligt, mer än vad som var tänkt.

– Stiftelsen är ju fortfarande nystartad, därför avsatte vi mer pengar.