24 mar 2016 06:00

24 mar 2016 06:00

Flyktingförläggning i Otterbäcken?

OTTERBÄCKEN: Bengt O Hansson har sålt affärsfastighet

Före detta livsmedelsaffären är såld. Nu går rykten i samhället att det ska bli en flyktingförläggning.
Stämmer det?

Jodå, Bengt O Hansson bekräftar åtminstone att han sålt fastigheten.

Du har talat om en livsmedelsaffär?

– Jag försökte länge och väl att få både stora och små kedjor intresserade: ”För litet samhälle”, fick jag höra. Det var nära med Wafi Almehesen, som öppnade Hamnbutiken i Gullspång istället. Jag förstår honom, lokalerna i Gullspång stod klara, här krävdes det stora investeringar.

– Namnet: ”Hamnbutiken”, som jag tipsade om, tog han dock med sig till centrum i Gullspång, vet inte om namnet passar så bra just där men han tyckte uppenbarligen om det, säger Bengt O Hanson leende och försäkrar att han inte vet vad det ska bli för verksamhet i huset.

– Nej, jag har bara sålt det, vet inte vad det ska bli. Du får ringa de nya ägarna.

Borg inkopplad

Jodå, Jonny Borg i Västerås, intygar att försäljningen är klar.

– Vi ska betala det sista nu i veckan, säger Borg.

– Men jag hjälper bara till på konsultbasis. Det är ett företag som ska etablera sig i Otterbäcken. Men vad de ska göra är inte riktig klart ännu.

Det ryktas om en flyktingförläggning?

– Det kan det bli, Migrationsverket är på oss om detta. Men vi håller också på med ett projekt, en affärsidé, som kan ge EU-bidrag. Mer kan jag inte säga om det.

Ni vet alltså inte vad det ska bli för verksamhet i affärsfastigheten?

– Nej, det beror på myndigheterna, men inom en och en halv till två veckor ska vi veta mer, ring gärna då, säger Jonny Borg.

Applåderar inte...

Kommunalrådet jublar inte över tankarna på en flyktingförläggning i Otterbäcken.

– Det hoppas jag verkligen inte att det blir, säger Carina Gullberg (S) med emfas.

– Skulle de nya ägarna däremot ha andra planer för affärsfastigheten så välkomnar jag dessa. De får gärna ha en dialog med oss, vi kanske kan vara behjälpliga. Men vad som behövs är något som utvecklar Otterbäcken och det gör inte en flyktingförläggning. Vi tar dessutom redan emot så många flyktingar i kommunen att det borde räcka nu.

...håller med

Oppositionsrådet Björn Thodenius (M) applåderar heller inte nyheten, att det kan bli aktuellt med en flyktingförläggning i Otterbäcken. När det gäller argumentet, att Gullspångs kommun redan tagit emot många flyktingar, påminner han om att Gullspång delar den erfarenheten med många kommuner i Sverige just nu.

– Men sett till förutsättningarna, och då tänker jag på trycket inom skolan och valet av plats, är inte Otterbäcken det optimala. Dåliga kommunikationer, ingen affär, ingen service. Det hoppas jag Migrationsverket tar hänsyn till, om det skulle bli aktuellt med ett flyktingboende i före detta affären i Otterbäcken, säger Björn Thodenius.

Jodå, Bengt O Hansson bekräftar åtminstone att han sålt fastigheten.

Du har talat om en livsmedelsaffär?

– Jag försökte länge och väl att få både stora och små kedjor intresserade: ”För litet samhälle”, fick jag höra. Det var nära med Wafi Almehesen, som öppnade Hamnbutiken i Gullspång istället. Jag förstår honom, lokalerna i Gullspång stod klara, här krävdes det stora investeringar.

– Namnet: ”Hamnbutiken”, som jag tipsade om, tog han dock med sig till centrum i Gullspång, vet inte om namnet passar så bra just där men han tyckte uppenbarligen om det, säger Bengt O Hanson leende och försäkrar att han inte vet vad det ska bli för verksamhet i huset.

– Nej, jag har bara sålt det, vet inte vad det ska bli. Du får ringa de nya ägarna.

Borg inkopplad

Jodå, Jonny Borg i Västerås, intygar att försäljningen är klar.

– Vi ska betala det sista nu i veckan, säger Borg.

– Men jag hjälper bara till på konsultbasis. Det är ett företag som ska etablera sig i Otterbäcken. Men vad de ska göra är inte riktig klart ännu.

Det ryktas om en flyktingförläggning?

– Det kan det bli, Migrationsverket är på oss om detta. Men vi håller också på med ett projekt, en affärsidé, som kan ge EU-bidrag. Mer kan jag inte säga om det.

Ni vet alltså inte vad det ska bli för verksamhet i affärsfastigheten?

– Nej, det beror på myndigheterna, men inom en och en halv till två veckor ska vi veta mer, ring gärna då, säger Jonny Borg.

Applåderar inte...

Kommunalrådet jublar inte över tankarna på en flyktingförläggning i Otterbäcken.

– Det hoppas jag verkligen inte att det blir, säger Carina Gullberg (S) med emfas.

– Skulle de nya ägarna däremot ha andra planer för affärsfastigheten så välkomnar jag dessa. De får gärna ha en dialog med oss, vi kanske kan vara behjälpliga. Men vad som behövs är något som utvecklar Otterbäcken och det gör inte en flyktingförläggning. Vi tar dessutom redan emot så många flyktingar i kommunen att det borde räcka nu.

...håller med

Oppositionsrådet Björn Thodenius (M) applåderar heller inte nyheten, att det kan bli aktuellt med en flyktingförläggning i Otterbäcken. När det gäller argumentet, att Gullspångs kommun redan tagit emot många flyktingar, påminner han om att Gullspång delar den erfarenheten med många kommuner i Sverige just nu.

– Men sett till förutsättningarna, och då tänker jag på trycket inom skolan och valet av plats, är inte Otterbäcken det optimala. Dåliga kommunikationer, ingen affär, ingen service. Det hoppas jag Migrationsverket tar hänsyn till, om det skulle bli aktuellt med ett flyktingboende i före detta affären i Otterbäcken, säger Björn Thodenius.