18 mar 2016 06:00

18 mar 2016 09:04

Jessica ständigt aktuell

KVINNLIGA FÖRETAGARE: Det kommer nya böcker hela tiden

När Svea och pappa handlar uppstår det som ofta kan hända – Svea vill köra en egen kundvagn och själv plocka i varor.
Plötsligt försvinner Svea och läsaren får både följa pappans förtvivlade letande men också vara med om glädjen när hon återfinns.

– Jag har alltid velat bli illustratör, ända sedan jag var liten, säger Jessica Lindholm som kan fira 15 år som illustratör på heltid, och som just bildsatt ”Bus med Svea”. Den sjunde titeln i bokserien om 1,5-åriga Svea med text av Linda Palm.

Tvåspråkig barnbok

Hösten 2015 kom både "Svea målar", "Kråke och Gustav" samt "Kom alla djur". Den senare av Kristina Murray Brodin; boken är uppföljare till "Bort alla spöken". Det rör sig om tvåspråkiga barnböcker där den svenska texten presenteras tillsammans med en text på annat språk exempelvis arabiska, dari, somaliska eller spanska.

– Det rullar på, jag håller på med ytterligare en Kråkbok nu och senare i vår kommer nästa Sveabok. Dessutom ska jag inom några veckor lämna in ett manus i en bilderbokstävling där jag skrivit både manus och bild. Och det är väl där jag helst vill komma, få en balans mellan uppdrag och egna saker, säger Jessica Lindholm.

Uppföljare?

Våren 2015 kom även succéboken Allis McMallis; en nioårig flicka som bor granne med en kyrkogård och som blir kompis med Zombien Zacke. Jessica hade både skrivit och illustrerat denna bok.

– Jag får ofta mejl från folk som frågar efter en uppföljare. Men jag har lovat mig själv att inte skynda fram något. Det får ta den tid det tar. Uppföljaren måste bli bättre än ettan. Visst vill jag skriva en uppföljare och jag är faktiskt i idéstadiet men jag har höga krav.

Konstskolor

Men det tog några år innan Jessica fick chansen att jobba professionellt som illustratör. Under 1990-talet ägnade hon sig åt studier: Konsthantverkslinjen på Hellidens folkhögskola (1993-94), Skövde konstskola (1994-95) och Örebro konstskola (1995-96).

– År 2001 fick jag uppdraget att illustrera samtliga böcker till Kråkes bokklubb. Uppdraget sträckte sig över fem år, det blev 44 böcker om femårige Kråke och hans familj.

Företagaren

Jessica är ju företagare men hon har inget behov av att dyka upp på de företagsfrukostar som kommunen arrangerar.

– Nej, det skulle ju vara för det social då men den biten får jag i Galleri Hova. I maj 2016 har vi hållit på i tre år. Fantastiskt roligt, vi trivs så bra ihop. Det har varit en succé både för oss och för Hova tycker jag.

Stikkanbysten

År 2000 invigdes bysten av Stikkan på Hova torg. Trots fin respons har det aldrig lockat Jessica att fortsätta skulptera.

– Nej, men jag tycker om det tredimensionella och skulle gärna göra mindre saker. Men inte någon så stor grej som Stikkan. Idag är jag nästan förvånad över att jag vågade mig på detta, säger hon leende.

Bysten finns i två kända exemplar samt ett minde känt exemplar.

– En byst är ju på torget, en beställdes av familjen Anderson. Sedan har jag en egen, i gips.

– Jag har alltid velat bli illustratör, ända sedan jag var liten, säger Jessica Lindholm som kan fira 15 år som illustratör på heltid, och som just bildsatt ”Bus med Svea”. Den sjunde titeln i bokserien om 1,5-åriga Svea med text av Linda Palm.

Tvåspråkig barnbok

Hösten 2015 kom både "Svea målar", "Kråke och Gustav" samt "Kom alla djur". Den senare av Kristina Murray Brodin; boken är uppföljare till "Bort alla spöken". Det rör sig om tvåspråkiga barnböcker där den svenska texten presenteras tillsammans med en text på annat språk exempelvis arabiska, dari, somaliska eller spanska.

– Det rullar på, jag håller på med ytterligare en Kråkbok nu och senare i vår kommer nästa Sveabok. Dessutom ska jag inom några veckor lämna in ett manus i en bilderbokstävling där jag skrivit både manus och bild. Och det är väl där jag helst vill komma, få en balans mellan uppdrag och egna saker, säger Jessica Lindholm.

Uppföljare?

Våren 2015 kom även succéboken Allis McMallis; en nioårig flicka som bor granne med en kyrkogård och som blir kompis med Zombien Zacke. Jessica hade både skrivit och illustrerat denna bok.

– Jag får ofta mejl från folk som frågar efter en uppföljare. Men jag har lovat mig själv att inte skynda fram något. Det får ta den tid det tar. Uppföljaren måste bli bättre än ettan. Visst vill jag skriva en uppföljare och jag är faktiskt i idéstadiet men jag har höga krav.

Konstskolor

Men det tog några år innan Jessica fick chansen att jobba professionellt som illustratör. Under 1990-talet ägnade hon sig åt studier: Konsthantverkslinjen på Hellidens folkhögskola (1993-94), Skövde konstskola (1994-95) och Örebro konstskola (1995-96).

– År 2001 fick jag uppdraget att illustrera samtliga böcker till Kråkes bokklubb. Uppdraget sträckte sig över fem år, det blev 44 böcker om femårige Kråke och hans familj.

Företagaren

Jessica är ju företagare men hon har inget behov av att dyka upp på de företagsfrukostar som kommunen arrangerar.

– Nej, det skulle ju vara för det social då men den biten får jag i Galleri Hova. I maj 2016 har vi hållit på i tre år. Fantastiskt roligt, vi trivs så bra ihop. Det har varit en succé både för oss och för Hova tycker jag.

Stikkanbysten

År 2000 invigdes bysten av Stikkan på Hova torg. Trots fin respons har det aldrig lockat Jessica att fortsätta skulptera.

– Nej, men jag tycker om det tredimensionella och skulle gärna göra mindre saker. Men inte någon så stor grej som Stikkan. Idag är jag nästan förvånad över att jag vågade mig på detta, säger hon leende.

Bysten finns i två kända exemplar samt ett minde känt exemplar.

– En byst är ju på torget, en beställdes av familjen Anderson. Sedan har jag en egen, i gips.