25 feb 2016 06:00

25 feb 2016 06:00

Vad gör pristagarna idag?

HOVA: Stikkanpriset delas ut till unga talanger

Stikkanpriset har delat ut i 15 år. Vad har hänt? Vad gör pristagarna idag?
MT har ringt runt (alla har vi dock inte nått).
– Det var trevligt att få priset, det är en tuff bransch och man behöver varje stöd man kan få, säger Jenny Ekman, som fick priset premiäråret.

På senare år har Stikkanpriset gått till etablerade musiker. Vad Jacob Widén, som medverkade i Melodifestivalen 2015 och Elisa Lindström och gruppen Timoteij har för sig vet vi.

Men hur har det gått för de ungdomar, som tidigt visade talang men som var helt oetablerade när de fick priset.

Eriksson blev Ekman

Premiäråret 2001 gick Stikkanpriset till Jenny Ekman (då Eriksson) från Mariestad. Jenny har hunnit bli 37 år och bor i Tibro. Hon berättar att det är lika inspirerande varje gång det kommer en uppmuntran.

– Ja, jag har fått några utmärkelser under åren och alla är lika trevliga. Pengar är en sak men man behöver också bli sedd, säger Jenny, som idag är verksamhetsledare på Inredia.

En mötesplats för design, möbler och inredning.

– Jag har jobbat med konst och kultur i Tibro sedan 2011, och använder mitt konstnärskap i mitt yrke varje dag, men det handlar inte om traditionellt måleri. Det är mer att jag ser målbilden bättre tack vare min utbildning.

Undervisar i Fagersta

År 2002 gick det till Anna-Beata Gunnarsdotter (trumpet).

– När jag fick priset gick jag på Lunnevads folkhögskola i Östergötland med inriktning musik. En förberedande utbildning. Sedan gick jag musikhögskolan i Ingesund, Arvika, berättar Anna-Beata som är mammaledig (vilket hörs så trevligt i telefon) och bosatt i Fagersta.

– Efter musikhögskolan utbildade jag mig dock till undersköterska, hade sommarjobbat inom detta och trivdes bra, hann även jobba inom hemvården i Hova innan jag fick se en annons om ett vikariat.

Sedan år 2011 bor Anna-Beata Gunnarsdotter i Fagersta där hon undervisar på kulturskolan.

– Jag är brasslärare, det betyder att man undervisar i valthorn, trombon, trumpet, baryton och tuba, men jag har även piano, sång, orkester, musiklek och dragspel.

Kultur är viktigt

År 2003 delades priset mellan Johanna Pettersson (målning) och Sophie Svensson (cello och piano).

År 2004 fick organist Lars Storm priset, han minns detta med glädje

– Fantastiskt roligt att de har ett lokalt musikpris, det är viktigt att visa att kultur har en viktig plats i samhället, säger Lars som utbildade sig på Högskolan för scen och musik i Göteborg och dess kyrkomusikerlinjen.

– Och sedan dess är jag organist i Christinae kyrka i Alingsås där jag ansvarar bland annat för konsertverksamheten och leder Christinaekören, säger Storm.

Riksspelman

År 2005 fick Andrea Lätt (fiol), Mölltorp, Stikkanpriset. Året efter kunde hon, 21 år gammal, titulera sig riksspelman.

”För klangfullt spel av västgötalåtar” löd juryns motivering när Andrea tilldelades Zornmärket.

– Jag är utbildad instrumental- och ensemblepedagog i folkmusik vid Musikhögskolan Ingesund, Arvika samt vid Högskolan för scen och musik, Göteborg. Efter avslutad utbildning har jag arbetat som klasslärare i musik i Orsa och som fiollärare på Kulturskolan i Falköping. År 2006 fick jag Zorns silvermärke och blev därmed riksspelman på låtar från Västergötland.

Under det senaste året har Andre Lätt tillbringat mycket tid på Sør-Trøndelag i Norge.

– Jag är mycket aktiv i Folkemusikkarkivet på Røros. Jag är medlem i Brekken Spellmanslag och Orsa Spelmanslag samt aktiv som frilansande folkmusiker, kursledare och pedagog.

Jazzkatten

År 2006 fick Henrik Magnusson, uppväxt i Lerdala, Stikkanpriset för sina talanger i piano.

– Det är några år sedan, säger han sontant när MT ringer upp.

– Sedan? Jo, jag gick Musikhögskolan för scen och musik i Göteborg. Jag har spelat i diverse band, mestadels jazz, bland annat i bandet Farvel, som år 2012 fick mottaga Jazzkatten – som årets nykomling – av P2 Live jazz. Idag delar jag tiden mellan att vara pianolärare och frilansmusiker här i Göteborg.

Filmare

År 2007 fick Hugo Andersson Stikkanpriset, han hade 16 år gammal fått pris för en kortfilm.

– Jag gick ett filminriktat program på gymnasiet, och sedan gick jag filmlinjen på Molkolms folkhögskola. Bildade ett produktionsbolag med några vänner. Idag heter bolaget ”Hugo produktion”, vi gör kortfilmer och reklamfilmer. Har Skövde som bas men jobbar över hela Sverige i princip. Det rör sig om blandade produktioner, nu ska vi göra musikvideo till våren och även animerat.

Drömmen är att göra en långfilm erkänner Hugo Andersson, en trailer ligger på klippstadiet.

– Jag har en idé om en färdig film, Johnny Rock heter karaktären, en actionkomedi.

Släppt baletten

År 2008 fick Filippa Bruto (dans), från Falköping priset. Idag heter Filippa Dessner i efternamn och bor i Stockholm.

– Jag tog studenten 2009, flyttade till Skåne och läste ett år på musikteaterskolan i Bjärnum, kom sedan till Stockholm och började jobba som barnflicka. Började plugga, läste till sjuksköterska och jobbar sedan januari 2016 på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Har du lagt av helt eller tar du en paus från baletten?

– Nja, det har inte blivit så mycket med den. Jag skulle gärna vilja ta upp det men hålla det på en hobbynivå. Annars får jag njuta av det som publik, säger Filippa Dessner.

Skådis

År 2009 fick Filip Johansson (skådespelare) Stikkanpriset. Tre år senare gjorde Filip rollen som Neil Kellerman i ”Dirty Dancing” på Chinateatern i Stockholm.

– Jag gick Skara skolscen, och sedan hösten 2013 går jag på skådespelarutbildningen vid Teaterhögskolan i Malmö. Till våren är jag färdig. Nu är det slutproduktion som gäller samtidigt som jag jobbar för fullt för att få ett jobb, säger Filip på telefon från Malmö.

Filip Johansson berättar om en intressant – vilket låter som en lätt underdrift – praktik han fick göra under tiden på teaterhögskolan.

– Jag gjorde rollen som Bernhard i ”En handelresandes död”, på Stockholms stadsteater.

Filip Johansson mins priset med glädje.

– Ja, det var fint, det var det första priset jag fick, så jag blev riktig glad.

Ytterligare skådis

År 2010 fick Victor Morell (skådespelare) priset. Victor gick också han Skara skolscen och år 2013 avslutade han studierna på Teaterhögskolan i Malmö. Just nu är Victor ute på turné med barnföreställningen: ”Kivi, monsterhund och den gråtande goraffen”.

Keramiker

År 2011 fick keramiker Lina Eriksson, född 1984 i Mariestad, Stikkanpriset. Linda utbildade sig på Capellagården på Öland och sedan på Göteborgs universitet

– Året efter Stikkanpriset fick jag barn och låg lite lågt med keramiken några år. Men förra året startade jag firman och nu sysslar jag med konst på heltid. Jag bor byn Eljaröd i Östra Skåne där jag även har min ateljé. Huvudsakligen arbetar jag med skulptur i porslin, men jag gör även bruksgods och beställningsarbeten.

– Stikkanpriset var ju jättebra, dels så ger det en skjuts framåt, självförtroende ökar, pengarna kunde jag använda till arbetsmöbler.

Senare mottagare av Stikkanpriset är år 2012: Jacob Widén (musik), 2013: Ida Klingvall (sång), 2014: Elisa Lindström (sång) och 2015: Timoteij (musik).

På senare år har Stikkanpriset gått till etablerade musiker. Vad Jacob Widén, som medverkade i Melodifestivalen 2015 och Elisa Lindström och gruppen Timoteij har för sig vet vi.

Men hur har det gått för de ungdomar, som tidigt visade talang men som var helt oetablerade när de fick priset.

Eriksson blev Ekman

Premiäråret 2001 gick Stikkanpriset till Jenny Ekman (då Eriksson) från Mariestad. Jenny har hunnit bli 37 år och bor i Tibro. Hon berättar att det är lika inspirerande varje gång det kommer en uppmuntran.

– Ja, jag har fått några utmärkelser under åren och alla är lika trevliga. Pengar är en sak men man behöver också bli sedd, säger Jenny, som idag är verksamhetsledare på Inredia.

En mötesplats för design, möbler och inredning.

– Jag har jobbat med konst och kultur i Tibro sedan 2011, och använder mitt konstnärskap i mitt yrke varje dag, men det handlar inte om traditionellt måleri. Det är mer att jag ser målbilden bättre tack vare min utbildning.

Undervisar i Fagersta

År 2002 gick det till Anna-Beata Gunnarsdotter (trumpet).

– När jag fick priset gick jag på Lunnevads folkhögskola i Östergötland med inriktning musik. En förberedande utbildning. Sedan gick jag musikhögskolan i Ingesund, Arvika, berättar Anna-Beata som är mammaledig (vilket hörs så trevligt i telefon) och bosatt i Fagersta.

– Efter musikhögskolan utbildade jag mig dock till undersköterska, hade sommarjobbat inom detta och trivdes bra, hann även jobba inom hemvården i Hova innan jag fick se en annons om ett vikariat.

Sedan år 2011 bor Anna-Beata Gunnarsdotter i Fagersta där hon undervisar på kulturskolan.

– Jag är brasslärare, det betyder att man undervisar i valthorn, trombon, trumpet, baryton och tuba, men jag har även piano, sång, orkester, musiklek och dragspel.

Kultur är viktigt

År 2003 delades priset mellan Johanna Pettersson (målning) och Sophie Svensson (cello och piano).

År 2004 fick organist Lars Storm priset, han minns detta med glädje

– Fantastiskt roligt att de har ett lokalt musikpris, det är viktigt att visa att kultur har en viktig plats i samhället, säger Lars som utbildade sig på Högskolan för scen och musik i Göteborg och dess kyrkomusikerlinjen.

– Och sedan dess är jag organist i Christinae kyrka i Alingsås där jag ansvarar bland annat för konsertverksamheten och leder Christinaekören, säger Storm.

Riksspelman

År 2005 fick Andrea Lätt (fiol), Mölltorp, Stikkanpriset. Året efter kunde hon, 21 år gammal, titulera sig riksspelman.

”För klangfullt spel av västgötalåtar” löd juryns motivering när Andrea tilldelades Zornmärket.

– Jag är utbildad instrumental- och ensemblepedagog i folkmusik vid Musikhögskolan Ingesund, Arvika samt vid Högskolan för scen och musik, Göteborg. Efter avslutad utbildning har jag arbetat som klasslärare i musik i Orsa och som fiollärare på Kulturskolan i Falköping. År 2006 fick jag Zorns silvermärke och blev därmed riksspelman på låtar från Västergötland.

Under det senaste året har Andre Lätt tillbringat mycket tid på Sør-Trøndelag i Norge.

– Jag är mycket aktiv i Folkemusikkarkivet på Røros. Jag är medlem i Brekken Spellmanslag och Orsa Spelmanslag samt aktiv som frilansande folkmusiker, kursledare och pedagog.

Jazzkatten

År 2006 fick Henrik Magnusson, uppväxt i Lerdala, Stikkanpriset för sina talanger i piano.

– Det är några år sedan, säger han sontant när MT ringer upp.

– Sedan? Jo, jag gick Musikhögskolan för scen och musik i Göteborg. Jag har spelat i diverse band, mestadels jazz, bland annat i bandet Farvel, som år 2012 fick mottaga Jazzkatten – som årets nykomling – av P2 Live jazz. Idag delar jag tiden mellan att vara pianolärare och frilansmusiker här i Göteborg.

Filmare

År 2007 fick Hugo Andersson Stikkanpriset, han hade 16 år gammal fått pris för en kortfilm.

– Jag gick ett filminriktat program på gymnasiet, och sedan gick jag filmlinjen på Molkolms folkhögskola. Bildade ett produktionsbolag med några vänner. Idag heter bolaget ”Hugo produktion”, vi gör kortfilmer och reklamfilmer. Har Skövde som bas men jobbar över hela Sverige i princip. Det rör sig om blandade produktioner, nu ska vi göra musikvideo till våren och även animerat.

Drömmen är att göra en långfilm erkänner Hugo Andersson, en trailer ligger på klippstadiet.

– Jag har en idé om en färdig film, Johnny Rock heter karaktären, en actionkomedi.

Släppt baletten

År 2008 fick Filippa Bruto (dans), från Falköping priset. Idag heter Filippa Dessner i efternamn och bor i Stockholm.

– Jag tog studenten 2009, flyttade till Skåne och läste ett år på musikteaterskolan i Bjärnum, kom sedan till Stockholm och började jobba som barnflicka. Började plugga, läste till sjuksköterska och jobbar sedan januari 2016 på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Har du lagt av helt eller tar du en paus från baletten?

– Nja, det har inte blivit så mycket med den. Jag skulle gärna vilja ta upp det men hålla det på en hobbynivå. Annars får jag njuta av det som publik, säger Filippa Dessner.

Skådis

År 2009 fick Filip Johansson (skådespelare) Stikkanpriset. Tre år senare gjorde Filip rollen som Neil Kellerman i ”Dirty Dancing” på Chinateatern i Stockholm.

– Jag gick Skara skolscen, och sedan hösten 2013 går jag på skådespelarutbildningen vid Teaterhögskolan i Malmö. Till våren är jag färdig. Nu är det slutproduktion som gäller samtidigt som jag jobbar för fullt för att få ett jobb, säger Filip på telefon från Malmö.

Filip Johansson berättar om en intressant – vilket låter som en lätt underdrift – praktik han fick göra under tiden på teaterhögskolan.

– Jag gjorde rollen som Bernhard i ”En handelresandes död”, på Stockholms stadsteater.

Filip Johansson mins priset med glädje.

– Ja, det var fint, det var det första priset jag fick, så jag blev riktig glad.

Ytterligare skådis

År 2010 fick Victor Morell (skådespelare) priset. Victor gick också han Skara skolscen och år 2013 avslutade han studierna på Teaterhögskolan i Malmö. Just nu är Victor ute på turné med barnföreställningen: ”Kivi, monsterhund och den gråtande goraffen”.

Keramiker

År 2011 fick keramiker Lina Eriksson, född 1984 i Mariestad, Stikkanpriset. Linda utbildade sig på Capellagården på Öland och sedan på Göteborgs universitet

– Året efter Stikkanpriset fick jag barn och låg lite lågt med keramiken några år. Men förra året startade jag firman och nu sysslar jag med konst på heltid. Jag bor byn Eljaröd i Östra Skåne där jag även har min ateljé. Huvudsakligen arbetar jag med skulptur i porslin, men jag gör även bruksgods och beställningsarbeten.

– Stikkanpriset var ju jättebra, dels så ger det en skjuts framåt, självförtroende ökar, pengarna kunde jag använda till arbetsmöbler.

Senare mottagare av Stikkanpriset är år 2012: Jacob Widén (musik), 2013: Ida Klingvall (sång), 2014: Elisa Lindström (sång) och 2015: Timoteij (musik).