25 feb 2016 20:15

26 feb 2016 08:21

Diskuterade stölder i tätort och på landsbygd

HOVA: Riksdagsman möter frustration när han reser runt i Sverige

Johan Hedin (C), riksdagsman och partiets rättspolitiske talesperson, gästade Hova under torsdagskvällen.

Det övergripande ämnet för kvällen var: Hur stoppar vi stölderna på landsbygden. Ett annat ämne som Johan Hedin uppehöll sig vid var strafföljden vid upprepade stölder.

– När jag åker runt i Sverige möts jag av samma frustration. Det handlar om två saker, den drabbade känner sig väldigt kränkt. Man har gjort åtgärder men blir ändå drabbade och de upplever att brotten mot dem inte tas på allvar, att utredningar läggs ner, sa Johan Hedin.

– Det är inte rimligt att en brottsling undgår ett straff bara för att han eller hon har begått flera brott. Ett sådan system gör att det blir mängdrabatt vilket sänder helt fel signaler. Det är förödande för förtroendet för rättsväsendet, sa Hedin som ville att alla brott skulle utredas för sig.

– Det är först då den drabbade känner att hans brott tas på allvar.

Komplex situation

Leif Johansson, polisman, var också inbjuden. Han menade att det hela är komplicerat, särskilt när det gäller att nå ut med information om vad polisen gör och inte gör.

– Att förundersökningar läggs ner behöver ju inte betyda att det är avskrivet, kommer det ny information så tar upp ärendet igen. Och när det gäller informationen ut till de drabbade så är de ofta så chockade att de har svårt att ta in, sa han men lade till lite självkritiskt

– Vi har ju å andra sidan chansen att återkoppla senare, kommunikationen kan alltid bli bättre.

Stölder på landsbygden

År 2015 författade centern i Gullspång en motion. I korthet gick den ut på att det måste till krafttag för att komma till rätta med de stöldligor som systematiskt stjäl på landsbygden.

– När det gäller lantbruksmaskiner så stjäls det för 200 miljoner kronor i Sverige. Under 2015 efterlystes drygt 100 tunga fordon bara i Småland, Skåne och Blekinge. Dieselstölder är väldigt mycket vanligare utanför storstäderna än i storstäderna och skapar stora problem för den som utsätts. Mörkertalet av brott som inte anmäls bedöms dessutom vara stort då förväntningarna är låga på att anmälningarna ska leda till något konkret resultat, sa Johan Hedin.

Ett 25-tal kom för att lyssna på riksdagsman Johan Hedin och polisman Folke Johansson.

Det övergripande ämnet för kvällen var: Hur stoppar vi stölderna på landsbygden. Ett annat ämne som Johan Hedin uppehöll sig vid var strafföljden vid upprepade stölder.

– När jag åker runt i Sverige möts jag av samma frustration. Det handlar om två saker, den drabbade känner sig väldigt kränkt. Man har gjort åtgärder men blir ändå drabbade och de upplever att brotten mot dem inte tas på allvar, att utredningar läggs ner, sa Johan Hedin.

– Det är inte rimligt att en brottsling undgår ett straff bara för att han eller hon har begått flera brott. Ett sådan system gör att det blir mängdrabatt vilket sänder helt fel signaler. Det är förödande för förtroendet för rättsväsendet, sa Hedin som ville att alla brott skulle utredas för sig.

– Det är först då den drabbade känner att hans brott tas på allvar.

Komplex situation

Leif Johansson, polisman, var också inbjuden. Han menade att det hela är komplicerat, särskilt när det gäller att nå ut med information om vad polisen gör och inte gör.

– Att förundersökningar läggs ner behöver ju inte betyda att det är avskrivet, kommer det ny information så tar upp ärendet igen. Och när det gäller informationen ut till de drabbade så är de ofta så chockade att de har svårt att ta in, sa han men lade till lite självkritiskt

– Vi har ju å andra sidan chansen att återkoppla senare, kommunikationen kan alltid bli bättre.

Stölder på landsbygden

År 2015 författade centern i Gullspång en motion. I korthet gick den ut på att det måste till krafttag för att komma till rätta med de stöldligor som systematiskt stjäl på landsbygden.

– När det gäller lantbruksmaskiner så stjäls det för 200 miljoner kronor i Sverige. Under 2015 efterlystes drygt 100 tunga fordon bara i Småland, Skåne och Blekinge. Dieselstölder är väldigt mycket vanligare utanför storstäderna än i storstäderna och skapar stora problem för den som utsätts. Mörkertalet av brott som inte anmäls bedöms dessutom vara stort då förväntningarna är låga på att anmälningarna ska leda till något konkret resultat, sa Johan Hedin.

Ett 25-tal kom för att lyssna på riksdagsman Johan Hedin och polisman Folke Johansson.