10 feb 2016 19:00

10 feb 2016 19:00

"Bikupan – en bra affär för kommunen"

HOVA: Förskola eller boende för ensamkommande?

Bikupan en bra affär – i så fall för vem?
– En bra affär för alla berörda parter, säger Tory Pettersson, talesman för säljaren, vars företag fått en del kommentarer på sociala medier efter försäljningen av Bikupan.

Sedan det blev offentligt att bruttovinsten vid försäljningen av före detta förskolan var närmare två miljoner kronor har alltså säljaren fått höra ett och annat.

– Det är helt missvisande, fastigheten som kommunen sålde 2012 hade sönderslagna fönster, igenspikade med plywood och ett värmesystem som var sönderfruset.

Sanktionsavgift

– Vi har under de tre åren renoverat och byggt om till lägenheter med nyinstallerad jordvärme och tilläggsisolerad hela fastigheten, med undantag från ett par väggar som kommunen satte stopp för då man ville påföra en byggsanktionsavgift på 230 000 kronor. Det handlade om att fastigheten ändrat utseende och karaktär och då skulle det fodras bygglov, vilket vi inte hade.

Fanns fler intressenter

Tory menar dessutom att kommunen inte var den enda intressenten. Säljaren tackade nej till högre bud och tackade även nej till att hyra ut till en firma som jobbade med ensamkommande flyktingbarn trots att de erbjöd hyresintäkter på 120 000 kronor i månaden.

Lägre pris

– Men vi valde att sälja till Gullspångsbostäder till ett lägre pris, ja, vi ville helt enkelt inte stöta oss med kommunen. Med facit i hand kan man väl konstatera att det hade kanske varit bättre om kommunen aldrig sålt det 2012. Men Gullspång och Hova var då en avfolkningsbyggd och överflödiga fastigheter såldes ut.

Dyrare bygga nytt

– Idag är läget ett annat så, nej, kommunen har inte gjort en dålig affär, säger Tory Pettersson och han jämför med vad det hade kostat att bygga nytt.

– Politikerna har planerat en ny förskola för 6,8 miljoner på fel sida om E20, här har man köpt en byggnad som är perfekt lämpad för 2,2 miljoner och sedan kosta på en miljon kronor för att återställa till förskoleverksamhet totalt 3,2 miljoner kronor, politikerna har sparat 3,6 miljoner kronor åt kommunens skattebetalare, säger Tory.

Huruvida denna kalkyl, som får tillskrivas Tory Petterson, är realistisk eller inte så är det en bra affär för alla menar han.

– Så var har vi förloraren i denna solskensaffär?! säger Tory med ett brett leende.

Sedan det blev offentligt att bruttovinsten vid försäljningen av före detta förskolan var närmare två miljoner kronor har alltså säljaren fått höra ett och annat.

– Det är helt missvisande, fastigheten som kommunen sålde 2012 hade sönderslagna fönster, igenspikade med plywood och ett värmesystem som var sönderfruset.

Sanktionsavgift

– Vi har under de tre åren renoverat och byggt om till lägenheter med nyinstallerad jordvärme och tilläggsisolerad hela fastigheten, med undantag från ett par väggar som kommunen satte stopp för då man ville påföra en byggsanktionsavgift på 230 000 kronor. Det handlade om att fastigheten ändrat utseende och karaktär och då skulle det fodras bygglov, vilket vi inte hade.

Fanns fler intressenter

Tory menar dessutom att kommunen inte var den enda intressenten. Säljaren tackade nej till högre bud och tackade även nej till att hyra ut till en firma som jobbade med ensamkommande flyktingbarn trots att de erbjöd hyresintäkter på 120 000 kronor i månaden.

Lägre pris

– Men vi valde att sälja till Gullspångsbostäder till ett lägre pris, ja, vi ville helt enkelt inte stöta oss med kommunen. Med facit i hand kan man väl konstatera att det hade kanske varit bättre om kommunen aldrig sålt det 2012. Men Gullspång och Hova var då en avfolkningsbyggd och överflödiga fastigheter såldes ut.

Dyrare bygga nytt

– Idag är läget ett annat så, nej, kommunen har inte gjort en dålig affär, säger Tory Pettersson och han jämför med vad det hade kostat att bygga nytt.

– Politikerna har planerat en ny förskola för 6,8 miljoner på fel sida om E20, här har man köpt en byggnad som är perfekt lämpad för 2,2 miljoner och sedan kosta på en miljon kronor för att återställa till förskoleverksamhet totalt 3,2 miljoner kronor, politikerna har sparat 3,6 miljoner kronor åt kommunens skattebetalare, säger Tory.

Huruvida denna kalkyl, som får tillskrivas Tory Petterson, är realistisk eller inte så är det en bra affär för alla menar han.

– Så var har vi förloraren i denna solskensaffär?! säger Tory med ett brett leende.