02 feb 2016 20:00

11 feb 2016 14:47

Hon basar på Träbiten

KVINNLIGA FÖRETAGARE: Pernilla Persson tänker jobb hela tiden

Att Pernilla Persson skulle jobba på familjeföretaget Bröderna Perssons rör rådde det aldrig något tvivel om.
– Det var mer en fråga om vad jag skulle göra, säger hon leende.

Men Pernilla erkänner att hon inte var imponerad för 23 år sedan, när hennes far, Håkan Persson och hans syskon, köpte trävaruhandeln i Skagersvik.

– Nej, jag var upprörd men nu i efterhand förstår jag dem. Vi har ju flera snickare inom firman. En nisch har blivit försäkringsjobb. Utvecklingen här ju varit mycket god. Sortimentet nu går inte att jämföra med då, för 20 år sedan. En förändringen som beror på vad kunderna efterfrågar.

Hamnade rätt

– Så vi är tacksamma över alla inredningsprogram i teven. Har man hus så finns det ju alltid att göra och min erfarenhet är att de flesta husägare gärna vill hålla på och fixa och dona. Och vi är tacksamma över alla sommarstugeägare. Det är flera norrmän och danskar här.

Att Pernilla, personligen, också kom helt rätt gjorde ju inte saken sämre.

– Jag älskade att vara med pappa på jobbet, så visst var det självklart att jag skulle börja inom firman. Men det blev inte på kontoret utan här.

Allt i allo

– Jag kom till Träbiten på ett sommarjobb 1995; och trivdes från första stund. Började som allt i allo. Det var bara Christer Gustavsson och jag här då. Jag hade gått ut samhällsprogrammet på Vadsbo, var 19 år, och visste inte vad två tum två var för något.

En brist som Pernilla täppt till med råge, 21 år bakom disken har gett henne en bred erfarenhet.

Växer in

– Att ställas inför frågor varje dag, samtidigt som du är intresserad, gör att du växer in i rollen.

Fackkunskapen i butiken är hon stolt över. Kunden ska veta att här får man hjälp och råd.

– Jämför med näthandeln, som slipper både personal och lokaler, vårt konkurrensmedel är bemötandet. Det är viktigt. Hjälpa kunden som man själv vill bli hjälpt.

Kvinnliga företagare

Det är i MT:s serie ”Kvinnliga företagare” som turen går till Skagersvik och trävaruhandeln Träbiten.

– Platschef, försäljare, truckförare, inköpare. Du får välja, men visst, jag sköter personalbiten, och har huvudansvaret, men annars så blir det ju att man gör allt möjligt. Och då trivs jag bäst.

Pernilla Persson har alltså gått den långa vägen.

Nätverk

Men även om första tiden var småtuff på det sättet att få sökte upp just henne bakom disken för att få byggråd så vill inte Pernilla tala om kvinnligt och manligt.

– Jag tänker inte så och ser inte behovet av till exempel kvinnliga nätverk.

Men hon tror att företagsträffar skulle vara bra att gå på.

– Det är ju bara det att jag inte hinner. Det är fullt upp här. Just nu går vi över på ett nytt affärssystem. Det handlar om att rationalisera för alla som handlar på faktura.

Familjeföretag

Träbiten är ett affärsområde inom Bröderna Perssons Rör AB.

– Ett familjeföretag, som min pappa Håkan och hans syskon äger. Jag sitter med i bolagets ledningsgrupp. Det är kreativt och trevligt. Handlar om att tänka till, tänka nytt. Som företagare gäller det att inte stå still utan utvecklas. Kan vi bli effektivare? Det är ett väldigt stimulerande och vi träffas varje fredag. Det är jag, min farbror Anders Feltsten, och mina kusiner Alexander och Patrik Persson.

Vaggan i Skagersvik

Pernilla har blivit, som det heter, sin hembygd trogen. Hon är född här och bor kvar, gift med Niklas och mamma till Smilla, 11 år och Karl, 8 år.

På frågan, vad Pernilla hade jobbat med om hon inte varit en del av familjeföretaget, så svarar hon att hon har ett stort djurintresse.

– Jag har alltid haft hästar. Är jag ledig så blir det gärna en ridtur. Är den sportiga typen, har sysslat med både fotboll och bandy.

Är det inte familjen som upptar hennes tankar så är det - Träbiten.

– Jag skulle nog vilja påstå att jag har Träbiten i tankarna hela tiden. Även om jag är på semester. Så är det. Det är nog typiskt företagare. Träbiten är som min extrafamilj.

Men Pernilla erkänner att hon inte var imponerad för 23 år sedan, när hennes far, Håkan Persson och hans syskon, köpte trävaruhandeln i Skagersvik.

– Nej, jag var upprörd men nu i efterhand förstår jag dem. Vi har ju flera snickare inom firman. En nisch har blivit försäkringsjobb. Utvecklingen här ju varit mycket god. Sortimentet nu går inte att jämföra med då, för 20 år sedan. En förändringen som beror på vad kunderna efterfrågar.

Hamnade rätt

– Så vi är tacksamma över alla inredningsprogram i teven. Har man hus så finns det ju alltid att göra och min erfarenhet är att de flesta husägare gärna vill hålla på och fixa och dona. Och vi är tacksamma över alla sommarstugeägare. Det är flera norrmän och danskar här.

Att Pernilla, personligen, också kom helt rätt gjorde ju inte saken sämre.

– Jag älskade att vara med pappa på jobbet, så visst var det självklart att jag skulle börja inom firman. Men det blev inte på kontoret utan här.

Allt i allo

– Jag kom till Träbiten på ett sommarjobb 1995; och trivdes från första stund. Började som allt i allo. Det var bara Christer Gustavsson och jag här då. Jag hade gått ut samhällsprogrammet på Vadsbo, var 19 år, och visste inte vad två tum två var för något.

En brist som Pernilla täppt till med råge, 21 år bakom disken har gett henne en bred erfarenhet.

Växer in

– Att ställas inför frågor varje dag, samtidigt som du är intresserad, gör att du växer in i rollen.

Fackkunskapen i butiken är hon stolt över. Kunden ska veta att här får man hjälp och råd.

– Jämför med näthandeln, som slipper både personal och lokaler, vårt konkurrensmedel är bemötandet. Det är viktigt. Hjälpa kunden som man själv vill bli hjälpt.

Kvinnliga företagare

Det är i MT:s serie ”Kvinnliga företagare” som turen går till Skagersvik och trävaruhandeln Träbiten.

– Platschef, försäljare, truckförare, inköpare. Du får välja, men visst, jag sköter personalbiten, och har huvudansvaret, men annars så blir det ju att man gör allt möjligt. Och då trivs jag bäst.

Pernilla Persson har alltså gått den långa vägen.

Nätverk

Men även om första tiden var småtuff på det sättet att få sökte upp just henne bakom disken för att få byggråd så vill inte Pernilla tala om kvinnligt och manligt.

– Jag tänker inte så och ser inte behovet av till exempel kvinnliga nätverk.

Men hon tror att företagsträffar skulle vara bra att gå på.

– Det är ju bara det att jag inte hinner. Det är fullt upp här. Just nu går vi över på ett nytt affärssystem. Det handlar om att rationalisera för alla som handlar på faktura.

Familjeföretag

Träbiten är ett affärsområde inom Bröderna Perssons Rör AB.

– Ett familjeföretag, som min pappa Håkan och hans syskon äger. Jag sitter med i bolagets ledningsgrupp. Det är kreativt och trevligt. Handlar om att tänka till, tänka nytt. Som företagare gäller det att inte stå still utan utvecklas. Kan vi bli effektivare? Det är ett väldigt stimulerande och vi träffas varje fredag. Det är jag, min farbror Anders Feltsten, och mina kusiner Alexander och Patrik Persson.

Vaggan i Skagersvik

Pernilla har blivit, som det heter, sin hembygd trogen. Hon är född här och bor kvar, gift med Niklas och mamma till Smilla, 11 år och Karl, 8 år.

På frågan, vad Pernilla hade jobbat med om hon inte varit en del av familjeföretaget, så svarar hon att hon har ett stort djurintresse.

– Jag har alltid haft hästar. Är jag ledig så blir det gärna en ridtur. Är den sportiga typen, har sysslat med både fotboll och bandy.

Är det inte familjen som upptar hennes tankar så är det - Träbiten.

– Jag skulle nog vilja påstå att jag har Träbiten i tankarna hela tiden. Även om jag är på semester. Så är det. Det är nog typiskt företagare. Träbiten är som min extrafamilj.