31 jan 2016 09:19

01 feb 2016 14:10

Sände live från Göteborg

GULLSPÅNG: Få lockades till Bio Gullspång för att följa filmfestivalen

I fredagskväll var det premiär för biopubliken i Gullspång att via så kallad livestreaming från biograf Draken följa invigningen av Göteborgs filmfestival 2016.

Den digitala tekniken har gjort det möjligt att sända live från de stora arenorna. I fredags kunde filmintresserade på åtta biografer runt om i regionen få se minglet och invigningstalarna under Göteborgs filmfestival.

Tyvärr var det få som var intresserade – åtminstone i Gullspång.

Samverkan

För att ge en större publik chansen att se festligheterna samarbetade en rad aktörer: Fyrbodals- respektive Skaraborgs kommunalförbund, Göteborgsregionens kulturchefsnätverk och Västra Götalandsregionen koncernavdelningen kultur samt respektive kommun.

Mingel

Innan sändningen började – och teknikstrul – bjöds det på förfriskningar på Bio Gullspång. Kommunens kulturutvecklare, Jane Rosenlind, invigningstalade.

– Göteborgs filmfestival är den ledande filmfestivalen i Norden, den lockar tusentals biobesökare, så många har det inte kommit hit ikväll men jag är glad att ni har kommit, sa hon och berättade kort hur hon upplever ett biobesök..

– Visst är det spännande att sjunka ner i en biofåtölj och förflyttas till en annan värld. På bion finns det tanke för reflexioner och ibland får man omvärdera sin egen världsbild.

Kulturminister

På duken fick publiken i Gullspång se skådespelare Andrea Reuter agera konferencier. Invigningstalade gjorde Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke.

– Min uppfattning är att filmfestivaler blir mer och mer viktiga. Festivaler är arenor för konstnärer, producenter, filmarbetare och publik att mötas. Inte minst är det en kraftfull manifestation för konstnärlig frihet och yttrandefrihet, sa hon.

Moms på film

Sedan följde kortfilm. Joanna Rytel, manusförfattare, berättade att hon fått idén när hon var gravid. ”Moms on fire” (som undertecknad trodde skulle vara ett inlägg i den aktuella debatten om den aviserade höjningen av biomomsen) handlade om ett par höggravida väninnor.

– En film om att trotsa och töja på allmänt vedertagna normer för det goda moderskapet, sa Joanna Rytel.

Dyster

Så kom då invigningsfilmen Yarden.

– Min fru Christina har läst boken, den var bra men dyster, vi får se hur filmen blir, sa Anders Christiansson när han hämtade förfriskningar och bänkade sig i biosalongen.

Kristian Lundbergs berättelse ”Yarden” är självbiografisk och redogör för hur författaren råkar i ekonomiska svårigheter, drabbas av en restskatt han inte kan betala och får märka att meriten att vara en av sin generations främsta poeter inte är stort värd på arbetsmarknaden. Som en följd av detta tvingas han ta anställning på arbetslivets absoluta botten, som timanställd på ett bemanningsbolag i Malmö hamn.

Vad tyckte då Anders om filmen?

– Jag tyckte tyvärr att den var dålig, inte min smak.

Hur många var det då som lockades till biosalongen denna fredagseftermiddag? Svar: fem personer.

Den digitala tekniken har gjort det möjligt att sända live från de stora arenorna. I fredags kunde filmintresserade på åtta biografer runt om i regionen få se minglet och invigningstalarna under Göteborgs filmfestival.

Tyvärr var det få som var intresserade – åtminstone i Gullspång.

Samverkan

För att ge en större publik chansen att se festligheterna samarbetade en rad aktörer: Fyrbodals- respektive Skaraborgs kommunalförbund, Göteborgsregionens kulturchefsnätverk och Västra Götalandsregionen koncernavdelningen kultur samt respektive kommun.

Mingel

Innan sändningen började – och teknikstrul – bjöds det på förfriskningar på Bio Gullspång. Kommunens kulturutvecklare, Jane Rosenlind, invigningstalade.

– Göteborgs filmfestival är den ledande filmfestivalen i Norden, den lockar tusentals biobesökare, så många har det inte kommit hit ikväll men jag är glad att ni har kommit, sa hon och berättade kort hur hon upplever ett biobesök..

– Visst är det spännande att sjunka ner i en biofåtölj och förflyttas till en annan värld. På bion finns det tanke för reflexioner och ibland får man omvärdera sin egen världsbild.

Kulturminister

På duken fick publiken i Gullspång se skådespelare Andrea Reuter agera konferencier. Invigningstalade gjorde Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke.

– Min uppfattning är att filmfestivaler blir mer och mer viktiga. Festivaler är arenor för konstnärer, producenter, filmarbetare och publik att mötas. Inte minst är det en kraftfull manifestation för konstnärlig frihet och yttrandefrihet, sa hon.

Moms på film

Sedan följde kortfilm. Joanna Rytel, manusförfattare, berättade att hon fått idén när hon var gravid. ”Moms on fire” (som undertecknad trodde skulle vara ett inlägg i den aktuella debatten om den aviserade höjningen av biomomsen) handlade om ett par höggravida väninnor.

– En film om att trotsa och töja på allmänt vedertagna normer för det goda moderskapet, sa Joanna Rytel.

Dyster

Så kom då invigningsfilmen Yarden.

– Min fru Christina har läst boken, den var bra men dyster, vi får se hur filmen blir, sa Anders Christiansson när han hämtade förfriskningar och bänkade sig i biosalongen.

Kristian Lundbergs berättelse ”Yarden” är självbiografisk och redogör för hur författaren råkar i ekonomiska svårigheter, drabbas av en restskatt han inte kan betala och får märka att meriten att vara en av sin generations främsta poeter inte är stort värd på arbetsmarknaden. Som en följd av detta tvingas han ta anställning på arbetslivets absoluta botten, som timanställd på ett bemanningsbolag i Malmö hamn.

Vad tyckte då Anders om filmen?

– Jag tyckte tyvärr att den var dålig, inte min smak.

Hur många var det då som lockades till biosalongen denna fredagseftermiddag? Svar: fem personer.