10 dec 2015 06:00

10 dec 2015 11:13

Fritidsgården har åter öppnat i S Råda

SÖDRA RÅDA: Många barn kommer till bygdegården varje torsdag

Det är full rulle, så mycket spring att Monica Berggren samlar alla barnen för lite förmanande ord.

Det är torsdag, klockan har passerat fem och fritidsgården har just öppnat. Barn som kommer hänger av sig jackan, tar av sig skorna och går ut i köket för att meddela vad de senare vill ha att äta: korv eller varma mackor.

I salen spelas det bordtennis. På scenen står ett biljardbord. En av ledarna, Mike Difrakhash, får order att fixa stereon i stora salen. På andra våningen är det ”soffhäng”. Kanske ibland, inte idag. Nu är det mer spring och lek.

Förmanar

Och Monica Berggren samlar alla barnen vid scenen. Upprepar reglerna. Efter en tids uppehåll har fritidsgården i Södra Råda öppnats igen.

– Vi riktar oss till barn från årskurs ett till sex och vi hade 27 barn premiärkvällen i september, och vi har aldrig färre än 22 barn. Vi har ett rullande schema, sex vuxna växlar om att vara här. Barnen kommer inte bara från Södra Råda, det skjutsas även från Gullspång. Många av föräldrarna har själva gått på fritidsgården här, eller hur Lowe? säger Monica.

– Ja, pappa har gått här, säger Lowe Broholm, som gillar att spela pingis, måla, hänga i soffan, och dansa och som besöker fritidsgården tillsammans med sin syster Engla.

Halloween-disco

Monica Berggren berättar att ambition från föräldrarnas sida är att ha lite extragrejer.

– På höstlovet hade vi Halloween-disco och en gång per termin ska vi göra en utflykt. Vi har en Facebook-grupp där vi lägger ut information. Och så ska vi ha ett stormöte där vi bjuder in föräldrarna en gång per termin.

Jenny Eriksson kämpar på i köket och brer mackor som hon lägger på ost och skinka. Allt ska in ugnen.

Äter samtidigt

– Det är kanske den finaste stunden här, när alla går ner i varv och äter tillsammans. Maten har ersatt godisförsäljningen, säger Monica Berggren.

Ungdomarna har även utomhusaktiviteter.

– Åtminstone när det är tillräckligt ljust, då spelas det innebandy på parkeringen, fast nu på hösten går det inte. Fast funnes det en lampa till skulle det gå, säger hon och skickar därmed en önskan till bygdegårdsföreningen som de i övrigt har ett mycket gott samarbete med.

Det är torsdag, klockan har passerat fem och fritidsgården har just öppnat. Barn som kommer hänger av sig jackan, tar av sig skorna och går ut i köket för att meddela vad de senare vill ha att äta: korv eller varma mackor.

I salen spelas det bordtennis. På scenen står ett biljardbord. En av ledarna, Mike Difrakhash, får order att fixa stereon i stora salen. På andra våningen är det ”soffhäng”. Kanske ibland, inte idag. Nu är det mer spring och lek.

Förmanar

Och Monica Berggren samlar alla barnen vid scenen. Upprepar reglerna. Efter en tids uppehåll har fritidsgården i Södra Råda öppnats igen.

– Vi riktar oss till barn från årskurs ett till sex och vi hade 27 barn premiärkvällen i september, och vi har aldrig färre än 22 barn. Vi har ett rullande schema, sex vuxna växlar om att vara här. Barnen kommer inte bara från Södra Råda, det skjutsas även från Gullspång. Många av föräldrarna har själva gått på fritidsgården här, eller hur Lowe? säger Monica.

– Ja, pappa har gått här, säger Lowe Broholm, som gillar att spela pingis, måla, hänga i soffan, och dansa och som besöker fritidsgården tillsammans med sin syster Engla.

Halloween-disco

Monica Berggren berättar att ambition från föräldrarnas sida är att ha lite extragrejer.

– På höstlovet hade vi Halloween-disco och en gång per termin ska vi göra en utflykt. Vi har en Facebook-grupp där vi lägger ut information. Och så ska vi ha ett stormöte där vi bjuder in föräldrarna en gång per termin.

Jenny Eriksson kämpar på i köket och brer mackor som hon lägger på ost och skinka. Allt ska in ugnen.

Äter samtidigt

– Det är kanske den finaste stunden här, när alla går ner i varv och äter tillsammans. Maten har ersatt godisförsäljningen, säger Monica Berggren.

Ungdomarna har även utomhusaktiviteter.

– Åtminstone när det är tillräckligt ljust, då spelas det innebandy på parkeringen, fast nu på hösten går det inte. Fast funnes det en lampa till skulle det gå, säger hon och skickar därmed en önskan till bygdegårdsföreningen som de i övrigt har ett mycket gott samarbete med.