11 nov 2015 06:00

11 nov 2015 06:00

Personligt med koreografi

OTTERBÄCKEN: Mångsidig dansare

Vad händer när en dansare väljer koreograf, istället för tvärtom? Mångsidiga dansaren Lisa Östberg testade, och resultatet blev det personliga och underfundiga verket Who can tell the dancer from the dance.

I dans brukar vanligtvis processen vara att koreografen väljer dansare, men Lisa Östberg gjorde precis tvärtom. Hon gjorde det få dansare gör och bjöd in fem koreografer att göra varsin koreografi till henne, och hon satte sedan ihop materialet till ett verk. Resultatet blev en personlig och underfundig blandning av reflektion och dans. När nu ”Who can tell the dancer from the dance” åker på Riksteaterturné är det dansaren Åsa Lundvik Gustafson som framför verket.

– Med Åsa får föreställningen ytterligare ett lager. Eftersom föreställningen handlar om process och dansarens upplevelse är även min och Åsas process en del av föreställningen nu, det är lite som om själva föreställningen visar sig själv inifrån, säger Lisa Östberg.

Och det är Gullspångs Riksteaterförening som arrangerar föreställningen på Otterbäckens Folkets hus söndagen den 15 november.

I dans brukar vanligtvis processen vara att koreografen väljer dansare, men Lisa Östberg gjorde precis tvärtom. Hon gjorde det få dansare gör och bjöd in fem koreografer att göra varsin koreografi till henne, och hon satte sedan ihop materialet till ett verk. Resultatet blev en personlig och underfundig blandning av reflektion och dans. När nu ”Who can tell the dancer from the dance” åker på Riksteaterturné är det dansaren Åsa Lundvik Gustafson som framför verket.

– Med Åsa får föreställningen ytterligare ett lager. Eftersom föreställningen handlar om process och dansarens upplevelse är även min och Åsas process en del av föreställningen nu, det är lite som om själva föreställningen visar sig själv inifrån, säger Lisa Östberg.

Och det är Gullspångs Riksteaterförening som arrangerar föreställningen på Otterbäckens Folkets hus söndagen den 15 november.