02 nov 2015 17:10

02 nov 2015 17:17

"För att ha spelat in ett stort antal äldre"

Barn- utbildning och kulturnämnden har utsett årets pristagare

Barn- utbildning och kulturnämnden har utsetts årets kulturpristagare i de fyra kategorierna.

”Kulturpriset 2015” tilldelas Harald Ericsson, Gullspång. I motiveringen går att läsa att Harald från 1973 och framåt, tillsammans med framlidne Nils Klarin intervjuat och spelat in ett stort antal äldre Amnehäradsbor.

Inspelningarna som nu ska ha överförts till CD-skivor. Detta utgör en ovärderlig dokumentation av levnadshistorier och inte minst dialekter, skriver nämnden i motiveringen. Harald Ericsson har i många sammanhang underhållit och roat publik med historier och direktläsning. Dessutom har Harald under många år varit verksam som auktionist vid syföreningsauktioner, församlingsaftnar med mera också det en form av kulturgärning.

– Det var jättekul, samtidigt som jag är väldigt förvånad, å andra sidan har jag ägnad några år åt kultur, säger Harald Ericksson spontant när MT ringer och gratulerar.

Lars Göran Ytterberg

Årets pristagare i kategorin ”Kulturturism” är Lars- Göran Ytterberg, Hova. I motiveringen står att Lars-Göran vid ett flertal tillfällen lockat mycket folk till Hova för att få höra berättelsen om ortens store son Stikkan Anderson.

L-G Ytterberg har dessutom ur egen ficka bekostat Stikkankonserter på Veramagasinet i samband med sina vandringar i ”Stikkans fotspår” där det sjungits och spelats musik och låtar som Stikkan gjort. Under kulturarrangemanget Sköna Maj har detta lockat hundratals personer till Hova och satt Hova på kartan. För att inte tala om höstens ”Buss på stan” som kom med 50 personer varje dag under nästan två veckor för att se Stikkans födelsehus och höra Lars Göran Ytterbergs föreläsning.

Sune Jakobsson och Björn Larsson

Sune Jakobsson och Björn Larsson får priset i kategorin ”Kulturhistoria”. I motiveringen står att de två på ett förtjänstfullt sätt har fört fram Frans G Bengtsson och hans författarskap i Gullspång.

De två har skapat ett scenkoncept med uppläsning, sång och musik med utgångspunkt i författarens verk som lockar ung och gammal, som de dessutom turnerat runt i landet med.

Tilda Evertsson

Tilda Evertsson får priset i kategorin ”Årets ungdomsaktivitet”. Nämndens motiverar detta med att Tilda varit involverad i Arena Gullspång med kakbuffén och stickgraffiti. Tilde borde även få beröm, står det i motiveringen, för sitt stora engagemang med asylboendet och naturligtvis för sitt eget konstnärskap med utställning under hösten i Hova.

Priserna kommer att delas ut fredagen den 4 december vid kommunfullmäktiges julfest.

”Kulturpriset 2015” tilldelas Harald Ericsson, Gullspång. I motiveringen går att läsa att Harald från 1973 och framåt, tillsammans med framlidne Nils Klarin intervjuat och spelat in ett stort antal äldre Amnehäradsbor.

Inspelningarna som nu ska ha överförts till CD-skivor. Detta utgör en ovärderlig dokumentation av levnadshistorier och inte minst dialekter, skriver nämnden i motiveringen. Harald Ericsson har i många sammanhang underhållit och roat publik med historier och direktläsning. Dessutom har Harald under många år varit verksam som auktionist vid syföreningsauktioner, församlingsaftnar med mera också det en form av kulturgärning.

– Det var jättekul, samtidigt som jag är väldigt förvånad, å andra sidan har jag ägnad några år åt kultur, säger Harald Ericksson spontant när MT ringer och gratulerar.

Lars Göran Ytterberg

Årets pristagare i kategorin ”Kulturturism” är Lars- Göran Ytterberg, Hova. I motiveringen står att Lars-Göran vid ett flertal tillfällen lockat mycket folk till Hova för att få höra berättelsen om ortens store son Stikkan Anderson.

L-G Ytterberg har dessutom ur egen ficka bekostat Stikkankonserter på Veramagasinet i samband med sina vandringar i ”Stikkans fotspår” där det sjungits och spelats musik och låtar som Stikkan gjort. Under kulturarrangemanget Sköna Maj har detta lockat hundratals personer till Hova och satt Hova på kartan. För att inte tala om höstens ”Buss på stan” som kom med 50 personer varje dag under nästan två veckor för att se Stikkans födelsehus och höra Lars Göran Ytterbergs föreläsning.

Sune Jakobsson och Björn Larsson

Sune Jakobsson och Björn Larsson får priset i kategorin ”Kulturhistoria”. I motiveringen står att de två på ett förtjänstfullt sätt har fört fram Frans G Bengtsson och hans författarskap i Gullspång.

De två har skapat ett scenkoncept med uppläsning, sång och musik med utgångspunkt i författarens verk som lockar ung och gammal, som de dessutom turnerat runt i landet med.

Tilda Evertsson

Tilda Evertsson får priset i kategorin ”Årets ungdomsaktivitet”. Nämndens motiverar detta med att Tilda varit involverad i Arena Gullspång med kakbuffén och stickgraffiti. Tilde borde även få beröm, står det i motiveringen, för sitt stora engagemang med asylboendet och naturligtvis för sitt eget konstnärskap med utställning under hösten i Hova.

Priserna kommer att delas ut fredagen den 4 december vid kommunfullmäktiges julfest.