26 okt 2015 12:20

26 okt 2015 12:20

Vem blir Hovas ljusdrottning 2015?

Kvintett som ska sprida sång och stämning

Hova lions club har åter utsett fem kandidater, nu är det upp till allmänheten att bestämma vem som ska krönas till lucia den 5 december.

Visst är det ett säkert tecken på att vintern är i antågande när Lions presenterar årets luciakandidater. Nu har det skett och från och med torsdag, 29 oktober, går det att rösta på sin favorit.

Luciageneral är även i år Lennart Johnsson.

– Första framträdandet är den 19 november, på Hova IF:s bingo i hantverkshuset.

Sångtränas

När Lennart Johnsson kallade luciakandidaterna till en träff medverkade även kyrkomusiker Gun Palmkvist. Nu ska det nämligen tränas in ett luciaprogram med flera sångnummer. Ett schema för detta lades upp.

Även i år kommer arrangören alltså att låta allmänheten utse årets lucia.

– En tradition som vi håller på, sista dag att rösta på är julmarknaden den 29 november; den kvällen kommer vi även att presentera resultatet, vem som fått flest röster, säger Lennart Johnsson.

Kröning

Sedan väntar bråda tider, lördagen den 5 december är det traditionell luciakröning i Hova kyrka och cirka en vecka senare kuliminerar arrangemanget. De fem får då vara lediga en dag från skolan för att kunna åka runt till en rad företag och affärer. Det ska sjungas och spridas glädje.

Färre flickor

Lennart Johnsson erkänner det var lite marigare i år att få fram fem kandidater.

– Ja, vi har faktiskt med två 14-åringar. Det föddes nämligen inte så många år 2000. Men det är inga konstigheter eller bryter om reglerna.

Hur ska det gå nästa år?

– Då ska det bli lätt igen, 2001 föddes det nämligen fler flickor än året innan, säger Lennart Johnsson.

Sju frågor

1 Bästa med julen? 2 Vad bidrar du med i julstöket? 3 Vad måste finnas på julbordet? 4 Favorit bland julsångerna? 5 Vad vill du bli när du blir ”stor”? 6 Ser du fram emot 2016? 7 Sysslar gärna med?

1 Angelica Joby

– Det är själva stämningen på julen, jag brukar baka pepparkakor. Prinskorv får inte saknas på julafton och bästa julmusiken är Winter Wonderland. Jag vill bli nageldesigner. Nästa år ser jag fram emot att åka till Idre igen. I övrigt så pysslar jag gärna.

2 Lara Hinz

– Jag gillar julsångerna, jag är med och rullar köttbullar. Det viktigaste på julbordet är annars prinskorv och julskinka. Min favoritsång är Last Christmas. Varför inte musikmanager?! Jag ser fram emot att börja på gymnasiet fast jag vet inte nu vilket program jag ska välja. Är jag inte med kompisar gillar jag att spela fotboll.

3 Alicia Blomqvist

– Det gillar julklapparna bäst, jag bakar pepparkakor. Inget julbord utan julskinka. Bästa låt är All I want för christmas is you. Jag kan tänka mig att bli reseledare, nästa år ser jag fram emot att fylla moppe. Förutom att vara med kompisar gillar jag fotboll och konståkning.

4 Linn Birkstam

– Det bästa med julen är att få umgås med familjen; jag bakar pepparkakor. Det som inte får fattas på julbordet är köttbullar. Bästa julsången är Bjällerklang. Jag vill bli sjuksköterska och nästa år ser jag fram emot att flytta med en kompis och börja gymnasiet. Är jag inte med kompisar gillar jag att springa.

5 Clara Paulsson

– Det bästa är stämningen, att träffa släkten och all mat, men också julklapparna. Jag bakar lussekatter och pepparkakor. På julbordet måste det finnas köttbullar, lutfisk, potatis och prinskorv. Jag gillar ”Jag såg mamma kyssa tomten” bäst. Nästa år ser jag fram emot att sluta nian och börja på gymnasiet. Är jag inte med familjen eller med kompisar så tränar jag gärna.

Visst är det ett säkert tecken på att vintern är i antågande när Lions presenterar årets luciakandidater. Nu har det skett och från och med torsdag, 29 oktober, går det att rösta på sin favorit.

Luciageneral är även i år Lennart Johnsson.

– Första framträdandet är den 19 november, på Hova IF:s bingo i hantverkshuset.

Sångtränas

När Lennart Johnsson kallade luciakandidaterna till en träff medverkade även kyrkomusiker Gun Palmkvist. Nu ska det nämligen tränas in ett luciaprogram med flera sångnummer. Ett schema för detta lades upp.

Även i år kommer arrangören alltså att låta allmänheten utse årets lucia.

– En tradition som vi håller på, sista dag att rösta på är julmarknaden den 29 november; den kvällen kommer vi även att presentera resultatet, vem som fått flest röster, säger Lennart Johnsson.

Kröning

Sedan väntar bråda tider, lördagen den 5 december är det traditionell luciakröning i Hova kyrka och cirka en vecka senare kuliminerar arrangemanget. De fem får då vara lediga en dag från skolan för att kunna åka runt till en rad företag och affärer. Det ska sjungas och spridas glädje.

Färre flickor

Lennart Johnsson erkänner det var lite marigare i år att få fram fem kandidater.

– Ja, vi har faktiskt med två 14-åringar. Det föddes nämligen inte så många år 2000. Men det är inga konstigheter eller bryter om reglerna.

Hur ska det gå nästa år?

– Då ska det bli lätt igen, 2001 föddes det nämligen fler flickor än året innan, säger Lennart Johnsson.

Sju frågor

1 Bästa med julen? 2 Vad bidrar du med i julstöket? 3 Vad måste finnas på julbordet? 4 Favorit bland julsångerna? 5 Vad vill du bli när du blir ”stor”? 6 Ser du fram emot 2016? 7 Sysslar gärna med?

1 Angelica Joby

– Det är själva stämningen på julen, jag brukar baka pepparkakor. Prinskorv får inte saknas på julafton och bästa julmusiken är Winter Wonderland. Jag vill bli nageldesigner. Nästa år ser jag fram emot att åka till Idre igen. I övrigt så pysslar jag gärna.

2 Lara Hinz

– Jag gillar julsångerna, jag är med och rullar köttbullar. Det viktigaste på julbordet är annars prinskorv och julskinka. Min favoritsång är Last Christmas. Varför inte musikmanager?! Jag ser fram emot att börja på gymnasiet fast jag vet inte nu vilket program jag ska välja. Är jag inte med kompisar gillar jag att spela fotboll.

3 Alicia Blomqvist

– Det gillar julklapparna bäst, jag bakar pepparkakor. Inget julbord utan julskinka. Bästa låt är All I want för christmas is you. Jag kan tänka mig att bli reseledare, nästa år ser jag fram emot att fylla moppe. Förutom att vara med kompisar gillar jag fotboll och konståkning.

4 Linn Birkstam

– Det bästa med julen är att få umgås med familjen; jag bakar pepparkakor. Det som inte får fattas på julbordet är köttbullar. Bästa julsången är Bjällerklang. Jag vill bli sjuksköterska och nästa år ser jag fram emot att flytta med en kompis och börja gymnasiet. Är jag inte med kompisar gillar jag att springa.

5 Clara Paulsson

– Det bästa är stämningen, att träffa släkten och all mat, men också julklapparna. Jag bakar lussekatter och pepparkakor. På julbordet måste det finnas köttbullar, lutfisk, potatis och prinskorv. Jag gillar ”Jag såg mamma kyssa tomten” bäst. Nästa år ser jag fram emot att sluta nian och börja på gymnasiet. Är jag inte med familjen eller med kompisar så tränar jag gärna.