22 okt 2015 17:27

22 okt 2015 17:27

Unga män dömda efter bombhot mot skolor

Ville att kompisens flickvän skulle slippa skolan. Därför ringde han in ett bombhot mot Gullstensskolan.

De två unga män, från Arvidsjaur och Gnosjö, som i december i fjol bombhotade Gullstensskolan i Gullspång samt Sandbackaskolan i Arvidsjaur har först nu i oktober fått sina domar.

Under förhören hävdade den man som erkänt hotet mot Gullstensskolan att han gjorde det då den andra mannens flickvän gick på skolan och att hon blev mobbad. Han bombhotade skolan, kort sagt, för att hon skulle slippa gå till skolan.

Skyddstillsyn

Båda två dömds till skyddstillsyn. Dessutom ska båda genomgå en behandling som frivården beslutar om. Gnosjömannen ska dessutom betala 9 840 kronor i skadestånd till landstinget i Norrbotten och räddningstjänsten i Arvidsjaur för kostnader i samband med bomhoten.

Evakuerade

Det var måndagen den 15 december 2014 strax efter klockan 13 som hoten uttalades. De två nu dömda ringde upprepade gånger till de båda skolornas expeditioner, både i Arvidsjaur och Gullspång. De hotade med att skolorna ska sprängas.

Liknade hot således men med olika förlopp; i Arvidsjaur valde nämligen polisen att rycka ut till skolan. Polisen i Västra Götalands län tog inte bombhotet på allvar och infann sig heller inte på plats förrän dagen efter. Då för att svara på eventuella frågor.

De två unga män, från Arvidsjaur och Gnosjö, som i december i fjol bombhotade Gullstensskolan i Gullspång samt Sandbackaskolan i Arvidsjaur har först nu i oktober fått sina domar.

Under förhören hävdade den man som erkänt hotet mot Gullstensskolan att han gjorde det då den andra mannens flickvän gick på skolan och att hon blev mobbad. Han bombhotade skolan, kort sagt, för att hon skulle slippa gå till skolan.

Skyddstillsyn

Båda två dömds till skyddstillsyn. Dessutom ska båda genomgå en behandling som frivården beslutar om. Gnosjömannen ska dessutom betala 9 840 kronor i skadestånd till landstinget i Norrbotten och räddningstjänsten i Arvidsjaur för kostnader i samband med bomhoten.

Evakuerade

Det var måndagen den 15 december 2014 strax efter klockan 13 som hoten uttalades. De två nu dömda ringde upprepade gånger till de båda skolornas expeditioner, både i Arvidsjaur och Gullspång. De hotade med att skolorna ska sprängas.

Liknade hot således men med olika förlopp; i Arvidsjaur valde nämligen polisen att rycka ut till skolan. Polisen i Västra Götalands län tog inte bombhotet på allvar och infann sig heller inte på plats förrän dagen efter. Då för att svara på eventuella frågor.