28 sep 2015 14:30

28 sep 2015 14:33

Foto: Henrik Beck Friis

Bondens nyårsfest vid Kronkärr

Skördefest på Kronkärrs fårgård lockar stor publik

Mickelsmäss. I helgen genomfördes traditionsenligt skördefesten vid Kronkärr Fårgård. Arrangemanget är en riktig familjefest som lockar besökare från både när och fjärran att vandra omkring bland djur och lador vid den idylliska miljön vid Skagern.

– Skördefesten är som nyår för oss som brukar marken. Skörden bärgas och djuren slaktas samtidigt som baggen får komma till, startar det nya jordbruksåret, berättar Lars-Erik Jern som driver Kronkärrs Fårgård tillsammans med Lena Höglund.

I gamla tider ansåg kyrkan att skördefesten var en hednisk rit. Kyrkan lyckades inte stoppa festligheterna. I stället inrättades en hyllningsdag till ärkeängeln Mikael. Trots gamla tvister bjöd högre makter på en klarblå himmel och svag sjöbris.

Skördesoppa

Vid vindskyddet vid sjökanten värmde höstsolen gott och många besökare passade på att äta skörde- eller pumpa soppa med ny gräddat bröd.

– Det bästa med skördefesten är att träffa alla människor berättade Alva Hallén och Mikalea Aksu som för dagen ansvarade för att baka bröd i stenugnen.

Dagens eldvakt var Torbjörn Larsson som är bördig från trakten, han har fullt upp med att koka kaffe och röra om soppan i gjutjärnsgrytorna.

– Det är lika roligt varje år och det är kul att nya människor hela tiden upptäcker Kronkärr.

Gossedjur i ull

I skrädderiet får Tage 4 år från Kristinehamn prova på att tillverka gossedjur i ull med olika färger.

– Ullen är klippt från gårdens egna får berättar textilkonstnären Charlotta Karlsson från Nunnestad som tillverkar både tavlor och väskor i ull.

Skogens guld

Utanför ladan såldes närproducerad mat, Vid ett av borden har de nyligen inflyttade tyskarna Lothar och Michela Grobbohm dukat upp sylt, marmelad och gelé i allehanda smaker.

– Maskroshonung är min favorit berättar Michaela som tycker att bär, frukter och svampar är Sveriges guld.

Praktik

I ladan förevisade Lars-Erik Jern, för praktikanterna Leif och Helen från Bjursnäsgården hur man effektivast klipper av ullen från ett får.

– Fåren klipps två gånger om året och vi tvättar och använder ullen själva.

– Skördefesten är som nyår för oss som brukar marken. Skörden bärgas och djuren slaktas samtidigt som baggen får komma till, startar det nya jordbruksåret, berättar Lars-Erik Jern som driver Kronkärrs Fårgård tillsammans med Lena Höglund.

I gamla tider ansåg kyrkan att skördefesten var en hednisk rit. Kyrkan lyckades inte stoppa festligheterna. I stället inrättades en hyllningsdag till ärkeängeln Mikael. Trots gamla tvister bjöd högre makter på en klarblå himmel och svag sjöbris.

Skördesoppa

Vid vindskyddet vid sjökanten värmde höstsolen gott och många besökare passade på att äta skörde- eller pumpa soppa med ny gräddat bröd.

– Det bästa med skördefesten är att träffa alla människor berättade Alva Hallén och Mikalea Aksu som för dagen ansvarade för att baka bröd i stenugnen.

Dagens eldvakt var Torbjörn Larsson som är bördig från trakten, han har fullt upp med att koka kaffe och röra om soppan i gjutjärnsgrytorna.

– Det är lika roligt varje år och det är kul att nya människor hela tiden upptäcker Kronkärr.

Gossedjur i ull

I skrädderiet får Tage 4 år från Kristinehamn prova på att tillverka gossedjur i ull med olika färger.

– Ullen är klippt från gårdens egna får berättar textilkonstnären Charlotta Karlsson från Nunnestad som tillverkar både tavlor och väskor i ull.

Skogens guld

Utanför ladan såldes närproducerad mat, Vid ett av borden har de nyligen inflyttade tyskarna Lothar och Michela Grobbohm dukat upp sylt, marmelad och gelé i allehanda smaker.

– Maskroshonung är min favorit berättar Michaela som tycker att bär, frukter och svampar är Sveriges guld.

Praktik

I ladan förevisade Lars-Erik Jern, för praktikanterna Leif och Helen från Bjursnäsgården hur man effektivast klipper av ullen från ett får.

– Fåren klipps två gånger om året och vi tvättar och använder ullen själva.